A kihűlés árulkodó jelei

Nemcsak az utcán fekvők, hanem az alig fűtött lakásban vagy a huzamosabb ideig erős szélben tartózkodók körében is fennáll a kihűlés kockázata. Nem árt tudni, hogy milyen tüneteket utalhatnak a testhőmérséklet kóros lecsökkenésére, valamint jó tisztában lenni azzal is, hogy mit tehetünk ilyenkor.

Az emberek normál testhőmérséklete átlagosan 36 és 37 Celsius-fok között mozog. Ha viszont a testünk tartósan 35 fok alá hűl, akkor már kihűlésről van szó, amely ellen mielőbb tenni kell valamit. Ha 32 fokig – vagy akár még annál is tovább – csökken a testhő, az már életveszélyes állapotot idézhet elő. Mivel a kihűlés egy azonnali kórházi ellátást igénylő jelenség, fontos, hogy megtanuljuk felismerni a tüneteit, illetve tudnunk kell azt is, hogy mit tegyünk a komolyabb baj megelőzése érdekében. Az alábbiakban az Egészségvonal cikke alapján összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat

sapkát és vastag zoknit viselő kislány ül a radiátor előtt, teát iszik
A gyerekek és az idősek különösen veszélyeztetettek a kihűlés szempontjából. Fotó: Getty Images

Mitől hűlhetünk ki?

Akkor fenyegethet minket a kihűlés, ha hosszabb ideig 10 fok alatti hidegben vagy 20 foknál hidegebb vízben tartózkodunk. Egyes betegségek is növelhetik a rizikót, de a leggyakrabban

 • hidegben tartózkodás,
 • erős szélben tartózkodás,
 • hideg vízben fürdés,
 • hideg, fűtetlen házban tartózkodás,
 • nem megfelelő öltözet viselése,
 • vagy barlangi túra

Különösen veszélyeztetettek még az ittas személyek, az utcán fekvő hajléktalanok, valamint a földön fekvő, az eszméletlen vagy erősen vérző sérültek. Az otthonukban történő kihűlés pedig az egyedül élő idősek körében fordul elő a legnagyobb eséllyel.

Tegyünk a megelőzésért! Ha tudjuk, hogy hosszú ideig fogunk a hideg levegőn tartózkodik, öltözködjünk rétegesen. Lehetőleg vízálló ruhát, és ne feledkezzünk meg a sapkáról, a kesztyűről és a meleg, vízhatlan lábbeliről sem. Téli és extrém sportok űzése esetén pedig az elsősegély-felszerelésének tartalmaznia kell izolációs fóliát is.

Komoly szövődményei lehetnek

Normális esetben a testünk hidegnek kitett területein összehúzódnak az erek. Ez egy védekező mechanizmus, kihűlés esetén  azonban súlyos következményekkel járhat. A tartós érösszehúzódás következményeként ugyanis sérül az adott terület oxigén- és tápanyagellátása, a vérkeringés elégtelensége miatt pedig vérrögök alakulhatnak ki. A vérrögök érelzáródáshoz, a keringés megszűnéséhez, a legrosszabb esetben pedig szövetelhaláshoz vezethetnek.

Súlyos kihűlésről akkor beszélhetünk, ha nagyfokú keringés- és légzéselégtelenség alakul ki, illetve más problémák – például szívritmuszavar – is felléphetnek. A súlyos elváltozások idővel halálhoz vezetnek.

Milyen tünetek utalhatnak kihűlésre?

A lehűlésre az alábbi testi tünetek hívhatják fel a figyelmet:

 • libabőr,
 • didergés, remegés,
 • sápadt vagy kékeslilás bőr,
 • fáradékonyság,
 • szótlanság,
 • lassuló légzés és pulzus,
 • hideg tapintatú bőr,
 • fájdalomérzet csökkenése,
 • zavart beszéd,
 • eszméletvesztés.

Gyermekeknél a vöröses színű bőr, a bágyadtság, az ernyedtség, a szokatlan csendesség, az álmosság, valamint az étvágytalanság is jelezheti, hogy baj van.

Fontos! Amennyiben bárkinél a test túlzott lehűlésének lehetősége áll fenn, mielőbb vigyük be őt a legközelebbi sürgősségi osztályra, vagy kérjük a mentők segítségét a 112-es segélyhívó számon!

Hogyan kezelhető a kihűlés?

A mentők értesítése után a legfontosabb, amit tehetünk, hogy megnyugtatjuk a beteget, illetve megpróbáljuk megakadályozni a testhőmérséklet további csökkenését. Ehhez az alábbiakat ajánlják a szakértők: 

 • vigyük az érintettet védett, meleg helyre;
 • távolítsa el a kihűlt személyről a nedves ruhákat és az ékszereket;
 • takarjuk be a beteget paplannal, pléddel vagy hálózsákkal – ha van kéznél, az izolációs fólia különösen jól jön ilyenkor;
 • az eszméleténél lévő beteggel itassunk kortyonként meleg, alkoholmentes italt, illetve adjunk neki magas cukortartalmú ételt, például. csokoládét vagy szőlőcukrot;
 • a segítség kiérkezéséig maradjunk az érintettel, tartsuk őt ébren, beszéljünk hozzá;
 • eszméletlen beteget helyezzük olyan pózba, amellyel biztosíthatjuk a szabadon átjárható légutakat.

Figyelem! A szakemberek nem javasolják, hogy a kihűlt beteget dörzsölgessük, a meleg radiátorhoz fektessük vagy forró vízbe ültessük. De a meleg vizes palackkal történő melegítés sem jó megoldás, ezekben az esetekben ugyanis „a hirtelen felmelegedő testrészekben fokozott vérkeringés indul meg, amely a vér egyenlőtlen eloszlását, ezáltal sokkot okozhat” – figyelmeztet a cikk. Fontos továbbá, hogy alkoholt se adjunk a kihűlt személynek, mert az kitágítja az ereket, ezáltal pedig megnő a test hőleadása.

A kihűlés kezelése kórházi feladat. Az ellátás fontos része a keringés- és légzéstámogatás, valamint a fokozatos felmelegítés. Súlyos esetben intenzív terápiás kezelésre is szükség lehet.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra