Rezsiválság: több áldozatot szedhet, mint a háború

Európában olyan magasra szöktek a rezsiárak, hogy sokan valószínűleg a fűtésen próbálnak majd spórolni a tél folyamán. A hideg lakások miatt pedig várhatóan többen életüket is vesztik majd egyes előrejelzések szerint.

A 2015-19-es évekhez képest az idei télre jelentős többlethalálozásra számít egy külföldi gazdasági lap, a The Economist. A cikk arra hivatkozik, hogy az említett időszak még viszonylag alacsony energiaáraihoz viszonyítva jelenleg drámaian magasak a rezsiköltségek, és emiatt idén nem mindenki engedheti meg magának, hogy fűtsön.

fűtés, energiaárak, Európa, halálesetek, többlethalálozás, orosz-ukrán háború
Nem mindenki engedheti meg magának, hogy fűtsön. Fotó: Getty Images

Mi az összefüggés?

A cikk megírásához a 2000 és 2019 közötti energiaárakat, hőmérsékleteket és halálozási adatokat vizsgálták meg mintegy 30 országban: az Európai Unió tagállamaiban – Málta kivételével –, Svájcban, Norvégiában és Nagy-Britanniában. Ezek alapján az Economist szakértői úgy vélik, hogy egyértelműen felfedezhető a drágább energia és a több haláleset közötti összefüggés.

Az áram 10 százalékos árnövekedése a lap számításai szerint 0,6 százalékkal emeli meg az elhunytak számát, különösen a kifejezetten hideg téli hetekben. Ez több dologgal is magyarázható. Egyrészt, a hidegben megemelkedik a vérnyomásunk, ezáltal pedig fokozódik a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázata. Másrészt pedig a hideg idő kedvez a vírusok terjedésének is, amelyet még mi is megtámogatunk azzal, hogy sokkal kevesebbet szellőztetünk.

Kinek van kedve naponta többször is ablakot nyitni, amikor kint szürke és fagyos minden? Komfortérzetünk azt diktálná, hogy kuporodjunk be a kanapé sarkába egy pléddel, és lehetőleg zárjuk ki a hideg levegőt. Csakhogy a penész, az allergének, a poratkák és a kórokozók is a benti meleg klímát kedvelik. Szellőztetni tehát kell. De hogyan?

Legalább 79 ezer

2000 és 2019 között csak kis mértékű energiaemelkedés volt, az utóbbi két évben viszont igencsak elszálltak az árak. Éppen ezért a téli spórolás most még szomorúbb halálozási adatokat produkálhat majd. Ha a vizsgált 20 év átlagos téli hőmérsékletével számolunk, akkor 147 ezren veszthetik életüket a kevésbé fűtött lakásokban, ha pedig az elmúlt 2 évtized legzordabb tele ismétlődne meg idén, akkor a 185 ezret is elérheti a többlethalálozás.

De még az elmúlt 20 év legenyhébb telével számolva is minimum 79 ezer áldozatra számítanak az Economistnál. Ez pedig azt jelenti, hogy a magas energiaárak több életet követelhetnek Európában, mint amennyien eddig az orosz-ukrán háborúban meghaltak. A fegyveres összecsapás áldozatainak számát ugyanis a lap szakértői 60-70 ezerre becsülik. A rezsiköltségek és a hideg viszont leginkább az idősek körében szedi áldozatait.

Extrém kísérlet: mit tesz a fűtetlen szoba a testünkkel? Mutatjuk.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: