Mi okozhat arcüreggyulladást?

A vírusok vagy baktériumok által okozott arcüreggyulladás kifejezetten gyakori betegségnek számít, amellyel a legtöbben már gyermekkorunkban találkozunk.

Az arcüreget a járomcsont, a szemüreg, a szájpad és az orrüreg határolja. Ha az orrnyálkahártya begyullad, ez könnyen átterjedhet az olyan melléküregekre is, mint a homlok- vagy arcüregek. A folyamat kezdeti szakaszában a náthára jellemző tünetek jelentkeznek: gyengeségérzet, torokfájás, emelkedett testhőmérséklet, illetve a kezdetben színtelenül átlátszó orrfolyás, amelyet időnként orrdugulás kísér. A betegség előrehaladásával az orrváladék elszíneződik, besűrűsödik, egyre nehezül az orrlégzés, tompul a szaglás és az ízérzékelés, valamint a kötőhártyák is begyulladhatnak .

Almaecet, torma, bors - ezek is segíthetnek az arcüreggyulladás tüneteinek enyhítésében. További házi praktikákért kattintson ide .

Mivel a gyulladás következtében az arcüregek elzáródnak, a felgyülemlő váladék kellemetlen fejfájással járó nyomást okoz. Idővel az orcák egyre duzzadtabbá válhatnak, és ahogy tovább nő a nyomás, lüktető, nyomódó fájdalom jelentkezik az egyik vagy mindkét oldalon, illetve a szem környékén is, amely kisugározhat a homlokra és a fejtető elülső részére. Ez különösen előrehajoláskor válik intenzívvé.

Az arcüreggyulladás okai

A vírusok vagy baktériumok okozta betegséget számos hajlamosító tényező kiválthatja. Kialakulhat allergia vagy környezeti tényezők - például dohányfüst, gázok - következtében, vagy az orrüreget akár jelentősen beszűkítő orrsövényferdülés , illetve orrpolip esetén is. Gyakran előfordul, hogy a fogak különböző betegségei terjednek rá az arcüregre, ahogy a melléküregek betegségei is okozhatnak fogászati tüneteket.

arcüreggyulladás
Az arcüreggyulladás tünetein az orrspray-k is segíthetnek. Fotó: iStock

Az arcüreggyulladás azonban leggyakrabban garat-, torok- és mandulagyulladás vagy még inkább a klasszikus nátha következtében jön létre. Ennek fő oka többnyire az, hogy mivel a nátha alapvetően magától, spontán gyógyul, ezért hajlamosak vagyunk azt elbagatellizálni. Nem kíméljük a szervezetünket, nem pihenünk eleget, ráadásul az orrunkban felgyülemlett váladékot sem ürítjük ki szükségszerű gyakorisággal és megfelelő technikával. Az arcüregben termelődő váladék így nem tud kiürülni, ami könnyen utat engedhet a gyorsan elterjedő gyulladásos folyamatoknak.

Antibiotikumra is szükség lehet

A már kialakult arcüreggyulladásnak különböző fokozatai vannak: ha súlyosabbá válik, javasolt minden esetben felkeresni a fül-orr-gégészeti szakrendelést, hiszen ekkor már szükség lehet antibiotikummal való kezelésre is. A gyógyszeres terápia mellett a fő cél ebben az esetben is a kórokozók teljes eltávolítása, az arcüreg szellőztetésének helyreállítása és a felgyülemlett váladék kiürítése. A kezelés kiegészülhet például arcüregmosással , száraz, meleg kezeléssel - például infra- vagy bioptron lámpa segítségével -, vagy orrmosó folyadék és nyálkahártya-lohasztó szerek használatával.

Orrcseppek és orrsprayk

Az arcüreggyulladás kezelésében orrcseppek és orrspray-k is segíthetnek. Érdemes lehet könnyen használható, komplex hatású orrsprayeket választani, amelyek egyszerre segítenek elfolyósítani az orrüregben felgyülemlett nyákot, miközben érösszehúzó hatóanyaggal csökkentik a duzzanatot, hogy a váladék még könnyebben kiürülhessen.

Az ilyen, vény nélkül is kapható, kombinált orrspray hatékonyan veheti fel a harcot a nyákos-gennyes, lassan oldódó váladékkal járó orrnyálkahártya-gyulladás , valamint az arcüreggyulladás kellemetlen tünetei ellen.

A cikk megjelenését a Kéri Pharma Kft. támogatta.

RINO/2019/01/01

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: