Kézmosáskor ezeket a hibákat követhetjük el

A gyakori és alapos kézmosás a koronavírus terjedése elleni védekezés egyik legegyszerűbb, mégis leghatékonyabb módja. Csakhogy helyesen és hatékonyan kezet mosni nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk - vannak tipikus hibák, amelyeket sokan elkövetnek tisztálkodás közben.

A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében javasolt fokozottan odafigyelni az alapvető higiéniai szabályok betartására. Csakhogy a gyakori kézmosás mellékhatásként könnyen kiszáríthatja a bőrt. Mit tehetünk ilyen esetekben? Tippjeinkért kattintson cikkünkre.

Nem mindegy például a kézmosás gyakorisága. Bár a többség gyakrabban mos kezet, mint a járvány előtt, még mindig vannak olyanok, akik nem elégszer. Nem árt tudni, hogy bár a kézfertőtlenítő megfelelő opció, ha nincs lehetőség megmosni a kezünket, de a szappanos, meleg vizes kézmosás hatékonyabb. Mindig mossunk kezet, ha nyilvános helyen voltunk, és olyan felületeket érintettünk meg, amelyekhez mások is hozzáérhettek. Mossunk kezet köhögés, tüsszentés után, mielőtt hozzáérnénk az arcunk bármelyik részéhez, ételkészítés és evés előtt és után is, vécézés előtt és után is. Szintén kezet kell mosni, ha hozzáérünk a háziállatunkhoz, miután enni adtunk neki, vagy kitakarítottuk az almát, mielőtt és miután a gyermekünk pelenkáját kicseréljük és miután kivittük a szemetet.

kézmosás, koronavírus, járvány
kézmosás, koronavírus, járvány

Az ujjak között és a körmök alatt

A kézmosáshoz nem elég a meleg víz, mindenképpen használjunk szappant is. Alaposan habosítsuk fel a kezünkben, ha folyékony változatot használunk, akkor körülbelül tízforintosnyi nagyságú mennyiséget nyomjunk a kezünkbe. Az is hiba, ha nem dörzsöljük át alaposan a kezeinket. Mossuk meg a kézhátunkat, a tenyerünket, az ujjaink közötti részeket és ha igazán alaposak akarunk lenni, használjunk körömkefét is, különösen akkor, ha hosszúak a körmeink. Higiéniai szempontból érdemes rövidre vágni a körmeinket. Sokan felejtik el, hogy az sem mindegy, hogy mennyi ideig tart egy kézmosás. A hatékonysághoz legalább 20 másodperc szükséges, ezt minden esetben tartsuk be. Fontos, hogy a szappant alaposan öblítsük le a kezünkről folyó vízzel, mert ez segít a kórokozók eltávolításában, emellett segít abban, hogy ne maradjanak szappanmaradványok a kezünkön, amelyek irritációt okozhatnak.

Mosás után szárítsuk meg a kezünket alaposan, mivel nedves kézről könnyebb továbbadni a kórokozókat. Használjunk külön törölközőt a kéztörlésre, amit cseréljünk, mossunk minél gyakrabban. Nyilvános helyen válasszuk a papírtörölközőt az elektromos kézszárító helyett.

Forrás: WebMD

Rokonlátogatásra ment, 19 embert fertőzött meg koronavírussal. Egy egész lakónegyedet kellett lezárni a felelőtlen férfi miatt - további részletekért kattintson az nlc.hu cikkére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció