Asztmával így lehet sportolni

HáziPatika

Ha egy asztmás gyermek a fizikai terheléstől rendszeresen befullad, nehezen veszi a levegőt, akkor idővel kerülni fogja a testmozgást. Csakhogy a szakember szerint ez nem jó megoldás, hiszen ezzel csupán az elhízás kockázata fog emelkedni.

Nem a szteroidok okozzák az elhízást

Az inhalációs szteroidok a leghatásosabb gyulladáscsökkentők, azasztmakezelésének alapjai, semmivel sem helyettesíthetőek. A szteroidtartalmú gyógyszerekről ismert, hogy szedésük következtében nem ritka akár jelentősebb mértékű elhízás sem. Ez azonban nem igaz az asztma kezelésében használt inhalációs szteroidokra. Az asztma kezelése során alkalmazott szteroidok belélegzéssel jutnak a tüdőbe, ahol kizárólag helyi hatást fejtenek ki. Ennek megfelelően a mellékhatásaik is helyben jelentkeznek: rekedtséget, szájgombásodást okozhatnak. Ezeket a panaszokat a használat után alapos szájöblítéssel lehet megelőzni.

Két választás létezik

Ma Magyarországon a 6-8 éves gyermekek mintegy ötöde túlsúlyos vagy elhízott. Részletek itt.

Az asztma és azelhízáskapcsolata tehát nem a gyógyszerekre vezethető vissza, oka a mozgásszegény életmód. A tudat, hogy a gyerek bármelyik pillanatban befulladhat a pályán, aggasztó. Aki átélte már szülőként az asztmás rohammal járó ijedséget, mindent megtenne, hogy a jövőben elkerülje. Ilyenkor a szülő két megoldás közül választhat. Az egyik, hogy felmenti a gyereket minden testmozgás alól, és az egyébként jól beállított kezeléssel panaszmentesen telnek a napjaik. A másik megoldás, hogy felkeresi a gyermeket kezelő orvost, akinek elmondja, hogy gyermeke sportolni szeretne, így közösen megbeszélhetik, hogy miként szükséges módosítani a megelőző gyógyszerek dózisát, illetve hogy mit használjon az edzések előtt, hogy a fizikai terhelés által kiváltott rohamot megelőzzék.

asztma, rendszeres testmozgás, testnevelés, sport
Hibás megoldás, ha egy gyermek az asztmája miatt kerüli a sportot

A könnyebb útnak ára van

A sport számtalan előnyét nehéz lenne egy bekezdésben felsorolni, de azon túl, hogy az egészséges izomzat és vázrendszer kialakulásában nélkülözhetetlen, asztmás gyerekek esetében még egy fontos előnnyel bír: javítja a tüdő működését. Több kutatás és a napi tapasztalat is igazolja, hogy a rendszeresen edző gyerekek jobban reagálnak a kezelésre, és esetükben kevesebb gyógyszerre is lehet szükség, hogy állapotuk stabil maradjon, illetve a rohamokat elkerüljék. Nem kell feltétlenül csak a versenysportra gondolni. A testnevelés óra alól felmentett, szünetekben focizó társai mellett kispadra szoruló gyerek egy sor közösségi élményből is kimarad. A biztonságosnak látszó felmentés és a mozgás elkerülése tehát hosszú távon nem a legjobb megoldás.


Együtt élni az asztmával

Milyen tünetek jelezhetik előre az asztmás rohamot? Részletek itt.

"A fizikai terhelés mellett a pollenek, a dohányfüst, bizonyos illatanyagok, a háziállatok szőre vagy épp a hideg is okozhat hirtelen köhögési rohamot, nehézlégzést" - mutatott rá dr. Hidvégi Edit. A gyermeket ezektől sem tudjuk mindig megóvni, de lényeges szempont, hogy mindig legyen náluk "iránytű" olyan helyzetekre, amikor tüneteik fokozódnak. Ez az iránytű a megfelelően beállított kezelés, a jól kontrollált asztma mellett az asztma-akcióterv. Ebben pontról pontra minden fontos információ és leírás megtalálható arról, hogy mit tegyen a roham megelőzéséhez, ha úgy érzi, hogy tünetei erősödnek, és mit csináljon, ha mégis befulladt. Ha ismeri a betegségét, és megfelelően használja a gyógyszereket - ezt a rendelőben van mód begyakorolni -, akkor nem a betegsége fogja meghatározni a mindennapjait.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +30 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt sok napsütés vráható, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag