Megelőzhető lenne a vakság

A megváltozott életmódunknak köszönhetően a rövidlátás (myopia) egyre gyakoribb, ami súlyos formájában látásromláshoz, akár vaksághoz is vezethet - olvasható a Magyar Szemorvostársaság és a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért közös közleményében.

Mit kell tudni a rövidlátásról? A fontos információkért olvassa el korábbi cikkünket!

A 2020-as adatok szerint világszerte legalább 2,2 milliárd embernek van látásromlása. Közülük minimum 1 milliárd embernek olyan látáskárosodása van, amely megelőzhető lett volna, vagy amellyel még foglalkozni kellene. Továbbá mintegy 2,6 milliárd rövidlátó ember él a világon, és ebből 312 millióan 19 év alatti gyermekek. Mindezeken túl pedig emberek milliói élnek olyan szemproblémákkal, amelyek növelik a látásvesztés kockázatát. Október második csütörtökén tartják a látás világnapját. A cél, hogy ezen a napon felhívják a figyelmet arra, hogy a vakság nagyrészben megelőzhető, illetve gyógyítható.

látás világnapja, rövidlátás, látásromlás, szem egészsége, vakság
2,6 milliárd rövidlátó ember él a világon, ebből 312 millióan 19 év alattiak.Fotó: Getty Images

A rövidlátás veszélyesebb, mint gondolnánk

Napjaink egyik leggyakoribb és egyben az egyik leggyorsabban terjedő szemészeti problémája a rövidlátás . 2017-ben a Földön élő emberek 23 százaléka volt rövidlátó, de a jelenlegi növekedési tendenciák alapján 2050-re már 50 százalékra növekedhet az előfordulási arány. Ez a nagyfokú növekedés a Távol Keleten már be is következett: jelenleg a fiatalok 90-95 százaléka rövidlátó, és ezen belül a látásvesztéssel fenyegető nagyfokú rövidlátóság előfordulása is 1-2 százalékról 20 százalékra nőtt.

Bár önmagában az, hogy "rövidlátó vagyok", nem hangzik túl félelmetesen (például a "levált a retinám" kijelentéshez képest), de ettől még nem szabad lebecsülni ezt a problémát, súlyos formája ugyanis vaksághoz is vezethet. Az adatok szerint ráadásul a mai 23 és 40 év közöttiek körében a rövidlátóság már 3,3-szor gyakoribb, mint a 60 évesnél idősebbek esetében.

Lassítható a látásromlás

A jó hír az, gyerek - és iskoláskorban a rövidlátás kialakulása megelőzhető, illetve a kialakult betegség romlása is lassítható. Ennek érdekében több szabadidős programon kellene részt venni, valamint kevesebbet kellene telefont, tabletet, könyvet, vagy bármit közelről nézni. A mostani életvitelünk hátrányai közé tartozik ugyanis, hogy túl sokat tartózkodunk zárt térben, ahol nincs lehetősége a szemnek "messzire tekinteni" és természetes fényben lennie. A jelenleg érvényes szakmai ajánlás az, hogy 30 percnél tovább ne nézzünk egyfolytában közelre. Ezek mellett pedig időben el kellene kezdeni a speciális optikai korrekciók és a kisdózisú atropin szemcsepp használatát.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: