Így őrizhető meg a fiatalok mentális egészsége

A koronavírus-járvány jelentősen felforgatta az életünket, és sokak esetében a lelki és mentális egészséget is negatívan befolyásolta. A káros hatásoknak leginkább a tinédzserek vannak kitéve.

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, a koronavírus-járvány alatt számottevően nőtt az öngyilkossági kísérletek száma Magyarországon. Ehhez vélhetően a lezárások mentális egészségre gyakorolt hatása járult hozzá, amelynek legnagyobb veszélyeztetettjei a serdülők voltak. A 15 és 19 év közöttiek körében ugyanis az elmúlt 2 év során ugrásszerűen megnőtt a depresszív tünetek gyakorisága. Egy új tanulmány szerint azonban úgy tűnik, hogy van "pajzs" a pandémia mentális egészségre gyakorolt káros hatásaival szemben.

" Féltem , hogy elkapom a vírust a munkahelyemen".

Több mint háromezer 11 és 14 év közötti amerikai fiatalt figyelt meg egy tanulmány a járvány előtt, valamint a pandémia elején. Ennek köszönhetően egy magyar szakember, Kiss Orsolya által vezetett kutatás megállapította, hogy mik járulnak hozzá a mentális egészség megőrzéséhez a nehéz helyzetekben. Az eredményekről a MedicalXpress is beszámolt.

maszkot viselő anya és lány
A támogató kapcsolatok fenntartása az egyik legfontosabb a mentális egészség megőrzéséhez.Fotó: Getty Images

Három alkotóeleme van a pajzsnak

Mint kiderült, a családdal és a barátokkal fenntartott támogató kapcsolatok, a fizikai aktivitás és a minőségi alvás a három legfontosabb tényező abban, hogy még a pandémia nehézségei ellenére is megóvható legyen a kamaszok mentális egészsége. A szorongás kialakulásában ezzel szemben a több képernyő előtt töltött idő és a koronavírus -járványhoz köthető diszkrimináció is hozzájárult.

Rendkívül érzékeny életszakasz

"A korai serdülőkor egy olyan időszak, amikor a fiatalok fizikailag, érzelmileg és társadalmi szinten is gyors változáson mennek keresztül. Ez egy rendkívül érzékeny életszakasz, amelyben a koronavírus-járvány óriási zavarokat okozot" - ismertette Nora D. Volkow, a Nemzeti Kábítószer-visszaélés Intézet (NIDA) igazgatója.

A szakember szerint a tanulmány segít megérteni, hogy egyes módosítható életmódtényezők hogyan befolyásolják a fiatalok mentális egészségét és jólétét, valamint hozzájárul a prevenciós programok kidolgozásához is. A kutatók egyébként azt is megállapították, hogy a járvány káros hatásai a lányoknál érződtek a legjobban, valamint azoknál, akik már korábban is mentális problémákkal és/vagy alvászavarokkal küzdöttek.

Külföldön élő, a koronavírus-fertőzésen már átesett olvasóink meséltek tapasztalataikról .

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: