Atópiás dermatitisz: megoldás a folyamatos viszketésre

HáziPatika

Elviselhetetlen viszketés, akár napi 24 órán keresztül a gyulladt fázisban - ez az atópiás dermatitisz. Hogyan lehet egyszerűen enyhíteni a kínzó tüneteket?

Azatópiás dermatitisz- AD, más néven atópiás ekcéma - egy olyan rendellenesség, amely a világon mindenhol előfordul. Jelenleg próbáljuk megérteni, hogy miért jelentkezik az embereknél az AD. "Kutatásokat végeztünk különböző génekkel, amelyek biztosan szerepet játszanak benne, ugyanakkor a genetikai háttér nem tehető egyedül felelőssé a bőr effajta rendellenességéért" - mondja Dr. Antonio Torrelo, a Madridi Egyetem Hospital Infantil el Nino Jesús klinikájának bőrgyógyásza és az atópiás dermatitisz szakértője. "A rendellenesség bőrtípustól független, és olyan családokban is előfordul, ahol korábban nem volt rá példa, ami azt mutatja, hogy egy sor genetikai és környezeti tényezőnek lehet szerepe a kialakulásában."
Egy dolog egyértelmű - az atópiás dermatitisz egy olyan bőrprobléma, amely ciklikusan jelentkezik. A "normál" fázisok során a bőr tünetmentesnek tűnik, annak ellenére, hogy a gyulladás jelen van a felszín alatt. Az AD betegeknek gyakran rendkívül érzékeny a bőre. Az érzékeny bőrnél könnyen jelentkezik bőrirritáció, és viszket is - amit leginkább csak a vakarás enyhít. Ez pedig egy ördögi kör, mivel a viszketést követő vakarás vezet a bőrprobléma akut, gyulladt fázisaihoz. A vakarás gyengíti a bőr természetes védekezőképességét. Ezután a baktériumok könnyen be tudnak jutni a bőrbe, és fertőzést okoznak. "Ha a betegek betartanak néhány olyan szabályt és tanácsot, amelyet viszonylag könnyen beépíthetnek mindennapjaikba, akkor a probléma súlyosságától függően enyhíthetik a tüneteket, a minimumra csökkenthetik az akut fázisokat, és végül megszakíthatják az AD ördögi körét. Általános szabályként elmondható, hogy mindig ápolják a bőrüket, és kerüljék a problémát kiváltó tényezőket" - javasolja a szakértő.

  • Tusolás langyos vízzel. A langyos víz sokkal kíméletesebb a bőr számára, mint a meleg víz. Továbbá, az atópiás dermatitiszben szenvedők számára nem ajánlott, hogy túl sokáig legyenek a zuhany alatt, és javasolt kerülni a forró fürdőt, mivel az még jobban kiszárítja a bőrt. Ha néhány csepp fürdőolajat tesznek a kádba, azzal elkerülhetik ezt. A bőr lemosása után jobb, ha a szárazra törlés helyett törölközővel óvatosan felitatják a vizet.
  • Rendszeres és megfelelő bőrápolás. A folyamatos, napi bőrápolás kulcsfontosságú szerepet játszik az atópiás dermatitisz sikeres kezelésében. Továbbá fontos, hogy olyan termékeket használjanak, amelyeket kifejezetten az atópiás dermatitiszben szenvedő betegek számára fejlesztettek ki. A betegeknek ajánlatos kerülni a "normál" testápolókat, mivel azok gyakran olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek további irritációt okoznak az érzékeny bőrnél.
  • A bőrápolás korai elkezdése. Gyakran előfordul, hogy már kisbabáknál és gyerekeknél jelentkezik az atópiás dermatitisz. Az ő rendkívül érzékeny bőrük különösen kímélő termékekkel történő intenzív ápolást igényel. Amikor ezzel a rendellenességgel foglalkozunk, fontos játékos formában napi rutinná tenni a bőrápolást, mivel így azt az érzést lehet kialakítani, hogy többnyire normális életet élhetnek ezzel a bőrproblémával is.
  • A bőrápolási szokások hozzáigazítása a bőr állapotához. A tünetmentes fázisokban fontos tisztán tartani a bőrt és rendszeresen ápolni. Az atópiás dermatitisz gyulladt fázisaiban a bőrnek olyan termékekre van szüksége az alap bőrápoló termékek mellett, amelyek képesek meggátolni a gyulladás kialakulását, és enyhíthetik a viszketést.
  • Úgy érdemes testmozgást végezni, hogy az ne járjon túlzott izzadással. A túlzott izzadás súlyosbíthatja a tüneteket, mivel kiszárítja a bőrt, és az atópiás dermatitisz által érintett bőr már eleve kevesebb zsírt és természetes hidratáló anyagot termel, mint az egészséges bőr. Az intenzív kardioedzés vagy hosszú úszás helyett egy könnyű séta vagy mérsékelt kerékpározás megfelelőbb alternatívát jelent. Az allergia szezon során az atópiás dermatitisztől szenvedőknek tanácsos teljesen tartózkodni a szabadtéri sportoktól, mivel a pollenek gyakran beindítják az akut fellángolásokat.
Atópiás dermatitiszeseknél nem mindegy, milyen anyagokat hordanak
Atópiás dermatitiszeseknél nem mindegy, milyen anyagokat hordanak
  • Figyelni kell a ruháknál használt anyagokra és vegyszerekre. Az atópiás dermatitisztől szenvedőknek érdemes gondoskodni arról, hogy különösen bőrbarát ruhákat hordjanak. Ebből a szempontból a legjobb a kezeletlen pamut textília és a természetes szálakból - például vászonból, selyemből - készült anyag. Az atópiás dermatitisz betegeknek célszerű kerülni a gyapjút, a szőrmét és a durva anyagokat. A bőrrel érintkező ruhadarabok - mint például az alsónemű - lehetőleg színtelen legyenek, mivel a színes ruhák még többszöri mosás után is kibocsáthatnak pigmenteket. Különösen az atópiás dermatitisztől szenvedő gyerekek édesanyáinak kellene természetes szálakból készült ruhákat választaniuk annak érdekében, hogy azok ne okozzanak további irritációt a kisbaba érzékeny bőrén a meglévő bőrproblémájuk mellett.
  • Figyelni kell a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra. Habár nincs olyan konkrét étrend, amelyet az atópiás dermatitisztől szenvedőknek be kellene tartaniuk, célszerű vitaminban és fehérjében gazdag élelmiszereket fogyasztaniuk. Továbbá nem javasolt, hogy fűszeres ételeket és citrusféléket egyenek, valamint tanácsos kerülni a túlzottan szénsavas üdítőket is. Általában javasolható, hogy sok vizet igyanak, és kerüljék az alkoholt, mivel ezektől többnyire javul a bőr állapota. Attól függetlenül, hogy az atópiás dermatitisz által érintett emberek körülbelül egyharmada szenved ételallergiától, az étrendet az egyedi esetek alapján kell meghatározni. Így különösen a kisgyermekes édesanyáknak érdemes odafigyelniük arra, hogy miként reagálnak gyermekeik az egyes ételekre. Rendellenesség esetén érdemes felkeresniük orvosukat további tanácsért!
  • Rövid kirándulások. Az atópiás dermatitisztől szenvedők közül sokan jelezték, hogy a rövid vízparti kirándulások, illetve a meleg és párás klímájú helyek látogatása jótékony hatású. Gyakori megfigyelés az, hogy nyáron a bőr kevésbé hajlamos a fellángolásokra, mint télen, mivel a szélsőséges hideg és a fűtött levegő negatívan befolyásolja a bőr védelmi funkcióját. Továbbá a rövid kirándulások segítenek csökkenteni a stresszt, amely gyakran okoz akut fellángolásokat.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mit jelent, ha valakinek "vegyes" a bőrtípusa?

Tippek

Bőrtisztítás után helyre kell állítani a bőr természetes kémhatását. Használjunk a bőrtípusnak megfelelő, a vezetékes víz pórustömítő lerakódásainak eltávolítására alkalmas arcvizet.