A vetélés lehetséges okai

A vetélés hátterében számtalan ok húzódhat. A baba elévesztéséhez vezethetnek például a nőgyógyászati, a belgyógyászati, a pszichés és az endokrinológiai problémák is.

A vetélés lehetséges okairól és az ajánlott vizsgálatokról dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája beszél.

A lehetséges okok

A férfi spermájának nagyobb mértékű DNS-károsodása is okozhat a nőknél többszörös vetélést. A részletekért kattintson ide!

A vetélések döntő többsége az első trimeszterben történik. A leggyakrabban véralvadási zavar - például trombofília -, fertőzés, mióma, anatómiai vagy immunológiai okok, esetleg valamilyen hormonzavar áll a háttérben. A hormonzavarok közül a progeszteronhiány, azinzulinrezisztenciaés a pajzsmirigyzavar a leggyakoribb oka a spontán vetélésnek. Azonban az is előfordulhat, hogy ki sem derül, mi is eredményezte a baba elvesztését.

vetélés, spontán vetélés, gyermekvállalás, gyermektervezés,
vetélés, spontán vetélés, gyermekvállalás, gyermektervezés,

Mikor ellenőriztessük a pajzsmirigyet?

A pajzsmirigy a szervezet legnagyobb hormontermelő szerve, amelynek működését az agyalapi mirigy szabályozza. Apajzsmirigyhormonjai sok mindenre komoly befolyást gyakorolnak, így zavarai a tünetek széles skáláját. A pajzsmirigyzavar gyakran hétköznapi tünetekben - például súlyproblémákban, hajhullásban vagy emésztési zavarokban - nyilvánul meg. A pajzsmirigy alul- és felülműködése azonban meddőséghez és vetéléshez is vezethet, a szerv ugyanis a peteérésre, a beágyazódásra és a magzat fejlődésére is hatással van.

A baba eleinte az anyától veszi el a számára szükséges pajzsmirigyhormonokat (T3, T4). Ha ezekből a kismamának eleve kevés van - tehát alulműködés áll fenn -, akkor a gyermeknél is alacsony mennyiségben lesznek jelen. Ez vetéléshez, koraszüléshez, halvaszületéshez és idegrendszeri károsodásokhoz vezethet. A pajzsmirigy túlműködése esetén pedig a várandós nők körében megnő a szívpanaszok és a terhességimagas vérnyomásesélye, ráadásul ilyenkor is fennáll a vetélés kockázata. Ha tehát teherbeesési nehézségekkel vagy sorozatos vetéléssel küzdünk, érdemes ellenőriztetni pajzsmirigyfunkciót.

Mennyi az ideális TSH érték?

A pajzsmirigyfunkciók ellenőrzéséhez első körben a TSH értékét szokták vizsgálni. Ez egy agyalapi mirigy által termelt anyag, amely pajzsmirigyserkentő hormonként is ismert. Amennyiben a kelleténél kevesebb pajzsmirigy hormon (T3, T4) termelődik, akkor a TSH szintje megemelkedik, míg ellenkező esetben lecsökken. Ezáltal lehet következtetni pajzsmirigy hormontermelésére. A TSH normál értéke 0,4-4,5 mIU/l, ám az endokrinológusok inkább 2,5 mIU/l-ben maximalizálják. Teherbeeséskor azonban az 1 mIU/l körüli érték a legideálisabb. Érdemes viszont tudni, hogy a terhesség előrehaladtával a pajzsmirigy több hormont termel - ez normálisnak számít addig, amíg a referencia tartományon belül maradnak az értékek. (1. trimeszter: 0,1-2,5 mIU/L, 2. trimeszter: 0,2-3,0 mIU/L, 3. trimeszter: 0,3-3,0 mIU/L)

Gyógyszerrel kezelhető a probléma

A pajzsmirigyzavarok döntő többsége gyógyszerekkel sikeresen kezelhető. Így ha valakinél vetélés után kiderül, hogy valamilyen pajzsmirigy problémával küzd, az orvos valószínűleg gyógyszeres terápiát ír majd elő, amely normalizálja az értékeket. Pajzsmirigy-túlműködés esetén az is előfordulhat, hogy a fokozott hormontermelést strúma váltja ki. Ilyenkor nem biztos, hogy elegendő a gyógyszeres kezelés, műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: