Koronavírus: sokan kaptak ilyen levelet a napokban

"Tájékoztatjuk, hogy az omikron vírusvariáns már Magyarországon is erőteljesen terjed, várhatóan tovább emelkedik a fertőzöttek száma" - ezzel indul a levél, amelyet sokan megkaptak a napokban a kormánytól.

Robbanásszerű hullámot okozhat az omikron.

Mint ismert, jelenleg az ötödik hullám felszálló ágában vagyunk. Az omikron koronavírus-variáns már Magyarországon is erősen terjed, és ez okozza a hazai fertőzések 87 százalékát. A megerősítő oltás felvételével azonban megelőzhető a betegség súlyos lefolyása. Ezekről kaptak e-mailt a napokban a kormánytól azok, akik az oltási regisztráció során engedélyezték, hogy ilyen és ehhez hasonló tájékoztatókat küldjenek nekik.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
Sokan kaptak az omikronnal kapcsolatos levelet a kormánytól.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Mit kell tudni az új variánsról?

Az omikron variánsról a tájékoztatóban azt írják, hogy rendkívül fertőzőképes, ugyanakkor általában enyhébb tüneteket okoz, mint a korábbi változatok. "Az oltatlanok továbbra is nagy veszélyben vannak. A 4 hónapnál régebben oltottaknak is érdemes megerősíteniük védettségüket a harmadik oltás felvételével, mert az jelentősen csökkenti a betegség súlyos lefolyásának kockázatát" - olvasható a levélben. Emlékeztettek továbbá, hogy az átoltottsági arány további növelése érdekében a kormány januárban is oltási akciókat szervez, amelynek keretében előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is beadathatjuk magunknak a vakcinát.

Az e-mailhez egy január 12-én közzétett videót is mellékeltek, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos mond el fontos tudnivalókat az omikron variánsról. Itt azonban még arról beszél, hogy az új változat a hazai COVID-19-es esetek alig harmadáért tehető felelőssé. Azóta viszont a frissebb adatokból kiderült, hogy ez az arány már a háromszorosára emelkedett.

Magyarországon már az új koronavírus-megbetegedések 87 százalékát az omikron variáns okozza. Ez a mutáció rendkívül fertőzőképes, azonban a védőoltás jelentősen enyhítheti a betegség lefolyását - jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)