Koronavírus: ezért fontos a harmadik oltás

Bár az omikron variáns enyhébb tüneteket okoz, mint az alfa és a delta, attól még nem kizárt, hogy az omikronnal fertőzött beteg kórházba kerül vagy meghal. A harmadik koronavírus-oltás azonban jelentősen csökkentheti ezeket a veszélyeket - derült ki egy nagyszabású amerikai kutatásból.

A koronavírus alfa, delta és omikron változata által okozott betegség súlyosságát, valamint a vakcinák védőképességét hasonlították össze egy nagyszabású amerikai vizsgálatban, amelynek eredményeit nemrégiben publikálták. A tanulmányhoz az Amerikai Egyesült Államok 21 kórházában kezelt, összesen csaknem 12 ezer COVID-19-beteg adatait használták fel.

egy nő karjára sebtapaszt ragasztanak oltás után
A járvány még nem ért véget, ezért továbbra sem feledkezhetünk meg a védekezésről.Fotó: Getty Images

Az omikronba is bele lehet halni

A vizsgált alanyok közül jellemzően 2021. március 11-e és július 3-a között kerültek kórházba az alfa variánssal, 2021. július 4-e és december 25-e között a deltával, és 2021. december 26-a és 2022. január 14-e között az omikronnal fertőzöttek. Mint kiderült, az oltatlan betegek körében egyértelműen a koronavírus delta variánsa okozta a legsúlyosabb, az omikron pedig a legenyhébb tüneteket. A kórházi kezelésre szoruló omikronos fertőzöttek esetében ugyanakkor még így is jelentős, 7 százalék körüli halálozási arányt állapítottak meg.

Ennyit számít az oltás a különböző variánsokkal szemben

Évenkénti oltássá válhatnak a koronavírus elleni vakcinák.

A vizsgálat arra is világosan rámutatott, hogy a kórházba került oltottak COVID-19-betegségének súlyossága minden koronavírus-variáns esetében szignifikánsan alacsonyabb volt, mint az oltatlanok esetében. A két mRNS-oltást (Pfizert vagy Modernát) kapott személyeknél a vakcinák emellett 85 százalékos hatékonysággal akadályozták meg azt, hogy az alfával vagy deltával fertőzött személyek kórházba kerüljenek.

Az omikron esetén azonban ez a védelem csak 65 százalékos volt. Egy harmadik dózis viszont már képes volt 86 százalékra emelni a védelmi szintet (miközben az alfa és delta variánsok miatt szükséges kórházi kezelés elleni védelmet nem növelte számottevően egy ismétlő oltás).

Aggasztó helyzetben Európa, emelkednek a koronavírusos fertőzésszámok.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: