Koronavírus: új Pfizer- és Moderna-mellékhatásokra derült fény

Akár gyulladásos bőrbetegség, vesegyulladás és nezfrózis-szindróma is lehet az mRNS-típusú vakcinák mellékhatása.

Több millió 12-17 éves amerikai osztotta meg tapasztalatait a koronavírus elleni védőoltás beadatását követően. Mutatjuk, milyen mellékhatásokról számoltak be, illetve azok milyen gyakorisággal jelentek meg a fiatalok körében.

Az mRNS-típusú vakcinák új mellékhatásaival kapcsolatban vizsgálódik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) - számolt be róla a Reuters. Az mRNS-típusú vakcinák új mellékhatásai között gyulladásos bőrbetegség, vesegyulladás és nezfrózis-szindróma is lehet. A Pfizer és a Moderna koronavírus elleni vakcinák gyártóinak most adatokat kell szolgáltatnia az EMA kérésének megfelelően, hogy kiderüljön, van-e alapja a feltételezett mellékhatásoknak.

Az mRNS-típusú vakcinák további vizsgálata szükséges. A kép illusztráció. Forrása: Getty Images
Az mRNS-típusú vakcinák további vizsgálata szükséges. A kép illusztráció. Forrása: Getty Images

Ezek fordulhatnak elő

Az egyik feltételezett mellékhatás az Erythema multiforme, egy leggyakrabban a végtagokon jelentkező, hólyagosodással együtt járó betegség. Előfordulhat még vesegyulladás, avagy a veséket érintő glomerulonephritis, illetve egy nezfrózis-szindrómának nevezett tünetegyüttes is, ami a nagyon nagy mennyiségű, a vizelettel távozó fehérjeürítéssel kezdődik.

A szívizomgyulladás sem ritka

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) júliusban számolt be róla, hogy a fiatal férfiak körében az mRNS-típusú vakcinával való oltást követően megnőtt a regisztrált szívizomgyulladásos esetek száma.

A szúrás helyén jelentkező enyhefájdalomés duzzanat természetes reakciónak számít egy védőoltás beadatása után. A tapasztalatok szerint azonban a koronavírus-vakcina hatására egyéb, furcsa mellékhatások is jelentkezhetnek - olvassa el itt, hogy mik lehetnek ezek!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció