Mit tegyünk, ha nem sikerül tüsszenteni?

A legtöbben ismerik azt az érzést, amikor valami csiklandozza az orrukat, és bár érzik a tüsszentési ingert, valójában mégsem sikerül tüsszenteniük. Mit tehetünk ilyenkor?

Dr. John V. Bosso allergológus és immunológus szerint a tüsszentésnek fontos funkciója van, mivel lehetővé teszi, hogy távozzanak az orrból az irritáló anyagok, a piszok, az allergének, a vírusok és a baktériumok - írja a Women's Health. Akkor tüsszentünk, ha az orr olyan jelzést kap, hogy valamilyen potenciálisan káros vagy irritáló dolog van benne. Ha nem sikerül tüsszentenünk, annak több oka is lehet. Például valami elzárja az orrot, például váladék, esetleg egy apró tárgy, vagy gombaspórák, és a szervezetünk próbálja ugyan ezeket eltávolítani, de nem jár sikerrel. Állhat a háttérben valamilyen neurológiai probléma, például sztrók vagy tumor, esetleg valamilyen pszichiátriai probléma – és még ott van az az egyszerű lehetőség is, hogy bár úgy érezzük, hogy tüsszentenünk kellene, a testünk nem ért egyet ezzel.

Nézzünk a nap felé, vagy szagoljunk fűszereket

A szakértők szerint akkor, ha a tüsszentési nehézség új dolog számunkra, amely nem okoz gondot és azért alkalmanként sikerül tüsszentenünk, nem szükséges semmilyen lépést tennünk. Ha azonban gyakori, hogy az erős inger ellenére sem tudunk tüsszenteni, és a dolog egyre zavaróbbá válik, akkor több lehetőségünk is van a megoldásra.

Az egyik a klasszikus: nézzünk a napba, vagy valamilyen erős fényforrásba egy pillanatra, mert ez olyan neurológiai reakciót vált ki, ami miatt tüsszenteni fogunk. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy ez a módszer mindössze az emberek körülbelül egyharmadánál működik, és alapvetően genetikus eredetű – ha a szüleinknél nem működött, akkor nálunk sem fog.

Néha nehéz előcsalni egy tüsszentést. Fotó: Getty Images
Néha nehéz előcsalni egy tüsszentést. Fotó: Getty Images

Van, akinek az válik be, ha valamilyen erősen aromás fűszert szagol, például borsot, fahéjat vagy cayenne borsot, mivel ezek irritálják az orrüregben lévő idegvégződéseket. Arra figyeljünk, hogy ne lélegezzük be a fűszert, mert az irritációt okozhat.

Az is segíthet, ha megcsiklandozzuk az orrunk belsejét, például egy vékonyra összetekert papír zsebkendővel az orrüregbe nyúlva. Ez szintén ingerli az orrüreg idegvégződéseit, és a legtöbb embernél gyors eredményt hoz. Arra figyeljünk, hogy akármivel is csiklandozzuk az orrot, ne dugjuk fel túl mélyen az orrüregbe.

Kevésbé kellemes, ugyanakkor nagyon hatékony mód a tüsszentés előidézésére, ha meghúzunk egy szőrszálat az orrunk belsejében, illetve van, akinél az arcon lévő szőrzet, például egy szemöldökszál meghúzása is működik.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)