Van ilyen: vízzel telítődhetnek a herék

A herevízsérv előfordulásáról, okairól, tüneteiről, kórlefolyásáról, kezeléséről és megelőzéséről hasznos információkat olvashat, a Betegségek A-Z legújabb szócikkében.

Míg heresérv alatt azt értjük, amikor bél csuszamlik a hasüregből a herezacskóba, addig a here vízsérvet csak a köznyelvben emlegetjük sérvként, valójában folyadékfelszaporodást jelent a here körül. A herevízsérv előfordulása nem túl gyakori probléma és ekkor is az ötven évnél idősebb korosztályt érinti leginkább, bár az újszülötteknél is előfordulhat.

Herevízsérv akkor jön létre, ha a hereburok által termelt folyadék a here és a hereburok között felgyülemlik, emiatt pedig megnő a here mérete. A kialakulása lassú folyamat, a panaszokat leginkább a megnövekedett here okozza. Azt, hogy a hereburok által termelt folyadék nem tud elszivárogni, általában valamilyen gyulladás vagy hegesedés okozza.

A herevízsérv előfordulása nem túl gyakori probléma és ekkor is az ötven évnél idősebb korosztályt érinti leginkább

A herevízsérv előfordulása nem túl gyakori probléma és ekkor is az ötven évnél idősebb korosztályt érinti leginkább

A herevízsérv tünetei, kezelése és megelőzése

A herevízsérv legfőbb tünete az egyik vagy mindkét herezacskó feszes, fájdalmatlan duzzanata. A kisebb megnagyobbodás vagy a kezdődő folyadék felgyülemlése a herezacskó ráncainak kisimulását eredményezi.

Tudta, hogy a here megnagyobbodásakor mindenképpen urológushoz kell fordulni? Ezt a tünetet ugyanis a vízsérv mellett gyulladás és daganat is okozhatja! Olvasson még többet a herevízsérv gyógyulási esélyeiről és szövődményeiről a Herevízsérv tünetei és kezelése című szócikkünkben.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Albert István andrológus, urológus, klinikai onkológus szakorvosnak.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)