+3° - +10°
Kettős front

Mi köze az egyháznak a fogamzásgátlók adagolásához?

Akik fogamzásgátló tablettát szednek, jól tudják, hogy a 21. pirula után minden hónapban menstruációhoz hasonlító megvonásos vérzéssel kell számolniuk. Erre a vérzésre azonban orvosi szempontból semmi szükség nincs.

A legtöbb kombináltfogamzásgátlótabletta azonos elven működik: a nőknek 21 napon keresztül hormontartalmú tablettákat kell szedniük, majd ezt követően 7 napon át vagy szünetet tartanak, vagy placebo- (cukrozott) pirulákat vesznek be. Ez alatt a 7 nap alatt jelentkezik az úgynevezett megvonásos vérzés, amely hasonlít ugyan a menstruációra, mégsem az, hiszen a tabletta mellett nem történik peteérés. 
A megvonásos vérzés a tabletták feltalálása óta része a fogamzásgátlást alkalmazó nők életének - mint most kiderült, teljesen indokolatlanul. Orvosilag ugyanis ma már semmi nem indokolja a megvonásos vérzés előidézését, vagyis hogy a nők szünetet tartsanak a hormontartalmú pirulák szedése között. Sőt egyes szakértők szerint a hatóanyagtartalmú tabletták szünet nélküli folyamatos szedése nagyobb védelmet jelent a nem kívánt terhességekkel szemben.
A 21. pirula után menstruációhoz hasonlító vérzés jelentkezik
A 21. pirula után menstruációhoz hasonlító vérzés jelentkezik

Megvonásos vérzés a pápa kedvéért

Az első kombinált fogamzásgátló tablettát 1951-ben, az Egyesült Államokban jelentették be szabadalmazásra, bevezetésére pedig 1960-ban került sor. Az Enovid nevű pirula kifejlesztésében egy John Rock nevű nőgyógyász is részt vett: az ő ötlete volt a többi között, hogy a 21 darab hormontaralmú pirulát 7 gyógyszermentes nap és megvonásos vérzés kövesse, ezzel imitálva a természetes nő ciklust. Ezt a 7 napos szünetet több tényező is indokolta, és nem kis szerepe volt volt benne annak, hogy Rock megpróbáljon a katolikus egyház kedvében járni. 

A katolikus egyház álláspontja szerint ugyanis a mesterségesfogamzásgátlásbűn, a születésszabályozás egyetlen elfogadott módja az úgynevezett tüneti-hőmérőzésen alapuló metódus, amely a női nemi ciklus termékeny és terméketlen szakaszainak pontos megfigyelésén alapszik. A mélyen vallásos John Rock pedig úgy gondolta, hogy ha egy női ciklust imitáló fogamzásgátlót dobnak a piacra, akkor az egyház is elfogadja majd természetes születésszabályozásnak. Rock tehát a tablettát gyakorlatilag a tüneti-hőmérőzésen alapuló módszer tudományos megfelelőjének szánta. (Mivel a pirulák progesztint, vagyis szintetikus progeszteront is tartalmaznak, amely hormon természetesen is felszabadul a szervezetben az ovuláció utáni terméketlen időszakban.)

Annak érdekében pedig, hogy minél jobb színben tudja feltüntetni a módszert, már csak egy "problémát" kellett kiküszöbölnie: amenstruációhiányát. Ha ugyanis a nők következetesen mindennap, szünet nélkül kezdték volna el szedni a tablettát, akkor hónapokig, évekig éltek volna menstruáció nélkül - ez pedig nem tűnt volna túl természetes megoldásnak. Éppen ezért Rock és munkatársa, Gregory Pincus úgy döntött, hogy a tabletták működésével a négyhetes női ciklust másolják le, azaz úgy alakították ki az adagolást, hogy a háromhetes hormontartalmú tablettaszedést egyhetes gyógyszermentes periódus kövesse, amely idő alatt a női szervezet a menstruációhoz hasonló megvonásos vérzést produkál. 

Szakemberek szerint egyébként nem csak Rock vallásossága miatt volt szükség a 7 tablettamentes napra. Közrejátszhatott az is, hogy mivel kezdetben a fogamzásgátlók sokkal magasabb dózisban tartalmaztak hormonokat, a kutatók úgy látták jónak, ha az adagolásba néhány napos szünetet iktatnak be.

Az Enovid tehát megszületett, 1960-ban pedig forgalomba is került - Rock minden próbálkozása ellenére azonban 8 évvel később VI. Pál pápa közzétette a Humanae Vitae enciklikát, amelyben megerősítette az egyház hagyományos álláspontját, amely megtiltotta a születések mindennemű mesterséges korlátozását. Az egyház elutasítása ekkor azonban már nem változtatott semmin: a megvonásos időszak a fogamzásgátlók meghatározó része lett.

Szünet helyett placebo

Az első fogamzásgátlókat még nem a ma ismert, napokat jelölő leveles csomagolásban árulták. Szimpla üvegcsében voltak, mint bármely más gyógyszer, és a kiszerelés nem tartalmazta a placebopirulákat. A nőknek tehát egymás utáni napokon be kellett szedniük a 21 pirulát, 7 napot kihagyniuk, majd elölről kezdeni az egészet. A procedúra már akkor sem volt túl bonyolult, mégis akadtak kritikus hangok, amelyek amiatt aggódtak, hogy a nőknek túl nagy falat lesz megtanulniuk és betartaniuk a gyógyszerszedés szabályait. Így gondolkozott egy David Wagner nevű férfi is, aki az elmondások szerint minden egyes nap a pirulák bevételére figyelmeztette a feleségét. A férfi folyamatos nyaggatása idővel feszültséget szült a házaspár között, a kapcsolatuk megromlása pedig oda vezetett, hogy Wagner a piruláknak új csomagolást tervezett, amely segítségével a nőknek egyszerűbb és egyértelműbb lehet a fogamzásgátlószedés. Így született meg 1961-ben a ma is ismert, napokat jelölő, leveles kiszerelés elődje.

1965-ben aztán az egyik fogamzásgátlókat gyártó cég továbbfejlesztette a leveles csomagolást: az addig gyógyszermentes napok helyére beiktatták a placebotablettákat. A döntést megint csak a nők inkompetenciájával és feledékenységével indokolták. Természetesen a gyógyszergyártók a placebo helyett nyugodtan hozzáadhattak volna a 21 aktív pirulához 7 újabb hormont tartalmazó tablettát is, ám ez azt jelentette volna, hogy a nőknek elmarad a vérzésük. Erre pedig a 60-as években nem álltak még készen.

Pirulák vérzés nélkül

Az 1965-ben kitalált rendszer - a háromhetes hormonadagolás majd az egy hetes, hormon nélküli megvonásos vérzés -  40 évig változatlan maradt. Egészen 2003-ig, amikor is a Barr gyógyszergyár a tengerentúlon forgalomba hozta a Seasonale nevű fogamzásgátlóját. Ez volt az első orális fogamzásgátló, amely lehetővé tette a nők számára, hogy elhagyják a havi elvonásos vérzést. A gyógyszer 84  hormontartalmú tablettából és hét placebóból állt, ez a rendszer pedig lehetővé tette, hogy a nők évente négyszer - évszakonként egyszer - vérezzenek csak.


A Seasonale után néhány évvel egy újabb típusú gyógyszert dobtak a piacra, a Lybrel nevű fogamzásgátlót, amely pedig már csak és kizárólag hormontartalmú tablettákat tartalmazott szünet nélkül, ezzel teljesen kiiktatva a megvonásos vérzést. Az új típusú gyógyszerek körül azonban orvosi és etikai viták is kialakultak. Orvosi szempontból sokan attól féltek, hogy a vérzés teljes kiiktatása hosszú távon nem várt egészségkárosodással járhat együtt, míg egyes feminista csoportok azzal érveltek az új gyógyszerek ellen, hogy azok azt sugallják a lányoknak és nőknek, hogy a menstruáció valamiféle rossz dolog, amitől jobb megszabadulni.

Új brit irányelv: nincs szükség a placebopirulákra

És bár a tengerentúlon már évek óta ismert volt a fogamzásgátlók folyamatos, szünet nélküli szedési módja, Európa legtöbb országában máig a placebotablettákat is tartalmazó gyógyszerek uralták a piacot - a nők pedig érthető módon nem kérdőjelezték meg az évtizedek óta fennálló rendszert. Néhány napja azonban a brit szexuális és reprodukciós ügyekkel foglalkozó egészségügyi hatóság, the Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare (FSRH) új irányelvet fogalmazott meg a szájon át szedhető fogamzásgátlókkal kapcsolatban. E szerint "semmi egészségügyi oka nincs annak, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nők minden hónapban vérezzenek".  Magyarán nincs szükség a hét napos szünetre és vele együtt a vérzésre, a tabletták teljes biztonsággal szedhetők folytatólagosan.

Mit mond a magyar szakember?

"Egészségkárosodás semmiféleképpen nem lesz belőle. A fogamzásgátlókat nyugodtan lehet folyamatosan alkalmazni" - mondta kérdésünkre dr. Hetényi Gábor nőgyógyász szakorvos. A szakember úgy gondolja, hogy a gyógyszerek alkalmazási módját minden nőnél egyénileg kell mérlegelni, hiszen míg egyes nők örülnek annak, ha nincs menzeszük, mások úgy érzik, női mivoltukhoz hozzátartozik a vérzés. Végső soron tehát a nőgyógyász szerint mindkét út járható, ám hozzátette, hogy ha a folyamatos alkalmazás mellett döntünk, félévente akkor is érdemes lehet egy 7 napos szünetet beiktatnunk.

A közlemény alapján a gyógyszergyártók hamarosan új kiszerelésben - placebotabletták nélkül - kezdhetik árulni a fogamzásgátlókat, bár valószínűleg a régiek is megmaradnak majd egy ideig. A szakemberek a döntést azzal indokolták, hogy a hormontartalmú tabletták mindennapi szedése nagyobb védelmet jelent, apeteéréskisebb eséllyel következik be, és teljesen biztonságos a szervezet szempontjából. Ráadásul a folyamatos szedéssel olyan kellemetlen mellékhatások esélye is csökkenhet, mint az aktív tabletták abbahagyásakor jelentkező fejfájás.

Forrás: vice.co; vice.com; her.ie 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban hétfon délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, szórványosan várható további eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag