Ezért terjed ilyen gyorsan az omikron variáns

Egy friss kutatás szerint az omikron variáns sokkal gyorsabban fertőzi meg a légúti szöveteket, mint a koronavírus korábbi formái. Ez megmagyarázhatja, miért terjed világszerte ilyen szélsebes ütemben ez a vírusváltozat.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) becslése szerint az Egyesült Államokban az omikron változat által okozott megbetegedések aránya hétszeresére ugrott egy hét alatt, az összes szekvenált eset 0,4 százalékról 2,9 százalékra. New York és New Jersey régiójában pedig még ennél is magasabb, 13 százalékos a vírusvariáns előfordulása. A University of Hong Kong kutatói egy friss tanulmányban arra keresték a választ, mi lehet az oka annak, hogy a közelmúltban felfedezett vírusvariáns ilyen ijesztő gyorsasággal terjed világszerte.

Koronavírus: így terjedhet el itthon az omikron Nagyjából három héten belül már látszódnia kell a koronavírus omikron variánsa hatásának a hazai járványügyi mutatókon - véli Vattay Gábor járványelemző, az ELTE TTK Fizikai Intézetében működő Komplex rendszerek fizikája tanszék vezetője.

Hetvenszer gyorsabban terjed az omikron a hörgő szöveteiben

A wypr oldalán is közzétett tanulmány előzetes adatai választ adhatnak a kérdésre. Az egyetem kutatói szerint ugyanis az omikron variáns körülbelül 70-szer gyorsabban szaporodik az emberi légúti szövetekben, mint a delta változat, és már egy nappala fertőzést követően sokkal nagyobb arányban terjed el.

Hogy ezt felmérjék, emberi hörgőkből vételeztek szövetmintákat, melyeket aztán a SARS-CoV-2 vírus variánsaival fertőztek meg. A vírus három változatát használták: delta, omikron és egy 2020-ban fertőző változatot. Ezután a kutatók azt vizsgálták, hogy az egyes variánsok milyen gyorsan terjednek a hörgő szöveteiben. Az omikron variáns előnye a deltához képest már 24 óra elteltével is látványos volt: a deltához képest 70-szeres sebességgel fertőzte meg a szövetet.

Hetvenszer gyorsabban terjed az omikron a hörgő szöveteiben. Fotó: Getty Images
Hetvenszer gyorsabban terjed az omikron a hörgő szöveteiben. Fotó: Getty Images

A kutatást vezető Michael Chan Chi-wai virológus és munkatársai tüdőszövettel is végeztek kísérleteket. Érdekes módon a szövet belsejében az omikron kevésbé volt hatékony a sejtek megfertőzésében, mint a delta vagy a vírus eredeti változata. Ez alapján a kutatók úgy látják, hogy az omikron variáns elsősorban a hörgőkre összpontosít, míg a régebbi változatok nagyobb arányban támadták a tüdő szöveteit. Ez jelentheti akár azt is, hogy az omikron variáns enyhébb megbetegedést okozhat, mint például a delta változat, viszont a kutatás vezetője szerint egyelőre korai ilyen következtetéseket levonni. Főleg, mert a hörgőkről a betegség gyorsan átterjedhet a tüdőre, de más szerveket is érinthet. A szakemberek ráadásul csak 48 óráig figyelték a vírusok terjedésének ütemét a szövetben, így pontos képet nem kaphattak arról, hogyan terjedtek volna tovább a vírusok a következő napokban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei néhány napja erősítették meg a hírt, mely szerint az omikron variáns már Magyarországon is megjelent. A laboratórium közleménye szerint a mutáció egy házaspárt fertőzött meg, amelynek tagjai nem jártak külföldön, így biztosan itthon kapták el a vírust. Richard Neher, a Bázeli Egyetem kutatója szerint egyelőre kevés az omikron okoztafertőzésa kontinensen, de ha a variáns terjedése ebben az ütemben folytatódik, az omikron néhány héten belül dominánssá válhat.

A pandémia napjaink egyik legsúlyosabb globális fenyegetése, és nem csupán járványügyi és egészségügyi szempontból, hiszen közvetetten mindennapi életünk számos területére hatással van. Sok esetben az emberi kapcsolatokra is rányomja bélyegét, így elmélyítve az elmagányosodás gyakran alábecsült, ám annál égetőbb problémáját modern társadalmunkban.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)