Mobilapp segíti a járvány elleni harcot

Már letölthető a VírusRadar mobiltelefonos alkalmazás, amelynek tömeges használata hasznos eszköz lehet a koronavírus-járvány elleni védekezésben - közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

A koronavírus-járvány elleni küzdelmet segítő alkalmazás használata kétszeresen is önkéntes alapon történik: egyrészt dönteni kell annak a letöltéséről, másrészt a fertőzött használó önként küldi el adatait a járványügyi hatóságoknak.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus applikáció, telefonos alkalmazás
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus applikáció, telefonos alkalmazás

Ebben segít az applikáció

Koronavírus: Pest megyében is enyhítenek - a részletekért kattintson ide!

Az applikáció tömeges használatának köszönhetően az azonosított koronavírus-fertőzöttről megmondható, hogy a megelőző két hétben kikhez volt közel, két méteres távolságon belül, legalább 20 percig. Így felvehető a kapcsolat ezekkel az emberekkel, célzottá válik a tesztelés és az elkülönítés a járványügyi protokollok, eljárásrendek szerint. Az önkéntesség mellett az adatvédelem is biztosított, ugyanis az alkalmazás nem tárolja a fertőzöttel kapcsolatba kerültek telefonszámát a készüléken, erről csak a fertőzött hozzájárulása esetén kaphat információt a hatóság - jelezte Schanda Tamás.

Aki tudja, töltse le

Az államtitkár elmondta, hogy Magyarországon 5,5 millió ember használ okostelefont, így minden második honfitársunk kezében, zsebében, táskájában ott van az applikáció futtatására alkalmas készülék. A szaktárca arra kér mindenkit, hogy a kedvenc alkalmazásai mellé töltse le és kezdje el használni a VírusRadart. Ugyanis minél többen használják az alkalmazást, annál több esetben lehet még időben figyelmeztetni a lehetséges koronavírus-fertőzötteket, és ezzel tovább csökkenthetők a járványügyi kockázatok. "Az alkalmazás használatával a korlátozások és óvintézkedések betartásán túl egy újabb módon jelezhetjük, hogy vigyázunk egymásra" - fogalmazott Schanda Tamás.

Az alkalmazás Android operációs rendszerrel már letölthető, de iOS-en is hamarosan elérhetővé válik - közölte Solymár Károly Balázs, az ITM digitalizációért felelős helyettes államtitkára. Az alkalmazás működéséhez aktív Bluetooth kapcsolatra van szükség. A koronavírus elleni küzdelmet támogató alkalmazás megvalósulásához a NextSense és a Biztributor Kft. is hozzájárult, a regisztráció aktiválásához szükséges SMS-ek díjmentes kiküldését pedig a Vodafone Magyarország biztosítja.

Koronavírus-fertőzést kapott Enyedi Ildikó - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: