A gyorsételeknek így állhatunk ellen

Aligha kell bárkinek is bemutatni, mennyire étvágygerjesztő a friss sült krumpli vagy egy frissen kisült sütemény illata. Egy új kutatás szerint azonban egy egyszerű trükkel könnyebb ellenállni a csábításnak.

Az élet mely területein vesszük leginkább hasznát a szaglásunknak? Részletek itt.

Hosszas kísérletsorozat eredményeképpen a szakemberek furcsa összefüggésre bukkantak a minket körülvevő illatok, valamint az általunk választott ételek között. Időről időre azt tapasztalták ugyanis, hogy akik csábító, de nem túl egészséges élelmiszerek, például pizza vagy keksz illatát érezték, kisebb eséllyel választottak egészségtelen ételeket, mint azok, akik táplálóbb és egészségesebb ételek, például alma vagy eper aromájával érintkeztek.

A friss hasábburgonyára nem könnyű nemet mondani
A friss hasábburgonyára nem könnyű nemet mondani

Az eredményeket többször is ellenőrizték úgy, hogy különféle illatokat permeteztek különféle környezetekbe, például egy középiskolai kávézóba, egy zöldségesbe vagy éppen egy laboratóriumba. Amikor a 900 tanulót kiszolgáló iskolai kávézót pizzaillattal árasztották el, az ott étkezők 21 százaléka választott kevésbé egészséges ételeket, például csipszet, hot-dogot, sült csirkét. Amikor viszont almaillatot permeteztek be, ez a szám 40 százalék körülire nőtt. Mindez még inkább meglepő annak fényében, hogy az illatmentes napon 36 százalék volt az egészségtelenebb ételeket választók arányra. Úgy tűnik tehát, hogy a trükk az, hogy ha elég ideig szagolunk egy adott ételt, akkor ezzel elnyomhatjuk az iránta érzett sóvárgásunkat.

Egy laboratóriumi kísérlet során 250 emberrel szagoltattak eperillatot és süteményillatot különféle időtartamokon keresztül, majd megkérdezték, melyikből szeretnének jobban enni. Azok 45 százaléka, akik kevesebb mint 30 másodpercig szagoltak sütit, sütit is választott volna. Ugyanakkor azoknál, akik több mint két percig szagolták ugyanezt, az arány már csak 22 százalék volt. Ezek az eredmények is azt igazolják, hogy ha valami olyasmire éhezünk, ami nem tesz jót nekünk, bírjuk ki két percig azzal, hogy csak szagoljuk, de nem vesszük meg, illetve nem harapunk bele. Úgy tűnik ugyanis, hogy az illatok, ha rövid ideig érezzük őket, erősítik a sóvárgást, de ha csak egy kicsit is kitartunk, még akár a diétánkban is segítséget nyújthatnak.

A kutatás eredményei a Journal of Marketing című folyóiratban jelentek meg.

Forrás: time.com

Sajtok, hagymák és a többi - melyik a tíz legintenzívebb illatú élelmiszer? A témáról ide kattintva olvashat bővebben.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)