Pfizer-vakcina: 100 százalékos hatékonyságú gyerekeknél

A Pfizer és a BioNTech közlése szerint a COVID-19 ellen kifejlesztett vakcinájuk biztonságos és 100 százalékban hatékony a 12 éves gyermekeknél.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech 12-15 éves fiatalokon tesztelte Comirnaty névre keresztelt új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcináját az Egyesült Államokban, a vállalat mai bejelentése szerint az oltóanyag biztonságosnak és 100 százalékban hatékonynak bizonyult a vizsgálatba bevont önkénteseknél. Megjegyzendő, a tanulmány eredményeit még nem publikálták, így az még az ilyenkor szokásos szakmai ellenőrzéseken sem ment keresztül.

A Pfizer és a BioNTech szerint a COVID-19 elleni vakcinájuk biztonságos és 100 százalékban hatékony a 12 éves és annál idősebb gyermekeknél. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
A Pfizer és a BioNTech szerint a COVID-19 elleni vakcinájuk biztonságos és 100 százalékban hatékony a 12 éves és annál idősebb gyermekeknél. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

A Skynews beszámolójából kiderült, a cég arra fogja kérni az amerikai szabályozó hatóságot, hogy már a jövő héten hagyja jóvá az oltóanyag sürgősségi használatát a tanulóknál, és abban bíznak, hogy az új tanév kezdetére már el is kezdhetik az említett korosztály vakcinázását. Jelenleg egyébként a Pfizer vakcinája az egyetlen, amelyet 18 év alattiak is megkaphatnak, a tengerentúlon 16 éves kortól oltanak vele.

A szakértők úgy vélik a különböző korú gyermekek beoltása kritikus fontosságú a járvány megállításában és abban, hogy az iskolai rend, a hónapok óta tartó kényszerpálya után végre visszatérhessen a normális kerékvágásba.

Senki sem betegedett meg COVID-19-ben

A most bejelentett eredmények egy 2260 amerikai önkéntes bevonásával készült vizsgálat előzetes adatai, amelyben a teljes átoltottságú serdülők körében egyetlen COVID-19 megbetegedés sem alakult ki, szemben a placebót kapott kontrollcsoporttal.

Koronavírus: ennyi tanár oltatja be magát A pedagógusok és a köznevelésben dolgozók 75 százaléka regisztrált hétfő éjfélig a koronavírus elleni oltásra - közölte közösségi oldalán Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Részletek!

A még nem publikált, kis létszámú tanulmányban a kutatók magas vírusellenes antitestszintekről számoltak be, melyek még a fiatal felnőttek szervezetében mértet is meghaladják. Mellékhatások tekintetében azonban a 12-15 éves gyerekeknél ugyanazokat - fájdalom, láz, hidegrázás és fáradtság - tapasztalták, mint a fiatal felnőtteknél, jellemzően inkább a második dózis után. A tanulmányban résztvevő alanyokat további két évig fogják nyomon követni, hogy minél több információt gyűjthessenek a vakcina hosszútávú védelméről és biztonságáról.

Kezdhetik a 11 év alattiak tesztelését

Nem a Pfizer azonban az egyetlen vakcinagyártó, amelyik szeretné kiterjeszteni oltásának felhasználhatóságát a fiatalabb korosztályra. A Moderna is teszteli oltóanyagát , mégpedig a 12-17 éves korosztályon, szintén Amerikában, eredményeikről pedig várhatóan hamarosan beszámolnak. Úgy tűnik azonban, hogy az eddigi eredmények kellően ígéretesek voltak, mivel mindkét érintett megkapta már az engedélyt a 11 éves és annál fiatalabb gyermekeken való tesztelésre, a cél pedig mindkét gyártó esetében az, hogy 6 hónapos korig lecsökkentsék az oltások használatának alsó korhatárát.

Rusvai Miklós víruskutató szerint a teljes nyitás leghamarabb május végén vagy júniusban lehetséges. A szakember arról is beszélt, vajon elkerülheti-e Magyarország a koronavírus-járvány negyedik hullámát. Ha kíváncsi a részletekre, kattintson korábbi cikkünkre .

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: