Koronavírus: ezért fontos a harmadik oltás

Bár az omikron variáns enyhébb tüneteket okoz, mint az alfa és a delta, attól még nem kizárt, hogy az omikronnal fertőzött beteg kórházba kerül vagy meghal. A harmadik koronavírus-oltás azonban jelentősen csökkentheti ezeket a veszélyeket - derült ki egy nagyszabású amerikai kutatásból.

A koronavírus alfa, delta és omikron változata által okozott betegség súlyosságát, valamint a vakcinák védőképességét hasonlították össze egy nagyszabású amerikai vizsgálatban, amelynek eredményeit nemrégiben publikálták. A tanulmányhoz az Amerikai Egyesült Államok 21 kórházában kezelt, összesen csaknem 12 ezer COVID-19-beteg adatait használták fel.

egy nő karjára sebtapaszt ragasztanak oltás után
A járvány még nem ért véget, ezért továbbra sem feledkezhetünk meg a védekezésről.Fotó: Getty Images

Az omikronba is bele lehet halni

A vizsgált alanyok közül jellemzően 2021. március 11-e és július 3-a között kerültek kórházba az alfa variánssal, 2021. július 4-e és december 25-e között a deltával, és 2021. december 26-a és 2022. január 14-e között az omikronnal fertőzöttek. Mint kiderült, az oltatlan betegek körében egyértelműen a koronavírus delta variánsa okozta a legsúlyosabb, az omikron pedig a legenyhébb tüneteket. A kórházi kezelésre szoruló omikronos fertőzöttek esetében ugyanakkor még így is jelentős, 7 százalék körüli halálozási arányt állapítottak meg.

Ennyit számít az oltás a különböző variánsokkal szemben

Évenkénti oltássá válhatnak a koronavírus elleni vakcinák .

A vizsgálat arra is világosan rámutatott, hogy a kórházba került oltottak COVID-19 -betegségének súlyossága minden koronavírus-variáns esetében szignifikánsan alacsonyabb volt, mint az oltatlanok esetében. A két mRNS-oltást (Pfizert vagy Modernát) kapott személyeknél a vakcinák emellett 85 százalékos hatékonysággal akadályozták meg azt, hogy az alfával vagy deltával fertőzött személyek kórházba kerüljenek.

Az omikron esetén azonban ez a védelem csak 65 százalékos volt. Egy harmadik dózis viszont már képes volt 86 százalékra emelni a védelmi szintet (miközben az alfa és delta variánsok miatt szükséges kórházi kezelés elleni védelmet nem növelte számottevően egy ismétlő oltás).

Aggasztó helyzetben Európa, emelkednek a koronavírusos fertőzésszámok .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

A felhőzet szakadozása tovább folytatódik, és hazánk nagyobb részén a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés valószínű. Zápor, zivatar több helyen - nagyobb számban az északkeleti-keleti harmadban, illetve a Nyugat-Dunántúlon - várható. A nyugatias szél többfelé megélénkül, helyenként - főként zivatarok mentén - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 28 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb idő. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra