A kihűlés első tünetei

Dacára annak, hogy az emberiség mind tudásában, mind szociális érzékében jelentős fejlődésen ment át, nem múlik el úgy tél - még az utóbbi években tapasztalt enyhébb telek sem - hogy ne szerepelne a hírekben a kihűlés okozta halál. De pontosan mi is történik akkor, ha az emberi szervezet kihűl?

Érdemes leszögezni, hogy az alkohol nem segíti a kihűlés elleni küzdelmet, valójában csak az észlelt tüneteket csökkenti. Az ember ezáltal nem érzi úgy, hogy fázna, holott a szervezet működése már nem megfelelő.

Fontos azt is tudni, hogy a kihűlés veszélye nemcsak azokat érinti, akik a szabadtéri szélsőséges hidegben tartózkodnak, hanem a tartósan 15 Celsius fok alatti hőmérsékletű lakásban élőket is. Ez utóbbi főleg az idősekre, betegekre, mozgásukban korlátozottakra nézve jelent kiemelt kockázatot.

A reszketés az első válasz

Testünk alapvetően 36-37 fokos hőmérsékleten üzemel a legjobban, 35 foknál már kezdetét veszi a kihűlés folyamata. Természetesen a testhőmérséklet nem azonos testünk minden egyes pontján, elég csak a télen jéghideg lábakra gondolni.

A bőrünkön keresztül folyamatosan hőt adunk le, ha pedig a hideg hatására nem tudjuk ezt kellően pótolni, akkor a testünk védekezni kezd. Először is a végtagok erei szűkülnek össze, csökkentve a véráramlást. Ez az oka annak, hogy a végtagok fagyása jelenti a leggyakrabban előforduló problémát.

Mit tegyünk fagyási sérülés gyanúja esetén? Részletek itt.

A védekező reflex következő lépése a test hőtermelésének növelésére, hogy apró izomrángásokkal próbálja fokozni a pulzust és a vérnyomást, továbbá a légzés is gyorsabb lesz. Ezt érzékeljük reszketésnek, didergésnek . Ugyanakkor, bár ideiglenesen valóban fokozódik a testhő, mindeközben nem csökken a veszteség mértéke, ezért ez a folyamat nem tartható fent túl sokáig. Ebben az állapotban már mindenképpen meleg helyet kell keresni!

A kihűlést nagymértékben fokozza, ha a test vízben van, de már az átnedvesedett ruha és az erős szél is nagyban lerövidíti az utat a fagyhalálig.

A tűrőképesség végső határa

A hideg tartósabb hatása esetén, ahogy a szervezet tartalékai fokozatosan fogynak, a test hőszabályozása kimerül, úgy csökken párhuzamosan a testhő és az oxigénellátás, ami a sejtek elhalását eredményezi. Eleinte az ember ezt fájdalomként, zsibbadásként éli meg.

A hideg hatására először a végtagok erei szűkülnek össze
A hideg hatására először a végtagok erei szűkülnek össze

A hideg miatt életüket vesztők arcán többnyire nem tükröződik sem fájdalom, sem szenvedés. Ennek oka az, hogy amint a test már nem képes több energiát fordítani a hőtermelésre, tompaság áll be, bágyadtság, álmosság, érzéki csalódások jelentkeznek. A szervezet működése eközben lépésről lépésre leáll: lassul a vérkeringés, a vérnyomás csökkenésével a légzés is ritkul és felületessé válik, szívritmuszavar lép fel, majd a eszméletvesztéssel járó, tetszhalálszerű állapot áll elő. Nagyjából 20 fokos testhőmérséklet esetén a kamrafibrilláció vagy a keringési rendszer bénulása következtében beáll a halál.

Ha valaki a kihűlés kezdeti tüneteit tapasztalja, mint az erőteljes vacogás, a végtagok, az orr és a fülek fájdalma vagy zsibbadása, kezdje fokozottan mozgatni a testét, valamint a lehető legrövidebb időn belül térjen be meleg helyre. Szélsőségesen hideg időjárás esetén napi rendszerességgel kell ellenőrizni az egyedül élők, az idősek és a tartósan betegek állapotát.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: