Rossz ötlet kinyomni a pattanásokat

A pattanások rengeteg kellemetlenséget okoznak. Amikor megérkezik a nyári fülledtség, még azoknak is jó esélyük van, hogy összeszedjenek egy pörsenést, akik amúgy nem hajlamosak rá. A bőrgyógyászok szerint legjobb nyugton hagyni ezeket. Íme az okok!

A meleg, párás idő kedvez a baktériumok elszaporodásának. Mostanában pedig az időjárásunk olyan irányba változik, hogy ezzel a hatással mind gyakrabban leszünk kénytelenek szembenézni. Mivel melegben izzadunk is, rendkívül jó körülményeket teremtünk a bőrünkön megtelepedő kórokozóknak, amelyek a verítéktől, portól, szappanmaradékoktól és más kozmetikumoktól, faggyútól eltömődött pórusokban gyulladást okoznak, és ebből alakulnak ki a pattanások. Tehát kórokozók koncentrálódnak a pattanásban, és ez már önmagában is megmagyarázza, hogy miért nem jó piszkálni a begyulladt pontot. Jól tudjuk, hogy ezt nehéz megállni, mert - különösen az arcunkon - nem szeretjük az érzékeny, kezdetben piros, majd később a felgyűlő genny miatt kifehéredő központú dudorokat.

pattanás
"Szent Habakuk! Pattanás! Rögtön kinyomom - ne olyan sietve, mert még végleges nyomot hagy...

Sokan úgy gondolják, hogy ha megszabadulnak a gyulladt góc tartalmától, akkor hamarabb megy végbe a gyógyulás, azaz kinyomják a pattanást. Mások pedig kifejezetten élvezetesnek tartják, hogy kis fájdalom után azonnali megkönnyebbülés következik, mert megszűnik a bőrt feszítő nyomás. Ők is kinyomják a pattanást. És lehet, hogy a többség e két csoporthoz tartozik. A dermatológusok pedig fogják a fejüket.

Kinyomni? Soha!

- Álljunk meg, emberek! - figyelmeztetnek az orvosok . - Csak az csináljon ilyet, aki fertőzést akar magának!

Ha jobban átgondoljuk, hogy mi történik a többnyire mosdótükör előtt elvégzett műveletnél, kiderül, hogy miért is aggódnak. A pattanást - bármennyire tele van is gennyel - a bőr elszigeteli a külvilágtól. A szervezet védelmi rendszere - amely a gyulladást is okozza - keményen küzd a kórokozók ellen, amelyek körül vannak véve, be vannak kerítve a védelmi sejtek dandárjaival, amelyek minden oldalról támadást intéznek ellenük. Extrém esetektől eltekintve - amikor amúgy is csak orvosi közreműködéssel gyógyulna a bőr - a védelem legyőzi a pattanásokat okozó baktériumokat. Ha azonban kinyomjuk e kis zsákok tartalmát, akkor egyrészt belepréseljük a környező szövetekbe a fertőzött váladékot, azaz kiterjesztjük a gyulladást, másrészt felszakítjuk a bőrt, és utánpótlási utat nyitunk a kórokozóknak, amelyek ezen a tárt kapun könnyen bejuthatnak a szervezetünkbe. Illetve ha nem mossuk le tökéletesen a pattanás tartalmát, akkor képes a bőrünket új helyen is megfertőzni. Végső soron azt kockáztatjuk, hogy egy magától gyógyuló, múló probléma helyett egy komolyabbra forduló bőrbetegséget kapunk. Ez pedig vagy lassabban múlik el - ez a minimum -, vagy orvosi beavatkozást kíván. Szóval, a pattanásokat jobb békén hagyni.

Hegesedési problémák

A gyulladás ugyan az egészségünk helyreállítását szolgálja, de közben károkat is okozhat. Ilyen a hegesedés. Az egykoron szép és sima bőrfelületen megkeményedett, fénylőn feszülő vagy éppen barázdált, sőt a bőrbe kráterként belemaró nyomokat hagy. Különösen az utóbbi jellemző a pattanásos hegekre. Aki hajlamos rá, annak az akne csúnya és maradandó nyomokat okozhat. Jobb nem kísérteni a pattanások nyomkodásával az ördögöt.

A pattanások rendkívül kellemetlen tünetei a tinédzserkornak, de sok felnőtt életét is megkeserítik. Többnyire valamilyen kozmetikai termékkel próbáljuk megtisztítani a bőrt, de nem kell feltétlenül erős vegyszereket használni. Részletek!

A bőrgyógyászok is mindig figyelmeztetnek a hegesedés lehetőségére, és arra is, hogy a súlyos akne kezelését szakembernek kell elvégeznie. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek (ugyan nem minden mellékhatás nélkül, de) igen eredményesek az ilyen bőrbetegségek ellen. Ezek alkalmazása komoly szakértelmet kíván. Attól, hogy mindenkinek volt már pattanása - néhányat pedig nagy valószínűséggel ki is nyomott, amely be is gyógyult -, még nem jelenti, hogy a kezelést bárki képes otthon elvégezni.

Mivel gyógyul...?

Az orvosoknak sokféle megoldásuk lehet. Például szalicilsavas vagy a Propionibacterium acnes baktériumok megölése érdekében benzoil-peroxidos kezelést végezhetnek. De nem csak antibiotikus arclemosók és krémek léteznek, amelyek hatásosak. A retinoid krémek hatóanyagai, az A-vitamin származékai segítenek kitisztítani a pórusokat és nyugtatólag hatnak a bőrre. Nem véletlen, hogy ezek a hatóanyagok sok éjszakai krémben is megtalálhatóak. Ha nagyon kellemetlen egy pattanás - és meleg időben ez bizony megeshet -, akkor érdemes jegeléssel is próbálkozni, mert a hűtés lelohasztja a gyulladást. De valamit valamiért: a gyulladás fennmaradása ugyanis gyorsabb gyógyulást eredményezhet. Egy szó, mint száz: a nyomkodásnál jobb a türelem és a szakértő beavatkozás. Utóbbi súlyosabb esetben lehet orvosi, hétköznapibb estekben pedig kozmetikusi kezelés.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: