Koronavírus: hamarosan kiderül, hol van sok beteg itthon

Az országos szűrőprogram egyik célja, hogy lássák, hol fordul elő nagyobb számban koronavírus-fertőzés - hangsúlyozta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora.

Ahogy már a HáziPatika.com-on is olvashatták, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem országos koronavírus-szűrő programot indított, amelybe mintegy 18 ezer hazai lakost vontak be. A Semmelweis Egyetem közleménye szerint már a vidéki helyszíneken is elkezdődtek a tesztelések. A Veszprém megyei Révfülöpön már május 5-én elvégezték a vizsgálatokat a 25 kiválasztott személynél. Pest megyében május 1-je óta folyamatosan zajlik a szűrés. Emellett csütörtökön már Fejér megyében, pénteken pedig Nógrád megyében is elindul a tesztelés.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus hírek, koronavírus szűrés, koronavírus-teszt,
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus hírek, koronavírus szűrés, koronavírus-teszt,

Fontos, hogy mindenki részt vegyen

Az SE rektora egy korábbi nyilatkozatában arra kért mindenkit, akit kiválasztott a szűrésre a Központi Statisztikai Hivatal, hogy vegye komolyan a felkérést és működjön együtt az egészségügyi dolgozókkal. A vizsgálaton részt vevők választ kaphatnak arra, hogy átestek-e már a koronavírus-fertőzésen vagy éppen fertőzöttek-e, de arra is, hogy érzékenyek-e a kórokozóra.

Koronavírus: 3,7 millió fertőzött világszerte - részletek itt!

Fontos, hogy lássuk, hol keletkezik viszonylag nagy számban fertőzés, ha ugyanis később esetleg felmerül a veszélye, hogy a koronavírus-járvány egy második körben is visszatér, akkor ott kell fertőzötteket keresni, ahol a vizsgálat alapján most a legtöbb fertőzöttet találják - magyarázta szerda esti interjújában Merkely Béla. Mint mondta, azok, akik már átestek a fertőzésen, nagy valószínűséggel védettek lesznek a későbbiekben esetleg újra megjelenő koronavírus ellen.

A most értesített csaknem 18 ezer embernek egyébként csak egyszer kell átesnie a koronavírus-szűrésen, közülük 1500-nak azonban felajánlják, hogy az idén tervezett újabb szűrésen is részt vegyenek. Az új szűrésre viszont többségében új embereket hívnak majd be. Megemlítette továbbá, hogy szűrőbuszokat küldenek majd azokhoz a vizsgálatba bevont idősekhez, illetve krónikus betegekhez, akik most nem hagyhatják el otthonukat.

Mutálódott Kína óta a koronavírus: gyorsabb és halálosabb lett - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső