Az asztma sikeres kezelése

HáziPatika

Asztma-akcióterv szükséges ahhoz, hogy az asztmás beteg megfelelően kontrollálja a betegségét. Ebben szerepel a mindennapok során alkalmazandó fenntartó kezelés mikéntje, ahogy annak leírása is, hogy mit tegyünk, ha a tüneteink rosszabbodnak.

Az asztma-akciótervet a betegség diagnózisát követően a kezelőorvos egyezteti a beteggel, a megbeszélteket követve pedig a betegek képesek kezükben tartani az egészségüket a mindennapok során. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa ezzel kapcsolatban öt fontos tudnivalóra hívja fel a figyelmet.

A magyar lakosság körében minden száz ember közül nagyjából 2-3 főt érint az asztma. A betegségről részletesen Betegségek A-Z rovatunkban olvashat!

Mindig személyre szabott

Nincs általános, mindenki számára használható asztma-akcióterv. Betegenként azasztmatípusa is eltérő lehet, illetve egyéni különbségek előfordulhatnak a triggerek, vagyis a betegség tüneteit felerősítő, rohamot kiváltó tényezők terén is. A szükséges gyógyszerek az életkorunknak és a tüneteinknek megfelelően személyre szabottak csakúgy, mint az állapotromlás esetén alkalmazandó készítmények.

Ismerjük és értsük pontosan!

Frissen diagnosztizált asztmás betegként sok új fogalmat, tünetet kell megismernünk, beazonosítanunk. Fontos, hogy a kezelőorvos mindent alaposan elmagyarázzon az asztma-akcióterv összeállítása kapcsán, hiszen hiába van nálunk a pontos leírás, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy melyik készítményt is kell használnunk, vagy mikortól melyik zónában leírt kezelést kell alkalmaznunk a tüneteink alapján.

Az orvossal egyeztetett akciótervhez mindig tartsuk magunkat!
Az orvossal egyeztetett akciótervhez mindig tartsuk magunkat!

Használjuk megfelelően az eszközöket!

Nem kell kizárólag a saját érzéseinkre hagyatkozni, egy eszköz segítségével pontosan számszerűsíteni tudjuk, hogy a bizonytalan nehézlégzést vagy az erősödő köhögést az asztmánk okozza-e. A peak-flow-meter néven is ismert csúcsáramlás-mérő a légúti áramlási sebességre, a légutak beszűkülésére adhat tájékoztató, de használható információt ha rendszeresen, illetve panasz esetén külön is használja a beteg. Az eltérés a saját legjobb értéktől vagy saját átlagértéktől, továbbá a nagymértékű napon belüli ingadozás nem megfelelően kontrollált állapotra utal.

Tartsuk magunkat a leírtakhoz!

Általában senki nem szeret tartósan gyógyszert szedni, ám asztma esetén nagyon fontos, hogy ne térjünk el a megbeszélt fenntartó kezeléstől. Erre azért van szükség, mert ez a gyógyszermennyiség képes megelőzni a betegség súlyosbodását, a rohamok kialakulását. Soha ne csökkentsük mi magunk azért a gyógyszereinket, mert hosszabb ideje jól vagyunk, mivel így a tünetek erősödését vagy akár asztmás rohamot is előidézhetünk!


Időnként megújul

Az asztma kezelése lépcsős rendszerben valósul meg, ami azt jelenti, hogy le és fel is haladhatunk a lépcsőkön, vagyis a kezelés az állapotunk függvényében módosítható: a szükséges gyógyszerek mennyisége emelhető és csökkenthető is, ám kizárólag a kezelőorvos javaslatára. A fenntartó kezelés tehát nem állandó, a félévente javasolt kontroll alkalmával kezelőorvosunk fogja csökkenteni - vagy ha szükséges, növelni - a gyógyszerek adagolását olyan mennyiségben, amennyivel továbbra is tünetmentesek lehetünk.

Ha a választott kezelés ellenére rendszeresen előjönnek tünetek, esetleg rendszeresen kell használnunk a rohamoldót, akkor soron kívül is keressük fel a kezelőorvost!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+19, +26 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén borult vagy erősen felhős lesz az ég, a déli határ mentén lehet szakadozottabb a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag