Tényleg megölhet a visszatartott tüsszentés?

Mindenki volt már olyan helyzetben, amikor tüsszentenie kellett, de inkább szerette volna elfojtani. Ez sikerülhet is - például az orrlyukak befogásával. De hogyan hat a szervezetünkre? Egyesek szerint pusztítóan.

Az inger megszakítható az orrlyukak befogásával, de van, amikor ez nem elég: a folyamat végigpörög, a tüsszentés pedig tulajdonképpen "befelé sül el". Ez pedig egyáltalán nem jó a szervezetnek, mert komoly sérüléseket is okozhat. Hogy miért?

tüsszentés
A tüsszentés a szervezet védekező reflexe, de önveszélyes is lehet

Egy kísérletben megmérték a tüsszentés szelének sebességét. Nos, a reflex, ha működésbe lép, az orrcsatornán mintegy 4,5 m/sec sebességgel nyomja át a levegőt. Tüsszögés közben a tüdőben kialakult teljes légnyomás megpróbál kiszabadulni az orron keresztül. Ha a levegő távozási útvonalát blokkoljuk (az orr vagy a száj lezárásával), a tüsszentés a levegőt a fül irányába kényszeríti. Itt behatol a fülekben található Eustach-kürtbe , amely a középfület összeköti a garattal, és a középfülben károsodást okozhat, például kilyukaszthatja a dobhártyát. Ez pedig hallásvesztéshez vagy hosszan tartó szédüléshez is vezethet.

A tüsszentés visszatartása azonban sokkal több módon is érinti szervezetet a fülre gyakorolt hatásnál. A nagy tüsszentések miatt az erek elszakadhatnak a szemben, ami bevérzést okozhat. Emellett inkontinenciaproblémákat is kelthet. Sérülést okozhat egy vízszintes izomban, amely a bordák alján húzódik. A vérnyomás hirtelen emelkedése a blokkolt tüsszögés miatt ráadásul az agyban lévő ereket is elszakíthatja. A különösen erőszakosan visszatartott tüsszentés a nyak sérülését okozhatja, de arcüregi műtét is lehet a következménye egy rosszul sikerült tüsszentésnek.

Halálos lehet a tüsszentés?

Nos, a legszélsőségesebb körülmények között, amikor egy nagy tüsszentés visszatartunk, amelynek ereje befelé hat, akkor akár agyvérzés is felléphet, következtében pedig halál is beállhat.

A tüsszentés a szervezet védekező mechanizmusa, reflex, amely - a köhögéshez hasonlóan - a felső légutakat hivatott megtisztítani a nem kívánatos betolakodóktól, hosszú távon azonban igencsak legyengítheti a szervezetünket. Részletek!

A legjobb ezért, hogy a tüsszentést hagyjuk, hadd menjen a maga útján. Ez a testi funkció ugyanis fontos szerepet tölt be azáltal, hogy eltakarítja az orrból a kórokozókat. Ezért zsebkendőt kell használni, de legalább is eltakarni az orrunkat és a szánkat, hogy a kirepülő cseppekkel a kórokozókat ne adjuk át másoknak. És ha lehet, megfázva ne menjünk kamarazenei koncertre.

Forrás: howstuffworks.com

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: