Száraz bőr: hogyan nyugtassuk meg?

A száraz bőr lehet adottság, de az életkor előrehaladásával kialakulása elkerülhetetlen. A hajlamon felül a bőrszárazság kialakulásához jelentősen hozzájárulhatnak a hibásan megválasztott kozmetikumok, a szélsőséges időjárási viszonyok, bizonyos gyógyszerek és betegségek is.

Bármi legyen is az ok, ha óvjuk bőrünket a szárító hatásoktól, és megfelelő tisztító-ápoló készítményeket használunk, sokat javíthatunk az állapotán, így segíthetjük, hogy megőrizze a külső ártalmakkal szembeni védekezőképességét.

Kinek nem javasolt a forró fürdő?

Sokan szeretik a forró fürdőt, a száraz bőrűeknek azonban nem javasolt, hiszen a hosszú ideig tartó meleg vizes fürdés során kioldódnak a bőrből az azt védő, ápoló és hidratáló anyagok. Akár zuhanyról, akár fürdésről van szó, vegyünk vissza a hőmérsékletből, és ne időzzünk benne túl sokat: a szakemberek szerint 5-10 percnél hosszabb ázás nem ajánlatos.

A forró fürdő meglepő előnyei Érdekes felfedezést tett egy brit kutatás: a Loughborough Egyetem szakemberei szerint egy forró fürdőnek ugyanolyan pozitív hatásai lehetnek az egészségünkre, mintha valamilyen testmozgást végeznénk, ráadásul segít a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is.

A száraz bőrűeknek nem ajánlott a forró fürdő,olajtusfürdő bőr száraz bőr száraz bőr ápolása atópiás bőr bőrápolás
A száraz bőrűeknek nem ajánlott a forró fürdő

Kíméletesen tisztítsuk a száraz bőrt!

A víz mellett a hagyományos szappanok is ártanak a bőr természetes zsírtartalmának, ezért a száraz bőrűeknek érdemes kímélő, tartósítószer mentes tisztálkodószereket használniuk. Léteznek olyan készítmények is, amelyek hidratáló komponenseiknek köszönhetően segítik a bőr nedvességtartalmának megőrzését. A túl gyakori és erőteljes bőrradírozás is kerülendő.

Óvatosan borotválkozzunk, ha száraz a bőrünk

A száraz bőrt irritálhatja a borotválkozás. Ha azonban mégis elkerülhetetlen, a nem kívánatos szőrszálak eltávolítását végezzük zuhanyzás után, amikor a szőrszálak már felpuhultak. Csak nagyon éles és fertőtlenített borotvával dolgozzunk, mindig használjunk borotvahabot vagy -zselét, és haladjunk a szőr növekedésével megegyező irányba, mert ez a módszer gyengédebb a bőrhöz.

Hidratáljuk a száraz bőrt!

A legtökéletesebb hidratálást akkor érjük el, ha a megfelelő tisztálkodó szerrel való fürdés vagy zuhanyzás után közvetlenül használunk valamilyen hidratáló készítményt. Szárítkozzunk meg törölközővel óvatosan úgy, hogy némi nedvesség még maradjon a bőrön, erre vigyük fel a száraz bőrre való hidratáló krémet, testápoló olajat - ez a módszer segít a bőr nedvességtartalmának helyreállításában.

A kezünket is kenjük be minden kézmosás után, és a szabadon hagyott bőrfelületeken használjunk rendszeresen magas fényvédő tartalmú krémeket, hiszen az UV sugárzás télen is erős. A klóros víz kifejezetten szárítja a bőrt, így uszodai úszás után azonnal zuhanyozzunk le, és hidratáljuk a bőrünket a megfelelő módon.

A Bioderma Atoderm termékcsaládja normál, száraz, nagyon száraz bőrre, valamint atópiás bőrrel küzdők számára is olyan tisztálkodó és ápoló termékeket kínál, amelyek a bőr szárazságának forrásához, erősségéhez és aktuális állapotához igazodva képesek megnyugtatni a bőrt, visszaállítani megfelelő hidratáltságát és természetes védelmi rendszerét.

Életmódunkkal is segíthetünk

Hidratálni belsőleg is kell: a bőséges folyadékfogyasztás elengedhetetlen feltétele a ragyogó és szép bőrnek. Az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékok (olajos húsú halak, olajos magvak és a belőlük sajtolt olajak) fogyasztása egyéb közismert előnyei mellett sokat segít az egészséges bőr megőrzésében is. Kerüljük a műszálas anyagokból készült ruhákat, válasszuk inkább a pamutból készült, lenge jól szellőző viseletet. Különösen a téli időszakban fontos a fűtés miatt száraz beltéri levegő párásítása is, ehhez különböző párologtató készülékek állnak rendelkezésünkre.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)