Tüdőszűrés: mit mutat ki?

Sokan úgy gondolják, hogy a tüdőszűrés csak azt mutatja ki, hogy valaki tuberkulózisos-e vagy sem. A tüdőszűrés azonban ennél jóval többet tesz, bármilyen, a tüdőt érintő elváltozás észrevehető a tüdőszűrés során készült felvételen.

A tüdőszűrés során nemcsak a tüdőről készítenek felvételt, hanem az azt körülvevő részekről, például a légcsőről, a bordákról, a szívről, a nagyerekről is, majd ezt a felvételt elemzik. Olyan, abnormális képződményeket keresnek a felvételen, mint a foltok és árnyékok, a bemélyedések, vagyis szövethiányok, felgyülemlett folyadék, a megnagyobbodások, a plakkok stb.

A tüdőszűrő vizsgálat rejtett betegségetket mutathat meg

A tüdőszűrő vizsgálat rejtett betegségetket mutathat meg

Ezek az elváltozások többféle betegségre is utalhatnak, és bár a tüdőről készült felvételek nagyon hatékonyak ezeknek az elváltozásoknak az észrevételében, a diagnózis felállításához sokkal több vizsgálatra van szükség. A tüdőről készült röntgenfelvétel segítségével azonban a diagnózis is gyorsabb és pontosabb lehet.

A COPD lefolyása A COPD a végzetes kimenetelű betegségek listáján a 4-6. helyen áll a világon, és ha nem teszünk ellene az áldozatok száma tovább növekszik. A kezelés elsődleges célja az exacerbációk számának csökkentése, ezáltal az állapot rosszabbodásának lassítása. A cikk folytatásáért kattintson! A tüdőszűrés során a tüdőn, illetve az azt körülvevő szöveteken lévő elváltozások sokféle betegségre utalhatnak. Ezek egy része lehet fertőzés eredménye, de a tüdőszűrés során azok az elváltozások is kimutathatóak, melyek például munkahelyi ártalom miatt alakultak ki a szervezetben (ezek közé tartozik például az azbeszt okozta gyulladás).

A tüdőszűrés során az elváltozások típusa, illetve azok részletesebb elemzése hozzájárulhat a betegségek meghatározásához. A felvételen látható elváltozások ugyanis gyakran jól körülírható mintákat követnek, és ezek a minták egy-egy betegségre utalnak.

A tüdőszűrés során a leggyakrabban a tuberkulózisra , illetve a tüdő daganatos megbetegedésére utaló jeleket keresnek, de természetesen ezek mellett sok másmilyen betegségre utaló jelek is lehetnek a felvételen. A foltok, árnyékok például tüdőgyulladásra, gombás fertőzésre, szeptikus embóliára, autoimmun betegségekre, vagy irritáló anyagok belélegzése miatt kialakuló tüdőbetegségre utalnak (ez az egyik leggyakoribb, munkával összefüggő betegség, és a gyulladás oka sokféle anyag lehet, a széntől, az azbeszttől a vason keresztül a pamutig). A szövethiány utalhat daganatos betegségre vagy bakteriális fertőzésre (például Staphylococcus aureus, Klebisella pneumoniae vagy Mycobacterium tuberculosis fertőzésre).

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +10 °C

A reggeli, délelőtti derült időt követően napközben az ország nyugati felén, kétharmadán megnövekszik a felhőzet. Kora délutánig nem lesz csapadék, majd a Dunántúl északnyugati, északi részein elszórtan várhatóak záporok, zivatarok. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap azonban újabb front érkezik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra