Méhnyakrákszűrés után: mi micsoda a leleten?

A rendszeres, évenkénti méhnyakvizsgálat elengedhetetlen annak érdekében, hogy még idejében észleljék a szervezetünkben az esetleges kóros elváltozásokat, és azokat hatékonyan kezelni is tudják. A kapott leleten azonban gyakran találkozhatunk olyan kifejezésekkel és elnevezésekkel, amelyeket nem biztos, hogy ismerünk. Segítünk az értelmezésben.

A méhnyakrákszűrés egy nagyon fontos vizsgálat, amelynek eredménye miatt sokan már előre idegeskednek. Aztán, amikor végre kézhez kapják a leletet, gyakran nem is igazán értik rajta, hogy mi áll rajta. Az alábbiakban igyekszünk segítséget nyújtani az értelmezéshez. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a lelet értékelése és a diagnózis felállítása minden esetben az ebben kompetens orvos feladata.

A Papanicolaou-féle osztályozás, avagy a P-skála

A legtöbben a P-skála szerinti osztályozást ismerik, ám érdemes tudni, hogy egyes esetekben ez önmagában kevés. Ettől még persze nem árt, ha tudjuk, melyik besorolás mire utal:

 • P0: értékelhetetlen eredmény, a vizsgálatot meg kell ismételni.
 • P1: negatív lelet, nincsenek kóros sejtek.
 • P2: negatív eredmény, a normál hámsejteken kívül kis mennyiségben fehérvérsejt van.
 • P3: kóros eredmény, ugyanis a normál hámsejtek mellett gyulladás is jelen van, és a kóros sejtburjánzás nem zárható ki.
 • P4: pozitív eredmény, kóros sejtek vannak jelen nagyobb mennyiségben.
 • P5: pozitív eredmény, egyértelműen daganatra utal.

Aktív szexuális életet élő nők esetén a leggyakoribb eredmény a P2. Az ennél magasabb értékek esetén viszont mindenképp alapos kivizsgálás és megfelelő kezelés szükséges – mutatott rá dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza. Amikor pedig az eredmény nem is negatív, de még nem is rákos, az rákmegelőző állapotnak kell tekinteni. Ezért is nagyon fontos a rendszeres szűrés, hogy még idejében felismerjék a problémát. A gyógyulás kulcsa ugyanis az idejében megkezdett terápia – figyelmeztetett a szakember.

fiatal nő a nőgyógyászával beszél a leleteiről
A méhnyakrákszűrés egy nagyon fontos vizsgálat, a leletet viszont nem könnyű értelmezni. Fotó: Getty Images

Bethesda klasszifikáció

Ahogy már említettük, a P-skála önmagában ma már kevés. Ezért a legpontosabb leleteken már feltüntetik az úgynevezett Bethesda klasszifikáció eredményeit is. Ezzel már lényegesen több információhoz lehet jutni, pontosabb képet lehet kapni a páciens állapotáról. Ez is nagyban segíti a helyes és korai diagnózis felállítását, illetve – szükség esetén – a lehető leghatékonyabb kezelési terv összeállítását.

A Bethesda klasszifikációval árnyaltabban lehet megkülönböztetni az elváltozásokat, ez ugyanis lényegesen részletesebb, mint a P-skála. Az eredmény általános minősítése lehet negatív, kóros és neoplasztikus (daganatos). Ezenkívül az alábbi rövidítéseket tüntethetik fel a leleten:

 • LSIL: enyhe laphámelváltozás, amely nem utal rákmegelőző állapotra és gyakran magától gyógyul, antibiotikumos vagy gyulladáscsökkentő kezelésre azonban szükség lehet.
 • HSIL: súlyos laphámelváltozás. HPV-vizsgálatra van szükség, és akár a konizáció (LOOP), vagyis a méhnyak kúp alakú kimetszése is indokolt lehet.
 • ASC-US: kóros lelet, vagyis fellelhetőek atípusos sejtek, de még nem LSIL-ről van szó. A vizsgálat megismétlésére van szükség.
 • ASC-H: Több atípusos sejt van jelen, és felmerül a gyanú a HSIL-re. Konizáció is indokolt lehet.
 • AIS: mirigyhám-eredetű, korai rákos elváltozás.
 • CIN I.: enyhe diszplázia (rendellenes fejlődés) (LSIL)
 • CIN II.: közepes diszplázia (HSIL)
 • CIN III.: nagymértékű diszplázia
 • CIS: a területen daganatos elváltozás látható.

Feltüntethetik továbbá, hogy van-e invázió, vagyis terjednek-e a rákos sejtek. Ha nem, akkor a „nincs invázó” jelzés kerül a leletre. Ha nem dönthető el egyértelműen, azt az „invázió gyanúja”, ha pedig minden kétséget kizáróan rosszindulatú daganatról – karcinómáról – van szó, azt az „invazív carcinoma” kifejezéssel jelölik.

A szakember kiemelte azt is, hogy önmagában a citológiai vizsgálat (kenet, LBC) sok esetben nem elegendő a pontos diagnózis felállításához. További, kiegészítő, úgynevezett differenciáló vizsgálatokra lehet szükség.

Hogyan kezelik a kóros elváltozásokat?

A terápia az adott eredményektől függ. Bizonyos, enyhén kóros eredmények esetén elegendő lehet a gyulladáscsökkentő vagy antibiotikumos kezelés, illetve a lokális hüvelyi kezelés. De indokolt esetben konizáció, vagy akár nagy műtét is szükséges. A nem idejében felfedezett méhnyakrák esetén kiterjesztett radikális operáció vagy kemoterápia/sugárterápia indokolt. Hangsúlyozandó ugyanakkor, hogy minél kisebb a daganat annál jobbak a kilátások.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: