Így óvjuk fontos érzékszervünket a fesztiválon

Néha úgy érezhetjük, hogy egy koncert után átmenetileg rosszabbul hallunk. A legtöbb esetben nem tulajdonítunk neki túlságosan nagy jelentőséget, csakhogy ezzel a fülünk épségét kockáztathatjuk!

Kiket veszélyeztet a leginkább a halláskárosodás kockázata? Vajon visszafordítható a károsodás? Hogyan óvhatjuk meg hallásunkat? A felmerülő kérdésekre Dr. Miltényi Csilla, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze, foniáter szakorvosa válaszolt.

Mik az első jelek?

A halláskárosodás első jeleit általában nem maga a beteg, hanem a családtagok és a munkatársak észlelik. A halláskárosult rendszeresen visszakérdez, nem hallja a csengőt, felhangosítja a tévét és a rádiót. Sok esetben ugyan még jól hallja a szavakat, de a beszédértése már csökken. A betegek jellemzően akkor kezdik felismerni, hogy sokkal rosszabbul hallanak, ha hosszabb ideig háttérzajban tartózkodnak.

fesztivál, fesztiválszezon, zene, hangos zajok, hallás, halláskárosodás, hallás romlása,
Egy koncert is jelentős halláskárosodást hagyhat maga után, ha nem vigyázunk. Fotó: 12rf

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

A csecsemők és a gyermekek hallása a legsérülékenyebb, de kiemelt figyelmet kell fordítanunk a fokozatosan romló hallású idős emberekre is. Mivel létezik öröklődő halláskárosodás, azoknak is résen kell lenniük, akiknek a családjában már előfordultak ilyen panaszok. A veszélyeztetettek csoportjába tartoznak továbbá azok, akik az egyik fülükre nem hallanak.

Minden évszakban vannak jellegzetes panaszok, amelyekkel orvoshoz fordulunk. Nyár elején főként az allergia és a "szezonális" fülproblémák miatt keressük fel a fül-orr-gégészeti szakrendelést. Részletek itt!

A legnagyobb veszélynek azonban a zajos munkahelyen dolgozók vannak kitéve. Ide sorolhatóak az útépítők, a repülőtéri személyzet, a farönkvágók, a motoros futárok, a gyáripari munkások, a rockzenészek és az éjszakai szórakozóhelyen dolgozók - különösen a DJ-k és a dobosok. Ide tartoznak még olyan foglalkozások, ahol nem is gondolnánk, mekkora zajhatást kell napi szinten elviselni. Ilyen munkakörben dolgoznak az óvónők, a tartósan hangos, búgó hajszárítót használó fodrászok, illetve a nagy létszámú, open-office rendszerű munkahelyen dolgozók.

Több munkahelyen, ahol indokolt lenne, még most sem kötelező a zajvédő használata. Tetézi a bajt, ha a munkahelyen a szabályoknak megfelelően adott a védőeszköz, mégsem használják, mert kényelmetlen, melegít vagy a dolgozók értelmetlennek tartják. Pedig jobb, ha tudatosítjuk magunkban, hogy védelem nélkül nagyon hamar búcsút inthetünk a hallásunknak.

Van olyan károsodás, amely visszafordítható?

Vezetéses halláscsökkenésről beszélünk, ha eltömődik a külső hallójárat - például fülzsír van benne -, vagy kilyukad, esetleg sérül a dobhártya. Okozhatja még az orrmandula megnagyobbodása vagy középfülgyulladás, amikor a hallócsontok területén képződik akadály, ami átmenetileg akadályozza a hang vezetését. Ezek a problémák gondos, szakszerű orvosi beavatkozással helyrehozhatóak.

Létezik még hirtelen kialakuló halláscsökkenés is. Ilyenkor egy 24-48 órán belül történő sürgős gyógyszeres beavatkozás sikerrel járhat, későbbi kezelés esetén azonban már bizonytalan a gyógyulás. Az akut halláscsökkenés hátterében akár stroke is állhat, így ezeket a tüneteket tapasztalva fontos azonnal orvoshoz fordulni.

Mit tehetünk füleink védelmében?

Tartózkodnunk kell a hosszú ideig tartó fej- és fülhallgató-használattól, illetve a hangos koncerteken való részvételtől. A zenehallgatáshoz tanácsolt egy félig zárt vagy valamilyen zajcsökkentővel, zajszigetelővel ellátott fejhallgatót használni, a koncerteken pedig ne menjünk túl közel a hangfalakhoz. A hangos zene hatására a belső fülben levő szőrsejtek károsodása ugyanis akár visszafordíthatatlanná is válhat, ami tartós, nehezen befolyásolható fülzúgást eredményezhet.

A gyerekekre kiemelt figyelmet kell fordítanunk, hiszen az ő hallásuk a legsérülékenyebb. A szülők akaratlanul is gyakran teszik ki őket hangos zajnak, ami maradandó halláskárosodást eredményezhet már fiatal korban is. Természetesen nem szabad minden apró zajt kiszűrni, de fokozatosan kell hozzászoktatni a kicsiket a hallásvédő, a füldugó vagy a fejhallgató használatához. Ma már kaphatóak olyan korszerű eszközök, amelyek nem akadályozzák a gyermekeket semmilyen tevékenységben, kényelmes a viseletük és színben, formában is barátságosak. Ne feledjük, hogy a fülhallgató egy személyes tárgy, csak egy ember használja! Egy fülbetegséget követően pedig a legbiztosabb a régi eszköz cseréje.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)