Az egyik leggyakoribb adalékanyag

A nátrium-glutamát (angolul MSG, azaz monosodium glutamate), vagyis az E621 az egyik legelterjedtebb adalékanyag, amelyet ízfokozóként használnak. Sokan állítják azt, hogy veszélyes a szervezetünkre. Mennyire kell tartanunk tőle?

Biztonságos?

A nátrium-glutamátot először a keleti ételek ízesítőjeként ismerték, de mára levesporok, készételek, előre ízesített, pácolt húsok, chipsek, nassolnivalók, konzerv élelmiszerek, és számos más étel összetevői között megtalálható. Az amerikai FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal), és az európai hatóságok is a megbízható adalékanyagok listáján tartják számon a nátrium-glutamátot.

nátrium glutamát
Számos élelmiszerben megtalálható a nátrium-glutamát. Fotó: 123rf

A nátrium-glutamát a glutaminsavból származik, amely a természetben leggyakrabban előforduló aminosavak közé tartozik. Nem esszenciális aminosav, tehát a szervezetünk is képes előállítani, és szinte minden élelmiszerben megtalálható. Fokozza az ételek ízletes húsos ízét, az úgynevezett umami ízt , amelyet az ötödik alapízként tartanak számon.

Az eddig ismert öt alapízen túli világba a nátrium-glutamát vezette el a kutatókat. De létezik egy hatodik alapíz is? Kattintson!

A kínai étterem szindróma

Az E621 már évtizedek óta használt adalékanyag, az évek során pedig számos panasz érkezett az FDA-hoz, melyben a fogyasztók különböző tünetekről számoltak be, melyet az ízfokozó hozzáadásával készült ételek fogyasztás után tapasztaltak. Ezeket a reakciókat nátrium-glutamát tünetegyüttesnek, vagy kínai étterem szindrómának nevezik. Több tünete is lehet, így többek között:

  • fejfájás
  • bőrpír
  • izzadás
  • feszülő arcbőr
  • az arc, a nyak, vagy más bőrfelületek égő, viszkető, bizsergő érzete
  • gyors, kalapáló szívverés
  • mellkasi fájdalom
  • hányinger
  • gyengeség.

Van, aki tényleg érzékeny rá

A kutatások nem találtak bizonyítékot arra, hogy a nátrium-glutamát tehető felelőssé ezekért a panaszokért, azonban az emberek egy része tényleg érzékeny erre az adalékanyagra, amely esetükben rövid távú reakciót okozhat. Számukra a mellékhatások elkerülésének egyetlen módja, ha nem fogyasztanak olyan élelmiszereket, amelyekben nátrium-glutamát található.

Forrás: mayoclinic.org , healthline.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)