Rákot okoz a megtört szív

Erre a betegségre nyugodtan kimondhatjuk, hogy a baj nem jár egyedül vagy csőstül jön. A megtört szív szindróma eleve feltételez egy nagy, érzelmileg nehezen kezelhető veszteséget, amit tetéz a keringési zavar, és végül a rák. Érhet ennél nagyobb csapás egy embert?

Az Amerikai Szívtársaság folyóirata számolt be arról a nemzetközi kutatásról, amelyből kiderül, hogy a megszakadtszív-szindrómában szenvedő emberek közül minden hatodik rákos lesz. Ráadásul e betegeknél igen valószínűtlen, hogy az esemény bekövetkezése után öt évet túlélnek.

megtört szív
A megszakadtszív-szindróma az erős érzelmi és fizikai stressz nyomán indul el - Fotó: 123rf

Miközben a megszakadt szív érzelmi reakcióként hangzik, amely közvetlenül kapcsolódik egy szeretett személy elvesztéséhez, a valóságban közvetlen fiziológiai reakció alakul ki a szervezetben. A megszakadtszív-szindróma másik neve takotsubo-kardiomiopátia . A betegséget először Japánban írták le, és innen származik a neve is: a pumpálást végző kitágult bal kamra ugyanis a tintahalak befogásához használt japán edény, a takotsubo alakját veszi fel. Ezt a változást erős érzelmi vagy fizikai stressz váltja ki. Noha a fájdalmak infarktusnak érezhetők, nincs tényleges szívizom-károsodás vagy elzáródás.

A fizikai és érzelmi stressz negatív hatása

A tanulmány szerint az 1604 megszakadtszív-szindrómás beteg közül 267-nél, vagyis minden hatodiknál rosszindulatú daganatot találtak az emlőben, a gyomor-bélrendszerben, a légutakban, a belső nemi szervekben és más területeket is. A tanulmány kimutatta, hogy a fizikai és érzelmi stressz nyilvánvalóan erős kapcsolatban van ezzel a betegséggel és a rákkal. Dr. Christian Templin, a tanulmány egyik vezető szerzője, a zürichi Andreas Gruntzig szívkatéter központ igazgatója kijelentette: "A megszakadtszív-szindrómában szenvedő páciensek számára fontos a rákszűrés. Vizsgálatunknak fel kell hívnia az onkológusok és hematológusok figyelmét, hogy a megszakadtszív-szindrómát fontolóra kell venni olyan rákkal diagnosztizált vagy kezelésen átesett betegeknél, akik mellkasi fájdalmat , illetve légszomjat tapasztalnak vagy rendellenesség mutatkozik az elektrokardiogramjukban."

A megszakadtszív-szindróma intenzitása meglehetősen változatos, a legerősebb szerelmi bánat miatti jelenségek időnként évtizedekig fennmaradhatnak. A totális rajongást a pszichológiai limerenciaként ismeri (habár ezt a tudomány nem azonosította önálló betegségként), amely egy másik személy iránti csillapíthatatlan és szüntelen vágyakozás állapotát jelenti. Dr. Wakin Albert, a limerencia szakértője, a connecticuti Sacred Heart University pszichológiai professzora rámutatott, hogy ismertek olyan esetek, amikor a limerencia hatvan éven át kínzott embereket.

Számos párhuzam van a limerencia és más közismert rendellenességek, például a rögeszmés-kényszeres személyiségzavar ( OCPD ), valamint a kábítószerrel való visszaélés között, és sok esetben előfordulnak ezek kombinációi. Míg az orvosok továbbra is azon dolgoznak, hogy pontosabbá tegyék a korrelációt a rák és a megszakadtszív-szindróma között, azt is ki kell még mutatni, hogy a nyilvánvalóan meglévő kapcsolat ok-okozati összefüggést is jelent-e.

A kardiogén sokk

E betegek haláláért azonban legtöbbször nem a később megjelenő rák a felelős, hanem az egytizedüknél kialakuló, úgynevezett kardiogén sokk. Ilyenkor a szív egyszer csak nem képes a test igényeinek kielégítésére elegendő vért pumpálni. A kardiogén sokk a súlyos szívroham után a halálozás második legfontosabb ismert tényezője. Ennek szerepéről és kockázatairól a megszakadtszív-szindrómában szenvedőknél azonban egészen egy tavalyi vizsgálatsorozatig - amelyről szintén az Amerikai Szívtársaság lapja számolt be - csak kevés információjuk volt az orvosoknak.

Az összetört szív szindrómát akkor kezdték el tanulmányozni, mikor rájöttek, hogy több olyan beteg is jelentkezik az ügyeleten szívrohamhoz hasonló tünetekkel, akik nemrég elveszítettek valakit, vagy más nagyobb traumán, például autóbaleseten estek át, esetleg egy rablás áldozatai voltak. Ezek az események stresszreakciót indítanak el a szervezetben, melynek során különböző vegyületek, hormonok termelődése fokozódik, és az egész testünk, így a szív is felkészül arra, hogy adott esetben "harcolnia vagy menekülnie" kell. Részletek!

A kutatók vizsgálataikhoz a betegség legnagyobb adatbázisát, a Nemzetközi Takotsubo Nyilvántartást használták. A kutatók megállapították, hogy a megszakadtszív-szindrómás, kardiogén sokk nélküli betegekhez képest milyen komplikációt tapasztaltak, és mekkora valószínűséggel. "Ennek azért van jelentősége, mert a kórházba történő bejelentkezéskor könnyen kimutatható előzmények és paraméterek hasznosak lehetnek a megszakadtszív-szindrómában szenvedő betegek azonosításában, akiknél nagyobb a kardiogén sokk kialakulásának kockázata. Az ilyen betegek esetében a szoros megfigyelés felfedheti a kardiogén sokk kezdeti jeleit és lehetővé teszi az azonnali kezelést" fejtette ki Templin.

Noha a megszakadtszív-szindróma kialakulásának pontos mechanizmusát ma sem ismerjük, az orvosok feltételezik, hogy a fizikai vagy érzelmi stresszt követő magas stresszhormon szint hatására lép fel. Az érzelmi stresszor lehet negatív (például egy szeretett ember halála) vagy pozitív (például kiderül, hogy nyert a lottón). Az esetek nagyjából harmadában a szindróma ismert stresszor nélkül jelentkezik. A megszakadtszív-szindróma leggyakrabban az idősebb nők körében fordul elő. Noha a szindrómát először Japánban fedezték fel, a nemzetközi nyilvántartás az eseteket a világ minden táján dokumentálta.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: