Rákra is utalhat a herék méretkülönbsége

Az esetek többségében teljesen normális, ha az egyik here nagyobb, mint a másik. Egyes kísérőtünetekkel együtt azonban már aggodalomra is okot adhat a méretkülönbség.

Ha az egyik here nagyobb a másiknál, annak hátterében több ok is állhat. Dr. Rákász István, az Urológia Központ orvosa elmondta, mikor szükséges a kivizsgálás.

Mellékhere-gyulladás

A heveny mellékhere-gyulladás a leggyakrabban középkorú és idősebb férfiakat érint. A mellékhere a here hátsó felszíne mentén elhelyezkedő, csőszerű képletekből álló szerv, amely a spermiumsejtek érésére és tárolására szolgál. A here és mellékhere egymással szorosan összefüggő egységet képeznek, ezért a fájdalmuk a beteg számára általában nem elkülöníthető. A fájdalom gyorsan alakul ki, általában erős, de néha lehet enyhébb is. A fájdalom hereduzzanattal, tömöttséggel, a herezacskó bőrpírjával és lázzal, tehát gyulladásos tünetekkel jár együtt. A mellékhere-gyulladás gyakran húgyhólyag-, prosztata- vagy húgycső-gyulladás, húgycsőkatéter viselése, esetleg a húgycsövön keresztül elvégzett urológiai műtét következményeként alakul ki.

urulógia, urulógus, here, herék, méretkülönbség, hereduzzanat, hererák, heregyulladás
Ha az egyik heréje a szokásosnál nagyobb lett, forduljon orvoshoz! Fotó: iStock

Heregyulladás

A heregyulladás a mellékhere-gyulladásnál sokkal ritkábban fordul elő. Ilyenkor a herék egy- vagy kétoldali gyulladásáról van szó. Vírusok (például mumpsz), baktériumok és nemi úton terjedő fertőzések – például klamídia vagy gonorrea – idézhetik elő. A kamaszkor utáni mumpszfertőzések mintegy harmada például heregyulladással is jár. Gyakran nem önállóan, hanem a mellékhere gyulladásával együttesen fordul elő.

Mellékhereciszta

A mellékhereciszta a mellékhere fejében kialakuló, folyadéktartalmú képlet, ami egy jól tapintható, körülírt elváltozás – a kisebb ciszták azonban gyakran nem tapinthatóak. A probléma általában tünetmentes, panaszt nem okoz. A ciszta átmérője néhány millimétertől akár 15 centiméterig is terjedhet, amely miatt az érintett here nagyobbnak tűnik.

Herevízsérv

Az egyik here megnagyobbodását az is okozhatja, hogy a hereburok által termelt folyadék felgyülemlik a here és a hereburok között. A megnagyobbodás mellett a here súlya is megnő, a szerv rugalmasan tömötté válik, fájdalmat azonban nem okoz. A kismértékű növekedés általában nem zavaró, ám ha tovább növekszik a here, az már a mozgást is akadályozhatja, ezért fontos az urológiai kezelés.

Herevisszeresség

Jellegzetesen a magas, vékony, fiatal férfiaknál alakul ki a herevisszeresség, többnyire a baloldalon. A jelenség az esetek egy részében herefájdalmat is okozhat, amely inkább idült formában jelentkezik. Ez azt jelenti, hogy a panasz nem hirtelen alakul ki és nem is elviselhetetlen. A visszeresség azonban ronthatja a megtermékenyítő képességet, ezért érdemes kezeltetni.

Herecsavarodás

A here megcsavarodása során a here a hossztengelye körül egyszer vagy akár többször is megfordul. Ha az érintett – jellemzően gyermek vagy fiatal férfi – hirtelen fellépő heretáji fájdalmat tapasztal, láz azonban nem jelentkezik, akkor felmerülhet a herecsavarodás lehetősége. Tudni kell, hogy a kezelés a tünetek megjelenését követő első 6 órában a leghatékonyabb, ezen túllépve már visszafordíthatatlan károsodás éri a here hímivarsejteket termelő területeit. Ilyen panaszok esetén tehát sürgősségi betegellátó intézményhez kell fordulni.

Heredaganatok

A here daganatai – amelyek egy része rosszindulatú – jellemzően fájdalmatlan hereduzzanattal és tömöttséggel járnak. Ugyanakkor a megnagyobbodott herék egy bizonyos méret felett már nehezen férnek el a combok között és a nadrágban, ezért megnyomódhatnak. Így másodlagos fájdalom és érzékenység alakulhat ki.

Mikor kell urológushoz fordulni?

A herék méretbeli különbsége többnyire ártatlan jelenség, de ha az egyik here a szokásosnál nagyobb lesz, azt mindenképpen érdemes kivizsgáltatni. Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha mindkét here mérete megnő – hangsúlyozta az urológus.

Feltétlenül urológushoz kell fordulni, ha:

  • hirtelen fájdalom jelentkezik a herékben;
  • pirosság, duzzanat mutatkozik a heréknél, esetleg láz is kialakul;
  • megváltozik a pénisz formája;
  • problémássá válik a vizelés;
  • a has vagy a hát fájni kezd;
  • duzzanat vagy érzékenység jelentkezik a mell szöveteiben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jobbára borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzónából döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +9 fok közé enyhül az idő, dél felé számíthatunk egyre magasabb értékekre. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.