Megjelent a szuperkankó: már ellenáll az antibiotikumoknak

Antibiotikum-rezisztens, új gonorrhea-törzset azonosítottak egy osztrák férfiben. A szokásos kezelések hatástalannak bizonyultak ellene.

A gonorrhoea (más néven: kankó, tripper) az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő baktériumfertőzés a chlamydia után. Védekezés nélküli hüvelyi, orális és anális szex, illetve közös használatú szexuális játékszerek révén fertőződhetnek meg a betegek. A férfiak körülbelül 10 százaléka, a nők 50 százaléka tünetmentes marad a fertőzéssel, de sokan kellemetlen zöld vagy sárga folyást, fájdalmat tapasztalnak vizelés közben. Ha nem kezelik, nőknél kismedencei gyulladásos betegséghez, illetve mindkét nemnél meddőséghez vezethet. A gonorrhoeát okozó baktérium, a Neisseria gonorrhoeae az 1930-as évek óta fokozatosan antibiotikum-rezisztenciát fejlesztett ki. Olyannyira, hogy az Egészségügyi Világszervezet ma már "kiemelt fontosságú" kórokozónak tekinti, amely új antibiotikumok kifejlesztését igényli – olvasható az IFL Science cikkében.

GONORRHEA, gonorrea, kankó, tripper
Osztrák tudósok egy új, az eddigieknél veszélyesebb gonorrhea baktériumtörzset fedeztek fel. Fotó: Getty Images

Szuperellenálló baktériumtörzs

A most felfedezett, szuperellenálló baktériumtörzset egy ötvenes éveiben járó férfinél azonosították. A férfi 2022 áprilisában kezdett tüneteket tapasztalni, miután védekezés nélküli szexuális kapcsolatot létesített egy kambodzsai női szexmunkással – olvasható az Eurosurveillance folyóiratban megjelent tanulmányban. A vizsgálatok kimutatták, hogy a férfi a gonorrhea egy olyan törzsével fertőződött, amely szorosan kapcsolódik a "WHO Q" néven ismert törzshöz. Ezt a törzset kis számban jelentették már az Egyesült Királyságban és Ausztráliában, és eredetét Délkelet-Ázsiához kötik, de még nem dokumentálták eddig.

Két hét után is pozitív volt

A gonorrhea szokásos kezelése a széles körben használt azitromicinnel és a ceftriaxonnal történik. Eleinte a beteget is ezekkel kezelték, és bár látszólag megszűnt néhány tünete, két héttel később még mindig pozitív volt a gonorrhea-tesztje, illetve az állapota is romlott. Az orvosok számos vizsgálatot végeztek, hogy kiderítsék, milyen gyógyszerekre lehet érzékeny a törzs. Végül az amoxicillin-clavulánsavval történő kezelés mellett döntöttek, amely működőképesnek bizonyult. A tudósok kiemelték: most még sikerült leküzdeni ezt a baktériumtörzset, de új antibiotikumok nélkül a gonorrhea megbetegedések hamarosan kezelhetetlenné válhatnak. Az erre irányuló gyógyszerkísérletek ugyanakkor folyamatosak, biztató eredmények is akadnak. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: