Tüdőszűrés: mit mutat ki?

Sokan úgy gondolják, hogy a tüdőszűrés csak azt mutatja ki, hogy valaki tuberkulózisos-e vagy sem. A tüdőszűrés azonban ennél jóval többet tesz, bármilyen, a tüdőt érintő elváltozás észrevehető a tüdőszűrés során készült felvételen.

A tüdőszűrés során nemcsak a tüdőről készítenek felvételt, hanem az azt körülvevő részekről, például a légcsőről, a bordákról, a szívről, a nagyerekről is, majd ezt a felvételt elemzik. Olyan, abnormális képződményeket keresnek a felvételen, mint a foltok és árnyékok, a bemélyedések, vagyis szövethiányok, felgyülemlett folyadék, a megnagyobbodások, a plakkok stb.

A tüdőszűrő vizsgálat rejtett betegségetket mutathat meg

A tüdőszűrő vizsgálat rejtett betegségetket mutathat meg


Ezek az elváltozások többféle betegségre is utalhatnak, és bár a tüdőről készült felvételek nagyon hatékonyak ezeknek az elváltozásoknak az észrevételében, a diagnózis felállításához sokkal több vizsgálatra van szükség. A tüdőről készült röntgenfelvétel segítségével azonban a diagnózis is gyorsabb és pontosabb lehet.

A COPD lefolyása

A COPD a végzetes kimenetelű betegségek listáján a 4-6. helyen áll a világon, és ha nem teszünk ellene az áldozatok száma tovább növekszik. A kezelés elsődleges célja az exacerbációk számának csökkentése, ezáltal az állapot rosszabbodásának lassítása. A cikk folytatásáért kattintson!

A tüdőszűrés során a tüdőn, illetve az azt körülvevő szöveteken lévő elváltozások sokféle betegségre utalhatnak. Ezek egy része lehetfertőzéseredménye, de a tüdőszűrés során azok az elváltozások is kimutathatóak, melyek például munkahelyi ártalom miatt alakultak ki a szervezetben (ezek közé tartozik például az azbeszt okozta gyulladás).

A tüdőszűrés során az elváltozások típusa, illetve azok részletesebb elemzése hozzájárulhat a betegségek meghatározásához. A felvételen látható elváltozások ugyanis gyakran jól körülírható mintákat követnek, és ezek a minták egy-egy betegségre utalnak.


A tüdőszűrés során a leggyakrabban a tuberkulózisra, illetve a tüdő daganatos megbetegedésére utaló jeleket keresnek, de természetesen ezek mellett sok másmilyen betegségre utaló jelek is lehetnek a felvételen. A foltok, árnyékok például tüdőgyulladásra, gombás fertőzésre, szeptikus embóliára, autoimmun betegségekre, vagy irritáló anyagok belélegzése miatt kialakuló tüdőbetegségre utalnak (ez az egyik leggyakoribb, munkával összefüggő betegség, és a gyulladás oka sokféle anyag lehet, a széntől, az azbeszttől a vason keresztül a pamutig). A szövethiány utalhat daganatos betegségre vagy bakteriális fertőzésre (például Staphylococcus aureus, Klebisella pneumoniae vagy Mycobacterium tuberculosis fertőzésre).

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag