Komoly bajt is jelezhet a hereduzzanat

A hereduzzanat egy viszonylag gyakori jelenség, amelynek hátterében a legtöbbször valamilyen jóindulatú elváltozás áll. Azonban a panasz olykor rosszindulatú tumort is jelezhet.

A hereduzzanat hátterében számos ok állhat, beleértve sérülést, fertőzést vagy heredaganatot is. A megduzzadt herék nagyobbnak tűnnek, vörösek vagy fényesek lehetnek. Előfordulhat, hogy a páciens a heretájékon csomót is észlel, de a duzzanat csomó nélkül is jelentkezhet. Általában a tünet csak az egyik oldalon jelentkezik, bár olykor mindkét here érintett lehet – ismertette dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa.

hereduzzanat, hereultrahang, orvosi vizsgálat
A hereduzzanat egy gyakori jelenség, ami több dologra is utalhat. Mindenképpen ajánlott kivizsgáltatni. Fotó: Getty Images

A hereduzzanat okai

Az alábbiakban a hereduzzanat leggyakoribb okait ismertetjük.

  • Fertőzés: a herék és a mellékherék néha megfertőződhetnek, ez pedig duzzanatot okozhat. Jellemzője, hogy fájdalmas, hirtelen kezdődik és gyorsan rosszabbodik. Érdekesség, hogy ez a kórkép tuberkolózis részjelensége is lehet.
  • Folyadék felhalmozódása: sérülés vagy fertőzés folyadék felhalmozódását is okozhatja a herék körül, ami fájdalmas duzzanattal jár. Ezt herevízsérvnek vagy hydrokelének nevezik.
  • Mellékherevízsérv: ciszták, vagyis folyadéktartalmú képletek közvetlenül a herék felett vagy mögött alakulhatnak ki.
  • Herevisszér-tágulat: a herevisszér-tágulat a here vénáinak varikózus tágulatát jelenti, amely hereduzzanatot és fájdalmat okozhat, ráadásul a gyermeknemzést is negatívan befolyásolhatja.
  • Trauma: ütés vagy egyéb sérülés is okozhat hereduzzanatot, illetve fájdalmat. Súlyossága attól függ, hogy a herék épek maradtak-e vagy megrepedtek.
  • Daganat: heredaganat esetén a herék megduzzadnak, kemény tapintásúvá válhatnak. A jelenség gyakran fájdalom nélkül jelentkezik.
  • Herecsavarodás: a heretorzió egy sürgős orvosi ellátást igénylő állapot, hiszen az ondózsinór csavarodása komoly vérellátási zavart okozhat. Tünetei között az adott oldali here fájdalma és duzzanata szerepel.

A hereultrahang szerepe

A hereultrahang egy nem invazív, gyors és fájdalommentes vizsgálati módszer. A herék ultrahangvizsgálata leggyakrabban fájdalom, duzzanat vagy csomó esetén indokolt – mondta el dr. Csemez Imre. Az ultrahang során a radiológus alaposan megvizsgálja a heréket, a mellékherét, valamint az itt lévő ereket és lágyrészeket, és megpróbálja kideríteni, mi okozza a herék duzzanatát és esetleges fájdalmát. Maga a vizsgálat körülbelül 15 percet vesz igénybe, és mivel valós idejű képet mutat, akár önmagában is elegendő lehet a probléma forrásának feltárásához.
Az esetek többségében teljesen normális, ha az egyik here nagyobb, mint a másik. Egyes kísérőtünetekkel együtt azonban már aggodalomra is okot adhat a méretkülönbség.
A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: