Megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

Bizonyos tünetek megjelenése, esetleg romlása vagy állandósulása is jel lehet arra, hogy ideje az otthoni kúra mellett az orvost is felkeresni, mert szükségünk lehet a szakember segítségére.

Miután a kinti hidegről végre hazaérünk a jó meleg otthonunkba, levesszük a kabátot, sálat, sapkát, kesztyűt, meleg vízzel kezet mosunk, kicsit tovább is folyatjuk elgémberedett ujjainkra. Mamuszban melengetjük átfagyott lábainkat, orrunk lassan kienged, ám a szokásos kellemes érzés helyett enyhe borzongás fut végig testünkön. Hogyha pedig tüsszögni kezdünk, már forraljuk is a vizet a teához, előkerül a C-vitamin, a méz, s bizakodunk, nem lesz belőle nagyobb baj. Hajnalban azonban arra kelünk, hogy bizony kapar a torkunk, s kezd gyűlni a váladék az orrunkban. Visszaalszunk, hisz van még pár óra a szokásos felkelés időpontjáig. Tompa fejfájásunk és bedugult, mégis csöpögő orrunk azonban nem hagy nyugodni. Újabb mézes tea, még egy adag C-vitamin, s tudatosítjuk magunkban, hogy a tegnapi zimankó nem múlt el nyom nélkül, bizony megfáztunk.

megfázás, láz, köhögés, orrfolyás, torokfájás, getty images
Ha a tünetek rosszabbra fordulnak, érdemes lehet orvoshoz menni. Fotó: Getty Images

Ki kell feküdni

Innentől talán már mindenkinek ismerős a történet, tüsszögés, torokfájás, bedugult orr, 1-2 napon belül köhögés, esetleg fejfájás - ezek mind a megfázás bosszantó tünetei, amire a legjobb, ha forró gyógyitalokat fogyasztunk, húslevest kanalazunk, C- és egyéb vitaminokkal támogatjuk a szervezetünk, s megpróbáljuk átvészelni a következő 3-4 napot a kanapén kuckózva egy jó könyvvel, vagy sorozatokkal. A kisgyerekes szülők pedig igyekeznek ilyenkor érzékenyíteni csemetéjüket: "apa/anya most nem érzi magát jól. Beteg, ezért pihennie kell."

Persze mindehhez, ha dolgozunk, nem árt egy orvosi igazolás a munkáltatónak, ám ilyenkor is érdemes előbb telefont ragadni, s megbeszélni a háziorvosunkkal, mikor menjünk, hogy elkerüljük a hosszú várakozást, felülfertőződést. Vagy esetleg azt, hogy ha mi fertőzzünk, mert tüneteink alapján rosszul diagnosztizáltuk megfázásunk, s akár egy napon belül jelentkezőlázés végtagfájdalom bizonyítja, influenzásak vagyunk.

Mellkasi fájdalom, magas láz esetén

No, de mi van akkor, ha a helyzet 4-5 nap után sem javul, esetleg légzési nehézség, mellkasifájdalomjelentkezik. Akkor bizony irány az orvos. Ezek ugyanis akár szívproblémákra, tüdő- vagy mellhártyagyulladásra is utalhatnak, amihez feltétlen szakember segítsége kell, hogy ne váljon nagyobb, esetleg végzetes problémává.

Ezeket figyelje, s forduljon orvoshoz Felnőtt esetén:

 • 38,5 feletti láz
 • Láz 4-5 napig zsinórban, vagy néhány lázmentes nap után újra fellépő láz
 • Légzési nehézség
 • Torokfájás, fej- és orrmelléküregi fájdalmakkal
 • Gyerek esetén:
 • 38 fokos láz felett
 • Növekvő láz vagy legalább két napja tartó láz esetén
 • Ha a tünetek romlanak, vagy nem javulnak
 • Zihálás
 • Fülfájás
 • Rendkívüli zavartság
 • Szokatlan álmosság
 • Étvágytalanság
 • Hasonlóképp kell cselekedni akkor is, ha magas lázunk lesz, amit nem tudunk otthon csillapítani, s több mint egy napja már 38,5 felett van a hőmérsékletünk. De nemcsak a magas láz, a hőemelkedés is adhat okot a háziorvosi vizitre, ha az már napok óta fennáll. Mindkettő jelentheti azt, hogy valamilyen komolyabb fertőzéssel próbál megküzdeni a szervezetünk. Ahhoz azonban, hogy észrevegyük ez utóbbi tünetet, komolyan kell venni a testhő folyamatos ellenőrzését, még akkor is, ha látszólag semmiség, 37 fokot épp csak túllépi a hőmérő higanyszála.

  Ha semmi sem marad meg bennünk

  Előfordulhat, hogy az amúgy is kellemetlen tünetekhez hányás és/vagy hasmenés társul. Ilyenkor a legjobb, ha kímélő ételeket fogyasztunk, háztartási kekszet, főtt krumplit sósan, pirítóst üresen, s mellé nagyon sok folyadékot fogyasztunk, lehetőleg nem cukros, szénsavas üdítőket. Amennyiben néhány nap alatt nem javulnak e tünetek, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hiszen fennáll a kiszáradás veszélye.

  A torokfájás is lehet olyan erős, hogy szakember segítségét igényli. Az ugyanis normális, hogy kicsit kapar, fáj, s nehezebb emiatt a nyelés, de, ha azt érezzük, hogy nyelni se bírunk, a levegővétel is fáj, akkor az jelenthet fertőzést vagy sérülést, amit kezelni kell.

  Arcüreggyulladás jele lehet

  Amennyiben a napok óta tartó köhögés nem javul, vagy épp romlik, ráadásul hátsó garatfali váladékcsorgást is tapasztalunk, akkor szükségünk lehet antihisztamin tartalmú készítményre. Jelezhet azonban e tünetegyüttes más problémát is, amit jobb, ha nem magunk próbálunk diagnosztizálni, hanem inkább szakemberre bízzuk, főleg, ha már több mint egy hete kínlódunk vele. Hasonlóan kell eljárni akkor is, ha az orrdugulás nem szűnik, sőt fejfájás, arcfájás csatlakozik hozzá. Ez ugyanis akár arcüreggyulladást is jelezhet, melyet feltétlenül kezelni kell.

  Forrás: WebMD, MayoClinic

  )
  Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +34, +39 °C
  Minimum: +17, +25 °C

  A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)