Koronavírus: ez most az európai helyzet

Németországban tovább nőtt a fertőzöttek száma, Franciaországa hazatért a kínából menekülőkkel a repülő. Mindenkit kivizsgáltak.

Tovább emelkedett és péntek estére elérte a hetet az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma Németországban.

Az esetek továbbra is Bajorország tartományra korlátozódnak, és összefüggésben állnak az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari beszállító cég egy továbbképzésén történt január 21-én a társaság központjában, a München melletti Stockdorfban. Hat fertőzött a Webasto munkatársa, a hetedik az egyik fertőzött dolgozó gyermeke. Állapotuk stabil.

A Webasto továbbképzésén egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársa. A sanghaji nő a németországi útja előtt meglátogatta szüleit a járvány gócpontjában, Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt. Szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Ez volt az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre.

MTI-fotó, Vuhan, koronavírus
Védőmaszkot viselnek a pilóták is. Fotó: MTI/AP/Xinhua/Xiao Yijiu

Hazahozzák a kintrekedteket

Ugyancsak pénteken elindult a német légierő (Lutfwaffe) egy személyszállító gépe a Vuhanból a járvány miatt hazatérni szándékozó több mint száz német állampolgárért. A gép a tervek szerint szombaton ér vissza velük, Frankfurtban landol. Az utasokat helyben megvizsgálják, majd két hétre - a koronavírus lehető leghosszabb lappangási idejére - karanténban helyezik el őket egy légi támaszponton Rajna-vidék-Pfalz tartományban.

Míg a németek gépe útnak indult, addig a franciáké megérkezett tegnap egy dél-franciaországi Istres katonai repülőtérre. A különjárat francia állampolgárokat szállított haza az új koronavírus okozta járvány epicentrumának számító kínai Vuhanból. A 180 utas között egy olyan ember volt, akinél jelentkeztek a betegségre utaló tüntetek, őt elkülönítve egy marseille-i kórházba szállították, ahol kiderült, hogy nem fertőzött, a többieknek két hétig, az új koronavírus feltételezett lappangási idejének végéig egy számukra kijelölt befogadóhelyen, egy tengerparti nyaralóközpontban kell maradniuk.

A kínai Vuhanból indult új koronavírus-fertőzés eddig több mint 9 ezer embert betegített meg, a halálos áldozatok száma meghaladja a kétszázat, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig csütörtökön nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki. Vajon hova vezethet az elkövetkező időszakban a járvány? Kattintson és tudja meg!

Agnes Buzyn egészségügyi miniszter péntek esti párizsi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az érintett embert egyből a Timone kórházba szállították, kivizsgálták, s a tesztek azt mutatták be, hogy nem fertőzött az új koronavírussal. A délután folyamán egy másik hazatérőnél is a betegségre utaló tünetek jelentkeztek, őt is kórházba szállították kivizsgálásra, de nála sem mutatták ki a tesztek a betegséget, így mindketten csatlakoztak a többi hazatért francia állampolgárhoz a karanténként kijelölt befogadóhelyen.

Egy második repülőgéppel további franciák és más uniós állampolgárok várhatóan vasárnap érkeznek meg ugyanezen katonai repülőtérre. Carry-le-Rouet településen délután 6 órakor általános tájékoztatót tartottak a helyieknek, akik előzőleg nem tudtak arról, hogy a településen lesz a Kínából hazatérők karanténja. "A lakosoknak természetesen nem kell semmitől sem tartaniuk (...) a vírus főleg tüsszentéssel terjed, rövid 2-3 méteres távolságról" - mondta a miniszter.

Az EU 10 millió eurót különít el

Az Európai Unió 10 millió eurót (mintegy 3,36 milliárd forint) különít el a légzőszervi tünetegyüttest okozó koronavírussal összefüggő kutatások támogatására - közölte az Európai Bizottság. A tájékoztatás szerint az uniós bizottság a járvány terjedése indokolta sürgős reagálás jegyében mobilizálta az összeget olyan kutatási projektek támogatására, amelyek elősegítik a járvány megértését, hozzájárulnak a vírussal fertőzött vagy fertőzöttségre gyanús betegek hatékonyabb klinikai kezeléséhez, valamint javítják a közegészségügyi felkészültséget.

Az Európai Bizottság szorosan együttműködik az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és más nemzetközi szereplővel a koronavírus eseteinek felfedezése, azonosítása, diagnosztizálása és kezelése adható hatékony és összehangolt válaszok érdekében. Az új koronavírus eddig csaknem tízezer embert fertőzött meg, a halottak száma pedig elérte a 213-at Kínában, valamint szórványos eseteket jelentettek több mint 20 országból. Magyarországon nem tudnak megbetegedésről.

Vészhelyzet az USA-ban Egészségügyi vészhelyzetet hirdettek pénteken az Egyesült Államokban a koronavírus terjedése miatt. A döntést Alex Azar egészségügyi és emberi erőforrásokért felelős miniszter jelentette be a Fehér Házban tartott sajtókonferencián. A tárcavezető közölte: az Egyesült Államokba vasárnaptól nem léphetnek be olyan nem amerikai állampolgárok, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak. A Kínából hazatért vagy charterjárattal hazahozott amerikai állampolgárokat pedig karanténba helyezik. A sajtókonferencián jelen volt Ken Cuccinelli, a belbiztonsági tárca ügyvezető miniszterhelyettese is. Bejelentette: ezentúl Kínából érkező repülőgépeket csakis hét amerikai légikikötő fogad, ahol karanténnak alkalmas külön helyiséget rendeztek be.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)