Erythema nodosum tünetei és kezelése

2015.11.30 9:50

 Szabó Emese

 dr. Kádár János infektológus, belgyógyász és immunológus főorvos

Mi az erythema nodosum?

Az erythema nodosum egy önálló betegség, egy bőrjelenség leíró diagnózisa. Önmagában is előfordul, de tünetként, más betegségek indikátoraként is felléphet. Általában az alsó végtagok feszítő oldalán, tehát elől, leginkább a sípcsont fölött jelenik meg fájdalmas csomók formájában. Magukat a fájdalmas csomókat a kiserek gyulladása ( vasculitis) okozza.

Az erythema nodosum előfordulása és okai

Ha önálló betegségről van szó, akkor a kiserek többnyire amiatt gyulladtak, mert a szervezetbe valamilyen idegen antigén kerül, vagy pedig egy már meglévő antigénstruktúrát ismer fel idegenként a szervezet. Ilyenkor a tartósan fennálló inger a szervezetet ellenanyag képzésére serkenti.

Az első eset akkor alakul ki, amikor kívülről jut be a szervezetbe valamilyen tartósan jelenlévő kórokozó (például hepatitis vírus). Ilyenkor a szervezet gyulladásos reakcióját ez okozza. A vírusfertőzések mellett a daganatok is jelenthetnek ilyen jellegű, elhúzódó, idegen antigén forrást. A második esetben, tehát amikor az antigén a szervezetben alapból megvan, viszont az immunrendszer felismerése a téves, autoimmun megbetegedésről van szó.

Az erythema nodosum több betegséghez is társulhat. Tipikusan ilyenek a bél egyes gyulladásos megbetegedései, így például a Crohn-betegség, olykor pedig a colitis ulcerosa. Utóbbiakat gyakran ez a bőrtünet jelzi elsőként. Társulhat a jelenség tbc-hez is, de a tüdő kötőszövetes, granulomás csomóképződéssel járó betegségeihez (szarkoidózis) is. A szem egyes rétegeinek gyulladása szintén sokszor kíséri a kórképet, de a panasz olykor szisztémás kisér-gyulladás (szisztémás vasculitis) részjelenségeként is kialakul. Belső szervek gyulladásához, a gerinc kisízületeinek gyulladáshoz (például az úgynevezett szeronegatív rheumatoid arthritishez) ugyancsak társulhat erythema nodosum. Maga a bőrtünet a népesség 1-2 százalékánál élete során legalább egyszer kialakul.

Az erythema nodosum tünetei

Maga a tünet az, hogy a testen bárhol - de leginkább az alsó végtagok feszítő oldalán - fájdalmas, tapintható csomók jelennek meg. A nyomásérzékeny duzzanat csak a bőrt és a bőr alatti szöveteket érinti, hozzá pedig bőrpír is társul.

Az erythema nodosum fájdalmas csomókként jelenik meg

Az erythema nodosum fájdalmas csomókként jelenik meg

Az erythema nodosum diagnózisa

Önmagában az erythema nodosum szemrevételezéssel, ha pedig ez szükséges, akkor a bőr és a bőr alatti kötőszövet felületi szövettani vizsgálatával azonosítható. Ezzel deríthető ki az, hogy leginkább a kiserek, azokon belül is főképp a vénás kiserek gyulladásáról van-e szó. Gyulladásnál ezeket fehérvérsejtek, leginkább fagociták veszik körül.

Ha erythema nodosum jelentkezik, tisztázni kell azt is, nem áll-e fönn olyan egyéb betegség, amelyhez ez társulni szokott. Mivel ilyen többek közt a szisztémás vasculitis is, meg kell nézni, hogy a csomók nem fordul-e elő olyan szervek kisereinél, amelyeknek érintettsége komoly veszélyt hordoz. Ez azért fontos, mert ilyen esetekben a bőrgyulladás az első olyan tünet, amely segíthet felfedezni belső szervet érintő betegségeket.

Tisztázni kell, van-e a hátterében bélgyulladás, tüdőérintettség, vagy valamilyen autoimmun kórkép.

Az erythema nodosum kezelése

Ha az erythema nodosum önálló betegségként jelentkezik, nem pedig másnak a tünete, akkor általában magától elmúlik. Ha a lefolyást gyorsítani akarják, akkor néhány hétig alkalmazhatók szteroid-tartalmú gyógyszerek helyileg, szájon át szedve vagy a keringésbe juttatva. Ha a panasz más betegségnek a tünete, akkor kezelni minden esetben azt kell.

Az erythema nodosum gyógyulási esélyei

Az erythema nodosumnak jók a gyógyulási esélyei, maga a jelenség előbb-utóbb elmúlik, viszont ha van egyéb kiváltó ok, azt pedig nem fedezik fel és nem kezelik, akkor újra és újra kiújulhat. A gyulladt csomók gyógyulása után akár hosszabb ideig is visszamaradhatnak fájdalmas foltok.

Az erythema nodosum szövődményei

Az erythema nodosumnak nincsen szövődménye, hiszen önmagában csak a bőrt érinti. Viszont azoknak a betegségeknek lehet, amelyeknek ez pusztán tünete.

Hasznos tudnivalók

Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek a bőrön és a bőr alatti kötőszövetben tartós csomó formájában, allergiás mechanizmussal okoznak az erythema nodosumhoz hasonló panaszt.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük napsugárzás veszélyével infektológus, belgyógyász és immunológus szakorvosnak.

Kategória: Bőr- és nemi betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Erythema nodosum kezelésére! További kérdésem van Erythema nodosum témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-2, +4 °C

Hazánkban pénteken délelőtt északnyugat felől csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag