A korral a szimat is romolhat

A hipozmia
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Angyal Ágnes

  Dr. Balogh Katalin

  HáziPatika.com

szaglás, hipozmia, szaglásvesztés, szagláscsökkenés

A szagok érzékelésének csökkenése rendszerint nátha, influenza során szokott jelentkezni, de komoly, akár gyógyíthatatlan betegséget is jelezhet. A korral szaglásunk is romolhat.

A szaglás a levegőben oldott anyagok észlelését jelenti. Az orr a legérzékenyebb szervünk: több ezer szagot tudunk megkülönböztetni. A szaglóérzék tompulását, csökkent érzékenységét - azaz amikor érzünk szagokat, de enyhén, vagy nem jól - hipozmiának nevezzük. (A szaglás teljes hiánya az anozmia, a szokottnál jóval nagyobb érzékenység pedig a hiperozmia).

Nátha, vagy komolyabb károsodás?

Hipozmiát okozhat az orr, az agyba vezető idegek vagy az agy károsodása, de átmenetileg nátha, influenza is. Ilyenkor ugyanis az orr eldugul, a szagok pedig nem jutnak el a szagló receptorokhoz. A szagok érzékelésének csökkenését okozhatja emellett az orrmelléküregek gyulladása, orrmandula túltengés, de sugárterápia, fejet ért sérülés, alkoholfogyasztás következtében kialakuló idegbántalom, kábítószer (kokain) orrba történő beszippantása is. Fontos megjegyezni, hogy a szaglás a kor előre haladtával is csökkenhet.A szaglás romlásának kiváltó tényezője lehet különféle vegyszerek rendszeres használata, bizonyos gyógyszerek (például egyes vérnyomáscsökkentők, savlekötők) tartós szedése. A belső, úgynevezett anatómiai okok közül a leggyakoribb az orrsövényferdülés, de a szagérzékelés csökkenéséhez vezethet az orrjáratok, az orr nyálkahártyájának megvastagodása is, amit a népnyelv orrpolipnak nevez.

Érdekesség, hogy a szuvas fogak és a fogínysorvadás is károsan befolyásolhatja a szaglóképességünket. Ezen felül a belső elválasztású mirigynek a működési zavarát is jelezheti a szaglási képesség hanyatlása. A Parkinson-kórnak és az Alzheimer-kórnak ugyancsak első jele lehet a szagérzékelés csökkenése. Ezt az orvosok azzal magyarázzák, hogy a parkinsonos betegeknél akadályozottá válik a szagláshoz szükséges mélyebb levegővétel.

Veszélyes is lehet

A szaglás csökkenése vagy elvesztése nem csupán kellemetlen, hanem veszélyes is lehet, mert így olyan vészjelzések nem jutnak el hozzá, mint például a füst szaga egy tűznél, vagy a nem veszi észre, ha szivárog a gáz. Mivel az ízérzés zavara összefügghet a szaglás zavarával, a krónikus betegségben szenvedőknél a szaglási képesség fokozatos elvesztése hozzájárulhat az étvágytalansághoz, alultápláltsághoz, ami állapotromlást eredményez.


Köszönjük Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus segítségét a cikk elkészítésében!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag