Honnan tudhatjuk, hogy krónikus gyulladásunk van?

A gyulladás többféleképpen jelentkezhet testünkben és nem is mindegyik rossz. Az akut gyulladás segít testünknek gyógyulni, a krónikus viszont további bajokat okozhat. Mik lehetnek a krónikus gyulladás jelei?

Ha beverjük lábujjunkat az asztal sarkába és pár pillanat múlva már vörös a lábujjunk, izzik és fáj: a gyulladás a természetes gyógyulási folyamat jele, ha ezt érezzük, tudhatjuk, hogy hamarosan minden rendben lesz velünk.

A krónikus gyulladás azonban ezzel ellenkezőleg nem segít gyógyulni a testünknek - jelenléte arthritistől cukorbetegségig számos bajt jelezhet és sokszor észre sem vesszük, ha nem egy teljes vérképet kérünk a labortól. Szerencsére vannak jelei, amelyek tudatában biztosabban mondhatjuk házi- vagy szakorvosunknak azt, hogy kivizsgálást kérünk - az alábbiakban ezeket soroljuk fel.

Depressziósak vagyunk

Ugyan nem minden depresszió okozója a gyulladás, de a gyulladásos tünetek gyakran járhatnak depresszióval. Ebben a betegségben szenvedő szívbeteg pácienseket megvizsgálva egyértelműen megállapítható, hogy jóval több gyulladásos marker található bennük azon szívbetegekhez képest, akiknél nem tapasztaltak korábban depressziót.

A krónikus gyulladás összefügghet a depresszióval

A krónikus gyulladás összefügghet a depresszióval

A kettő összefüggését más esetekben is észlelhetjük: ugyanis azon betegeknél, akiknél gyógyszeres úton kell kezelésként gyulladásos állapotot okozni (például bőrráknál), erősebb depressziós tüneteket és fáradtságot észleltek. Szerencsére az omega-3 zsírsavak segíthetnek ilyenkor, ezek ugyanis a gyulladások mérséklésével magát a depressziót is kezelik.

Mit együnk a krónikus gyulladások ellen?

Sokat fáj a gyomrunk

Az IBD-ként is ismert gyulladásos bélbetegség tünetei között tartjuk számon a gyakori hasmenést, a székrekedést, a gyomorfájdalmakat és gyomorgörcsöt is - ilyenkor szinte folyamatos a gyomorfájás. A kutatók azonban úgy vélik: a gyulladás más gyomorproblémákért is felelős lehet. A gluténérzékenység és azIBSpéldául szintén a testünkben lévő gyulladás külső jele.

Állandóan fáradtak vagyunk

Folyamatosan lehet mentségünk arra, hogy miért vagyunk fáradtak - túl sokat dolgozunk, túl keveset alszunk, túl sok gyerekre, szülőre, háziállatra kell figyelnünk. De ha ezek közül egyik sem igaz és megmagyarázhatatlanul fáradtak vagyunk akkor is, amikor teljesen ütőképesnek kellene éreznünk magunkat, akkor esélyes, hogy gyulladás bujkál bennünk.

A Smith College felmérései szerint a felnőtt népesség mintegy 15 százaléka tapasztalta vagy tapasztalja meg a krónikus kimerültséget, amelynek fő okozója a gyulladás. Esélyes, hogy a gyulladás a központi idegrendszerre: agyunkra és gerincvelőnkre is kihatással lehet, ez pedig érinti azon területeket is, amelyek a nappal és az éjszaka váltakozását észlelik, illetve napi élettempónkat irányítják. Emiatt lehet ugyanis az, hogy nem vagyunk teljesen magunknál és nem is vagyunk képesek kialudni magunkat.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: