Koronavírus: tovább romolhat a hazai helyzet

Szokásukhoz híven ezen a héten is megosztották a szennyvízvizsgálatok eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakértői. A friss eredmények alapján elmondható, hogy az új típusú koronavírus szennyvízből kimutatható mennyisége az év tizenkettedik hetében enyhe emelkedést mutatott.

Az 5. héten elvégzett vizsgálatok alapján elmondható, hogy az elmúlt hetekben látott lassú, de biztos emelkedés folytatódott - számolt be róla oldalán az NNK. A megyeszékhelyek több mint felében emelkedő tendencia figyelhető meg, csökkenés pedig egyik vizsgált településen sem tapasztalható.

szennyvízadatok, koronavírus, NNK
A megyeszékhelyek több mint felében emelkedő tendencia figyelhető meg.Forrás: NNK

További súlyosbodásra készülhetünk

Koronavírus: új hullámot hozhat az omikron alvariánsa.

A mérsékelt koncentrációt mutató Veszprém és Szekszárd kivételével az összes mintavételi helyen átlagon felüli, emelkedett mennyiségben van jelen a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga. Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Szolnokon és Veszprémben stagnáló tendencia látható, és ugyanez mondható el az 5 vizsgált budapesti agglomerációs településről - Biatorbágyról, Budakesziről, Százhalombattáról, Szigetszentmiklósról és Tökölről - is. Budapesten, Kecskeméten, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szombathelyen, Tatabányán és Zalaegerszegen pedig emelkedő tendencia figyelhető meg.

Mit tehetünk?

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében az NNK azt javasolja, hogy akik még nem adatták be maguknak a COVID-19 elleni védőoltást, azok tegyék meg mielőbb. Azok pedig, akiknek a második oltását követően már eltelt legalább négy hónap, éljenek harmadik, vagyis a megerősítő oltás lehetőségével. Emellett gyakran és alaposan mossunk kezet, ha pedig tüneteink vannak, ne menjünk közösségbe, hanem maradjunk otthon és telefonon értesítsük háziorvosunkat.

"Féltem, hogy elkapom a vírust a munkahelyemen" - A HáziPatika.com több ágazat dolgozóival is beszélt az elmúlt két év tapasztalatairól.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)