Hüvelyszárazság a szex gátja?

A hüvelyi szárazság olyan probléma, amivel majdnem minden nő találkozik életében, legalább egyszer. Segíteni biztosan lehet rajta, a kérdés csupán az, hogy hogyan érdemes.

Egészséges nőnek is lehet száraz a hüvelye

Manapság jól tudjuk, mindennek ára van. Bizonyos dolgokkal kapcsolatban mégis szívesen elfelejtkeznénk erről, és csak a gyors és olcsó megoldásra vagyunk kíváncsiak. A hüvely síkosításának van egy egyszerű és könnyen elérhető módja.

A hüvely bizonyos értelemben sohasem száraz, hiszen el nem szarusodó mirigyhám béleli. Szárazsága relatív. Hüvelyszárazságról akkor beszélünk, ha kevésbé nedves, mint kellene. Mikor kell bőséges váladékkal ellátottnak és síkosnak lennie? Tulajdonképpen csak akkor, amikor erre egészséges szervezetben minden további nélkül képes is. A hüvely váladéktermelése a nő élete során és a menstruációs ciklus idején is folyamatosan változik, de ha a hormonális rendszer a nő korának megfelelően működik, akkor még szárazsága is élettanilag normálisnak tekinthető, tehát nem kóros. Ilyen normális hüvelyszárazságról beszélünk a serdülőkor előtt álló lányoknál és az idős asszonyoknál, akik már jócskán maguk mögött hagyták a változás korát.

A hüvelyszárazság és a stressz Tegyük fel, hogy a nő testileg teljesen egészséges, - ami azt is jelenti, hogy nemi szerveinek nincsenek esetlegesen zavaró és sebészi segítséget igénylő anatómiai eltérései -, és kedvesével együttlétre készül. Arra nincs garancia, hogy a döntő pillanatokban a hüvely is úgy "gondolja", benne van a közreműködésben. Ha a hüvely száraz marad, ez minden bizonnyal kínos, kellemetlen lehet. Hol van a probléma? Valóban, baj-e egyáltalán?

Hüvelyszárazságról akkor beszélünk, ha kevésbé nedves, mint kellene
Hüvelyszárazságról akkor van, amikor kevésbé nedves, mint kellene

Az ösztrogének szerepe hüvely életében

Az ösztrogének előállításának legfőbb helye a petefészekben lévő tüsző, de termeli a mellékvesekéreg is. Döntő szerepe van a női nemi jelleg kialakításában és fenntartásában. A havi ciklus során jelenlétének köszönhető, hogy a méhnyálkahártya előkészül a petesejt befogadására. Számos hatása van még, többek között jelenlétében fokozódik a hüvelyváladék termelődése is, így annak bősége valamelyest arányban áll a menstruációs ciklus során az ösztrogénszint változásával.

Ebből az is következik, hogy bármi, ami miatt kevesebb ösztrogén termelődik, okozhat hüvelyszárazságot. Elsőként talán a változókort kell említenünk, ami után az ösztrogén szint jelentősen lecsökken. A vátlozó korú nők csaknem felének kell szembenéznie e kellemetlenséggel. A változókori ösztrogénpótlásnak számos javallata lehet, de ha az egészségi állapot nem indokolja, akkor a legegyszerűbb megoldás a hüvelyi síkosító használata, amely házas életet élő nőknél megszünteti a kényelmetlen érzést és az esetleges irritációt. Tartós hüvelyirritáció vagy gyulladás esetén természetesen fel kell keresni az orvost. Az ösztrogénszint csökkenését okozhatja a petefészkek kényszerű eltávolítása fiatalabb nőknél is.

Mit befolyásol a nemi élet?

Nemi izgalom hatására, illetve szexuális együttlétkor a hüvely nedvesebb, mint anélkül. Ilyenkor a hüvely belsejében lévő hám és a hüvelykörnyék vérbősége megnő, a hüvelybemenet körüli Bartholin-mirigyek, továbbá több tízezer apróbb mirigy automatikusan működésbe lépnek. A közösüléskor részben innen kerül be a hüvelybe az "alkalomhoz illő", az állandóan termelődőnél sokkal síkosabb, nyákos váladék.

A kevés szex hatása a testre Nincs mese, szexelni kell - akár partnerünkkel, akár saját magunkkal. Ha másért nem, a hüvely egészsége érdekében. A legtöbb nő életének egy szakaszában megtapasztalja a vaginális atrófia, azaz a hüvelyszárazság kellemetlenségeit, úgy mint a hüvelyviszketést, az égő érzést, a vizelési nehézséget vagy éppen a szexuális aktus közben fellépő fájdalmat.

Mitől érzi a nő száraznak a hüvelyét?

Megint csak azt kell mondanunk, hogy akkor kell síkosabbnak lennie a hüvelynek, amikor ezt biztosítani is tudja. A hüvely hiányzó síkossága vészjelzőlámpaként arra hívja fel a nő figyelmét, hogy valami gond van a nemi élete körül. (A Bartholin mirigyek eltávolítása nem okoz hüvelyszárazságot.)

További okok a hüvelyszárazság hátterében

Egyes betegségek, hormonháztartásbeli zavarok, kemoterápiás és röntgen besugárzásos kezelések egyik következménye lehet a hüvelyszárazság. A gyógyszerek közül az antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők,fogamzásgátlóés fogamzást elősegítő tabletták, antibiotikumok, méhnyálkahártya-gyulladás ésfekélyelleni gyógyszerek, antihisztaminok mellékhatása is lehet hüvelyszárazság. Különösen akkor kell odafigyelni a problémára, ha pl. a fogamzásgátlószerek mellékhatásaként jelenik meg, és az olykor szintén emiatt jelentkező szexuális vágy csökkenésével párosul.

A szexuális vágy csökkenésével párosulhat a hüvelyszárazság
A hüvelyszárazság a szexuális vágy csökkenésével párosulhat

Az intimhigiénia a ludas?

A hüvely gyakori öblítése, fertőtlenítő irrigálása, a nem megfelelő intimhigiénia is vezethet hüvelyszárazsághoz. Nem beszéltünk még a túlfáradásról és a stresszről, ami nem egészen független a nemi aktivitástól. Egy biztos: fáradtság és belső feszültség miatt vagy más okból, de ha a nőnek nincs kedve a szexuális együttléthez, akkor ezt bizony a hüvelye is jelzi azzal, hogy viszonylag száraz marad.

Nem beszélünk a hüvelyszárazságról

A tapasztalat azt mutatja, hogy a nők egy része még szeretett társával sem szívesen beszél a hüvelyszárazságról. Rosszul értelmezett szemérmességből, tapintatból, tájékozatlanságból vagy komolyabb betegségtől tartva nem osztják meg kellemetlen érzéseiket, ami bizony megzavarhatja a jól működő szeretetkapcsolatot is.

Ilyenkor a nők inkább házi megoldáshoz folyamodnak; babaolajat, vazelint, különféle krémeket, nyálat használnak. Nos ez utóbbi még csak-csak rendben van, hiszen a természet adta, de mégsem javasolható hosszú távon. A többi viszont káros.

Nyilván a hüvely síkossága a nemi aktus idején függ a normál, ösztrogénfüggő hüvelyváladék-termeléstől és az aktuális szexuális izgalom hatására létrejövőtől is. Bármi legyen is a hüvelyszárazság oka, - különösen a nemi életet élő nőknél -, orvosolni kell, mivel a kisebb-nagyobb kellemetlenségeken túl (viszketés, szúró, égető érzés), a természetes hüvelyflóra is sérülhet, amely további kóros változásokhoz vezethet.

Mindenképpen érdemes azonban különválasztanunk a kóros vagy normális ösztrogénhiányos állapotból fakadó hüvelyszárazságot, ami a nemi életet is zavarhatja, de nem abból fakad, és az egészséges hormonháztartású nő nemi élettel kapcsolatos szárazságérzetét. Előbbi esetben ugyanis célszerű megkérdezni a nőgyógyászt, aki szükség esetén hormonterápiát és/vagy síkosító gélek használatát ajánlja. Ha viszont egészségesnek bizonyulunk, ami fiatalkorban elég valószínű, akkor érdemes elgondolkodni, hogy minden rendben van-e a szexuális életünkkel.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)