Koronavírus: nőknél erőteljesebb az oltási reakció

HáziPatika

Az eddigi oltási tapasztalatok érdekes jelenségre mutattak rá: a koronavírus elleni vakcinák beadatása után az oltási reakciók gyakrabban és erőteljesebben jelentkeztek a nőknél, mint a férfiaknál. A szakértők szerint ez nem egyedülálló, számos vakcina esetében megfigyelhető, hogy a nők szervezete hevesebb reakciókat mutat az oltás után.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) nemrégiben közzétett tanulmánya az Egyesült Államok oltási kampányának első részében beadott 13,7 millió COVID-19 elleni vakcina után rögzített adatokat vizsgálta meg. A hivatalosan bejelentett és rögzített oltási reakciók mintegy 79 százaléka a beoltott nőknél jelentkezett - ehhez azonban hozzátartozik az is, hogy az oltóanyagok nagyobb részét (61 százalékát) kapták meg a hölgyek a tengerentúlon 2020 decembere és 2021 januárja között. Az adatokból az is kiderült, hogy az életveszélyes anafilaxiás reakciók túlnyomó többsége ugyancsak a nőknél lépett fel - számolt be róla a New York Times cikke. A Moderna vakcina beadatását követően 19 esetben regisztráltak súlyos allergiás reakciót, ezek mindegyike nőknél jelentkezett, míg a Pfizer-BioNTech oltóanyagánál dokumentált 47 anafilaxiás reakció esetében 44 volt a női érintettek száma. "Ezek az eredmények nem meglepőek, a nemek közötti különbségek összhangban állnak a korábbi oltások során tapasztalt arányokkal" - mondta el a jelentés kapcsán Sabra Klein, a Johns Hopkins Bloomberg közegészségügyi iskola immunológusa és mikrobiológusa.

koronavírus vakcina oltás oltóanyag nő
A nők szervezete hevesebben reagál bizonyos oltásokra, mint a férfiaké. Fotó: Getty Images

Más vakcinákra is rosszabbul reagálnak a nők

Korábbi tanulmányok is megállapították már azt, hogy a nők körében gyakoribbak az oltásokra adott allergiás reakciók, mint a férfiaknál. A 2009-es sertésinfluenza-járvány idején a 20 és 59 év közötti lakosság számára beadott védőoltások után négyszer annyi nőnél jelentkezett allergiás reakció, mint férfi oltottnál, annak ellenére, hogy akkor a tengerentúlon akkor több férfi kapta meg a H1N1 elleni vakcinát. Egy másik tanulmány pedig arra világított rá, hogy az 1990 és 2016 között beadott felnőttkori védőoltások után jelentkező anafilaxiás reakciók mintegy 80 százalékban a nőket érintették. "Általánosságban elmondható, hogy a nők szervezetében több reakciót váltanak ki a különféle védőoltások" - nyilatkozta Julianne Gee, a CDC immunizációs biztonsági hivatalának orvosi tisztje. Ebbe beletartoznak a felnőttkorban megkapott oltóanyagok (mint például az influenza elleni oltások), valamint néhány csecsemőkori vakcina is, például a hepatitis B elleni vagy a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni kombinált MMR vakcina. Dr. Klein ugyanakkor hozzátette, ez nem feltétlenül jelent rosszat a nőkre nézve, az oltási reakciók ugyanis általában gyorsan múlnak, és azt jelzik, hogy az oltóanyag működésbe hozta a szervezet immunrendszerét.

Mit javasolt enni és inni a koronavírus elleni védőoltás beadatása előtt, illetve után?
Kattintson, és kiderül!

Mi okozza a különbséget?

Az oltási reakciók nemek közti eltérése több tényezőre is visszavezethető. Ezek közül az egyik a viselkedés, a férfiak ugyanis jellemzően ritkábban fordulnak orvoshoz a panaszaikkal, vagyis kevesebb alkalommal jelentik hivatalos formában az oltás után fellépő reakciókat. Ugyanakkor vitathatatlan szerepet játszik a felmerülő különbségekben a biológia is. "A nők immunválasza sok szempontból eltér a férfiakétól" - emelte ki Eleanor Fish, a Torontói Egyetem immunológusa. Ezt alátámasztják azok a kutatások is, amelyek kimutatták, hogy a lányok és nők szervezetében bizonyos oltások (például az influenza, az MMR, a sárgaláz, a veszettség és a Hepatitis A és B elleni oltóanyag) hatására kétszer annyi antitest termelődik, mint a férfiakéban, és gyakran a T-sejtek immunválasza is erősebb az esetükben. Ez Julianne Gee szerint különösen a fiatal felnőtteknél figyelhető meg, ami arra utal, hogy a különbség oka a hormonokban keresendő. A nemi hormonok - az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron - ugyanis képesek az immunsejtek felületéhez kötődni, és befolyásolni a működésüket. Az influenza elleni védőoltás esetében például az ösztrogén hatására több antitest termelődik a nők szervezetében. Ezzel szemben a tesztoszteron egyfajta immunszupersszánsként működik, dr. Klein elmondása szerint a férfi nemi hormon többek közt elnyomja a citokin nevű immunvegyületek termelését, ezért az influenza elleni védőoltás jellemzően kevésbé hatásos a nagyon magas tesztoszteron-szinttel rendelkező férfiaknál.


A hormonok mellett a genetikai különbségek is közrejátszhatnak az eltérő oltási reakciókban és a kialakuló immunitásban. Az X kromoszómán például számos, az immunrendszerrel kapcsolatos gén található - ebből a nőknek két példányuk is van, és bár az immunológusok régebben úgy vélték, hogy a hölgyek szervezetében az egyik X kromoszóma inaktiválódik, az új kutatások azt mutatják, hogy a gének 15 százaléka ezekben is működőképes marad. Az erőteljes immunválaszok magyarázatképp szolgálhatnak arra is, hogy azautoimmun betegségektúlnyomó többsége (80 százaléka) miért a nőket sújtja. "A nők nagyobb immunitással rendelkeznek, legyen az velük született, avagy vírusok, illetve oltóanyagok hatására kialakult védettség" - tette hozzá dr. Klein.

Kisebb dózis is elég lehet nekik

Nem elhanyagolható szempont továbbá a vakcinák dózisának nagysága sem. Tanulmányok kimutatták, hogy a nők szervezetében máshogy szívódnak fel az oltóanyagok, mint a férfiakéban, így sokszor kisebb adag is elegendő lenne számukra ugyanannak a hatásnak az eléréséhez. Ennek bizonyítása azonban régebben nem volt lehetséges, lévén az ajánlott gyógyszeradagokra vonatkozó klinikai vizsgálatokat főként férfi résztvevőkkel végezték el, és egészen az 1990-es évekig a gyógyszerekkel és oltásokkal kapcsolatos klinikai vizsgálatokban is csak elenyésző számban vettek részt női alanyok. Dr. Klein szerint ez mára szerencsére megváltozott, ám a COVID-19 elleni vakcinákkal kapcsolatos kísérletek során a lehetséges mellékhatásokat nem elemezték külön nemekre bontva, ahogy azt sem tesztelték ez idáig, hogy az alacsonyabb dózisú oltások elegendők lehetnek-e a nők számára, megkímélve őket a felesleges mellékhatásoktól. Így az orvosoknak továbbra is érdemes felkészíteni az oltás előtt álló nőket arra, hogy valószínűleg több mellékhatást tapasztalhatnak, de ez teljesen normális.

A Magyar Honvédség oltóbuszokkal támogatja a koronavírus elleni védekezést és az oltókampányt. Erről bővebben ide kattintva olvashat korábbi cikkünkben. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-8, -2 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok egyes helyeken csak lassan szűnnek, máshol legfeljebb fátyolfelhők szűrik a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag