A korlátozások egy másik betegséget is visszaszorítottak

Egy tanulmány szerint a járványügyi korlátozások a szúnyogok által terjesztett dengue-láz okozta betegséget is visszaszorították 2020-ban.

A Lancet Infectious Diseases című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint 2020-ban, a koronavírus-járvány kezdetén a vártnál közel 750 ezerrel kevesebb dengue-fertőzés fordult elő világszerte. A tudósok korábban úgy vélték, hogy a legtöbbfertőzésaz otthonokban és azok környékén történik. A kutatásból az következik, hogy ez nem így van, hiszen az emberek otthon maradtak a korlátozások idején, és éppen ez védte meg őket a szúnyogok támadásától - írta a Reuters.

Dengue-lázban szenvedő beteg az indonéz Balin.
Dengue-lázban szenvedő beteg az indonéz Balin. Fotó: Getty Images

A betegség nem emberről emberre terjed, kizárólag az Aedes szúnyogfaj terjeszti, amely napközben csíp. A vírusfertőzés lázat és egyéb influenzaszerű tüneteket okoz, bár a súlyos esetek belső vérzéssel járhatnak és életveszélyesek lehetnek. A tanulmány 23 latin-amerikai és délkelet-ázsiai ország adatait vizsgálta.

Ezek a legveszélyesebb vírusok.

A tanulmány szerzői elismerték a tanulmány néhány korlátját, a többi között azt, hogy a világjárvány megzavarhatta a dengue-megbetegedések bejelentését, és megjegyezték, hogy egyes helyeken valóban nőtt az esetek száma.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a dengue előfordulása világszerte drámai mértékben növekszik, és becslései szerint a világ lakosságának mintegy fele ki van téve a megbetegedés kockázatának. A becslések szerint évente 100-400 millió fertőzés fordul elő, de több mint 80 százalékuk enyhe és tünetmentes.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)