Jakab Ferenc: hasznos évente oltatni COVID-19 ellen

Együtt kell élnünk az új koronavírussal, amely folyamatosan velünk fog maradni – hívta fel a figyelmet dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriuma igazgatója.

Mint azt a virológus az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta, a SARS-CoV-2 különböző variánsai időről időre kiválhatnak a jövőben is járványokat. Kitért rá, az Egyesült Királyságban egyre dominánsabbá váló XBB.1.5. alvariáns, amely korábban az Egyesült Államokban is nagy számban okozott megbetegedéseket, nagy valószínűséggel Európa több országában is fel fog bukkanni. Az omikron variáns egy változatáról van szó, ennél fogva a fertőzés okozta tünetek is az omikron által kiváltottakéhoz lehetnek hasonlatosak. Így tehát elsősorban náthaszerű, súlyosabb esetben is legfeljebb influenzaszerű panaszok jelentkezhetnek, és csupán a betegek kis része szorul kórházi kezelésre.

koronavírus-vakcina, védőoltás, oltóanyag, COVID-19, Comirnaty, Pfizer, BioNTech
A jövőben is szükség lehet ismétlő oltásokra a COVID-19 ellen. Fotó: Getty Images

Dr. Jakab Ferenc az interjúban beszélt a védőoltások, pontosabban az ismétlő oltások kérdéséről is. Hangsúlyozta, hogy továbbra is sok a bizonytalanság az oltási stratégia kialakítása kapcsán. Egyelőre korai lenne megmondani, pontosan mi lehet a leginkább célravezető megközelítés, ahhoz ugyanis több év tapasztalatait kell majd összegezni. Mindazonáltal a virológus szerint általánosságban véve hasznos lehet a súlyos megbetegedések elkerülése érdekében, ha évente egyszer, még a járványszezon előtt beoltatják magukat az emberek koronavírus ellen. Éppúgy, ahogy azt az influenza esetében is tesszük.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a 2019 végén megjelent új koronavírus napjainkig több mint 754 millió regisztrált fertőzést okozott a Föld országaiban. A COVID-19-ben elhunytak száma immár meghaladja a 6,8 milliót. Idén januárig bezárólag mintegy 13,17 milliárd dózis védőoltást adtak be világszerte a súlyos lefolyású betegség megelőzése érdekében.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: