4. oltás: az oltóorvosokra hárítják a felelősséget

Bár megjelent a napokban egy szakmai ajánlás a koronavírus elleni negyedik oltással kapcsolatban, a dokumentum pont a legfontosabb információt nem tartalmazza: azt, hogy milyen vakcina után mi adható. Csak annyit írtak, hogy egyik kombináció sem ellenjavallt, de az oltóanyag kiválasztása mindenesetben az oltóorvos feladata.

Robbanásszerű hullámot okozhat az omikron.

Frissítette január 14-én a COVID-19 elleni védőoltásokra vonatkozó szakmai ajánlását a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az új dokumentumban az áll, hogy a negyedik oltás beadásáról dönthet az oltóorvos, ha azt a 18 év feletti, oltott személy kéri, és már legalább 4 hónap eltelt a 3. dózis beadása után. Az olthatóság megítélésével kapcsolatban az oltóorvos szükség esetén a páciens kezelő- és/vagy háziorvosával konzultál.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Beoltanak egy nőt a koronavírus elleni oltóanyag negyedik, emlékeztető adagjával.Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Az oltóorvosra hárul minden felelősség

Az RTL Klub Híradójának egyik riportja azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a fent említett szakmai ajánlás nem tartalmazza, hogy mely koronavírus-oltásokra mely vakcinatípust javasolják, csak annyit írnak, hogy egyik kombináció sem ellenjavallt. Sőt, az NNK úgy véli, az oltóorvos feladata eldönteni, hogy beadja-e valakinek a negyedik oltást valakinek, illetve azt is, hogy melyik vakcinát ajánlja egy adott páciensnek.

A csatornának nyilatkozó Késmárky András háziorvos szerint nagy baj, hogy a dokumentum éppen a leglényegesebb információt nem tartalmazza, így ugyanis minden felelősség az oltóorvosokra hárul, ha esetleg rosszul döntenek. "Nagyon sok műhibaperrel járhat, ha esetleg úgy alakul. A másik probléma az, hogy két opció van: (a negyedik oltás) vagy felerősíti az oltási szövődményeket, vagy legyengíti a vakcináknak a hatását" - fogalmazott a szakember.

Fontos lenne a pontos szabályozás

Az RTL Falus András immunológus véleményét is kikérte a témával kapcsolatban. Mint mondta, szerinte is fontos lenne szabályozni a koronavírus-vakcinák kombinálását. "Ami a vektoros vakcinákat illeti, úgy gondoljuk, nem szabad vektorosra vektorosat adni. Én a legegyszerűbbnek az RNS-vakcinák helyzetét tartom" - mondta arra utalva, hogy véleménye szerint Pfizer és Moderna bármilyen vakcina után adható.

"Tájékoztatjuk, hogy az omikron vírusvariáns már Magyarországon is erőteljesen terjed, várhatóan tovább emelkedik a fertőzöttek száma" - ezzel indul a levél, amelyet sokan megkaptak a napokban a kormánytól.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)