Koronavírus: így telhet nyugodtan a karácsony

A nyugodt karácsony záloga, ha az emberek beoltatják magukat - hangsúlyozta Wikonkál Norbert Miklós a budapesti Honvédkórház főigazgatója.

Még a Mikulást is beoltották koronavírus ellen. Nézze meg a képeket!

Már csak alig 3 hét van karácsonyig, ez azonban elég arra, hogy a most megkapott harmadik oltás teljesen kifejtse a hatását - mondta Wikonkál Norbert Miklós, aki úgy véli, hogy a nyugodt karácsony záloga, ha az emberek beoltatják magukat, akkor ugyanis nem kell attól félniük, hogy megfertőzik egymást a családtagjaikkal. A szakember ezért mindenkit a koronavírus elleni védőoltás beadatására biztatott. Kulcsfontosságúnak nevezte továbbá azt, hogy december 13-án kezdődik az 5-11 éves gyerekek immunizálása is. Mint mondta, szülőként számára egyértelmű, hogy beoltatja a gyermekeit.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
A nyugodt karácsony záloga, ha az emberek beoltatják magukat.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Alattomos vírussal állunk szemben

A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus "roppant alattomos", és sok olyan szövődménye van a gyerekek esetében, amelyek egy életre elkísérik a betegeket, tehát nem tudnak belőlük tökéletesen kigyógyulni. Példaként olyan kardiológiai problémákat említett, mint amilyen a szívritmuszavar. De véleménye szerint azért is nagyon fontos az 5-11 évesek oltása, mert a gyermekközösségek fertőzési gócnak tekinthetők, ráadásul a gyerekek "hazaviszik" a fertőzést a közösségekből. Éppen ezért jó lenne, ha a gyermekközösségek magas átoltottságával el tudnák fojtani a járványt - emelte ki. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy azon gyermekek esetében, akik bizonyítottan átestek a fertőzésen, legalább három hónapot kell várni az oltással.

Az elmúlt két hétben - az oltási akcióhetek keretében - több mint 23 ezer oltást adtak be a Honvédkórházban. Ennek tíz százaléka első oltás volt - ismertette a főigazgató. A szakember fontosnak nevezte, hogy az előzetes regisztráció nélkül könnyebben lehet hozzájutni a COVID-19 elleni oltáshoz, ezért véleménye szerint nagyon jó, hogy újabb egy héttel meghosszabbították az oltási akciót.

"Ha nincs romlás, az javulásnak tekinthető"

Wikonkál Norbert Miklós kitért arra is, hogy mostanában nem emelkedett a lélegeztetett koronavírus-fertőzöttek száma, és "jelenleg, ha nincs romlás, az már javulásnak tekinthető". Emellett azonban a betegek száma nem csökken, hanem egy "alapbetegszámot" visznek tovább, ám minden előrejelzés szerint karácsony előtt fog tetőzni a járvány, és így minden nappal közelebb vagyunk ahhoz, hogy elkerüljük az egészségügyi ellátás maximális terhelését - fogalmazott.

A Honvédkórház főigazgatója arról is beszélt, a koronavírus-fertőzés első hetében a pácienseknek alig van tünetük, ám amikor a vírus "rákapcsol" és roncsolni kezdi a szerveket, akkor már nem hatnak a vírusellenes szerek. Ezért azt javasolta, hogy a betegek a koronavírus-fertőzöttségről szóló diagnózis pillanatában, azonnal kezdjék el a gyógyszer szedését.

Már Romániában is kimutatták az új típusú koronavírus legújabb, Afrika déli részén felfedezett, omikron elnevezésű változatát.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: