Koronavírus: bezárnak a fővárosi bölcsődék, óvodák

Hétfőtől fokozatosan bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék - jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester. Nem lehet majd az első ajtón felszállni a tömegközlekedési eszközökön, és nem nyitnak ki a gyógyfürdők, valamint az állatkert sem.

Bezárnak a bölcsődék, óvodák, de lesz ügyelet

Koronavírus: karanténnál ezt kell kiragasztani az ajtóra - részletek cikkünkben!

Az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján derült ki, hogy még a hétvégén elkészül az a kormányrendelet, ami visszaadja a rendelkezési jogot az önkormányzatoknak az óvodák és a bölcsődék bezárása felett. Nem sokkal ezután Karácsony Gergely budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy hétfőtől fokozatosan bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék a koronavírus-járvány miatt. A főpolgármester arról is beszélt, hogy minden kerületben biztosítanak ügyeleti rendszert, aminek megszervezését a kerületek végzik.

Budapesten is tilos lesz hétfőtől az első ajtós felszállás. Dortmundban a képen látható módon védik a sofőröket, hogy ne kerülhessen hozzájuk közel senki. Fotó: Caroline Seidel/Getty Images
Budapesten is tilos lesz hétfőtől az első ajtós felszállás. Dortmundban a képen látható módon védik a sofőröket, hogy ne kerülhessen hozzájuk közel senki. Fotó: Caroline Seidel/Getty Images

Le kell állnia Budapestnek

A főpolgármester elmondta, szombaton összehívta a koronavírus elleni védekezésért felelős fővárosi operatív törzset és valamennyi budapesti kerületi polgármestert. Az egyeztetésen minden polgármester részt vett és bizonyos kérdésekben politikai viták nélkül közös álláspontra tudtak helyezkedni. Karácsony Gergely szerint a világjárvány központja átkerült Európába, a nagyvárosok különösen veszélyeztetettek, Budapestet is el fogja érni a járvány, de tudnak tanulni más városok tapasztalataiból. Úgy gondolja, a legjobb, amit tehetnek, hogy amennyire csak lehet, álljon le a város. Az emberek lehetőleg maradjanak otthon és kerüljék a másokkal való találkozást.

Bezárnak a gyógyfürdők és az állatkert is

A sajtótájékoztatóan a tömegközlekedésben várható változások is szóba kerültek: hétfőtől például nem lehet felszállni az első ajtónál a járművekre. Úgy vélik, ez nem fog tömegjelenetekhez vezetni, mert kevesebb utazóra számítanak. Egyelőre fenntartják a járatsűrűséget, de a nevelési intézmények bezárása nyomán a következő napokban mérlegelik az esetleges járatritkítást. Hétfőtől egyébként 100 forintért lehet használni a budapesti közbringarendszert, a Bubit.

A koronavírus elleni védekezés keretében bezárnak a budapesti gyógyfürdők és az állatkert is.

Mindennap sajtótájékoztatót tartanak

A fővárosi operatív törzset - Tüttő Kata (MSZP) vezetésével - továbbra is fenntartják, és négy munkacsoportot hoztak létre négy főpolgármester-helyettes vezetésével, számolt be Karácsony Gergely. Sok önkéntes felajánlás érkezik a fővároshoz, a kerületekhez, ezek koordinálásáért Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) felel.

Súlyos pénzügyi, költségvetési helyzet állhat elő, az ezzel kapcsolatos munkacsoportot Kiss Ambrus vezeti. A főváros által működtetett szociális intézményrendszerért felelős munkacsoportot Gy. Németh Erzsébet (Demokratikus Koalíció), a közlekedésért felelős munkacsoportot pedig Dorosz Dávid (Párbeszéd) koordinálja.

A fővárosi intézkedésekről hétfőtől mindennap 3 órakor sajtótájékoztatót tartanak - tette hozzá a főpolgármester, aki hangsúlyozta: egy ilyen válsághelyzetben különösen fontos, hogy ne terjedjenek álhírek, a fővárosi önkormányzat pedig minden lehetséges eszközzel azon lesz, hogy tájékoztassa a közvéleményt.

Hogyan beszéljünk a koronavírusról gyerekekkel? - az nlc.hu cikkében hasznos tanácsokat kaphat a témában.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció