Öt tipp, hogyan védekezhetünk a hőség ellen

Ismét itt a kánikula, és az előrejelzések szerint hétközben nem is nagyon számíthatunk enyhülésre: marad a tartós hőség. Mutatjuk, hogyan mérsékelhetjük hatását, mit tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben nagy melegben is.

A hőhullámok a legtöbb ember szervezetét megviselik és megterhelik: tartós kánikulában nő a hőkimerülés és a hőguta kockázata. A klíma sokaknak megkönnyítheti az életét, ám ez nem mindenki számára adott és elérhető lehetőség. A Healthline egészségügyi szakértők segítségével összeszedte a leghasznosabb ötleteket, amivel át lehet vészelni a forró nyári napokat is.

hőség
Nagy hőségben a legszívesebben csak hűsölnénk. Fotó: Getty Images

Ha tehetjük, maradjunk a lakásban vagy beltéren

Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy megússzuk a hőséget, ha egész nap igyekszünk hűvös helyen maradni: praktikusan otthon, egy ventillátor társaságában, vagy beltéren, csak a hűvösebb reggeli vagy esti órákban kimozdulva. Ezt azonban ténylegesen kevesen engedhetik meg maguknak. Ezért, ha mindenképpen ki kell mozdulnunk a nagy hőségben, korlátozzuk a szabadban töltött időt, iktassunk be gyakori szüneteket, amikor pár percig hűvös helyre - akár egy légkondicionált helyiségbe - mehetünk, hogy kicsit megpihenjünk, lehűljünk. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a gyakori és nagy hőmérsékletváltozás - ha mondjuk a légkondicionált helyiségben 17 fok van, kint pedig 38 - szervezetünket megterheli, nehezen alkalmazkodik. Ezért a klímázást, vagy a hűtött helyiségből való ki-be járkálást sem érdemes túlzásba vinni.

Tartsuk otthonunkat hűvösen

Klíma nélkül nehéz legyőzni a kinti forróságot: előbb-utóbb a leggondosabb igyekezet ellenére is felmelegszik otthonunk, még akkor is, ha alapvetően északi vagy keleti fekvésű. Amit ilyenkor tehetünk: reggel húzzuk le a redőnyt vagy húzzuk be a függönyöket, hogy a nap ne tűzzön be az ablakon egész nap. Hajnalban és éjszaka, amikor frissebb a levegő, szellőztessük át a lakást, vagy a házat, és ha a körülmények kedvezőek - legalább bukóra -, hagyjuk nyitva az ablakokat éjszakára is. Aki nem érzékeny a huzatra, úgy is szellőztethet, hogy minden ablakot - és ajtót - egyidejűleg kitár.

Fogyasszunk elegendő folyadékot

Forróságban, amikor fokozottan izzadunk, különösen fontos a rendszeres hidratálás, hogy pótoljuk az elvesztett folyadék- és ásványianyag veszteséget. Beltéren - otthon vagy egy irodában -, ha van a közelünkben egy hűtő, vagy egy vízcsap, viszonylag könnyű dolgunk van. Ha viszont úton vagyunk, érdemes előre gondolkodni: mindig legyen nálunk egy üveg víz. Akkor is, ha csak húsz percre ugrunk el valahova, mert könnyen előfordulhat, hogy megszomjazunk és nem lesz lehetőség arra, hogy hűsítőt vegyünk. A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával megelőzhető a kiszáradás és a hőguta is. Szakemberek szerint fontos, hogy ne csak akkor igyunk, amikor megszomjazunk, mert az már a dehidratáltság jele, hanem bizonyos időközönként tudatosan vigyünk be - alkoholmentes - folyadékot a szervezetünkbe.

A hideg borogatás és a zuhany életmentő lehet

Ha úgy érezzük, hogy nem bírjuk tovább az otthonunkban uralkodó forróságot, vegyünk egy frissítő, hűvös - de nem jéghideg - zuhanyt. Igaz, ez általában csak ideig-óráig hoz enyhülést, de gyakran ismételhetjük. Segíthet a csuklóra vagy a nyakra helyezett hidegvizes borogatás is. Amennyiben viszont e célra jeget használunk, ne tegyük azt közvetlenül bőrünkre, mert nem tesz jót neki: inkább csavarjuk egy puha rongyba a jégkockákat. A gyakori hidegvizes arcmosás is üdítő lehet nagy melegben.

Öltözködjünk szellősen, és ne feledkezzünk meg a napvédelemről

Nagy melegben jó, ha bőrünk szellőzik: az izzadság akadály nélkül és gyorsan elpárologhat róla. Ezért válasszunk jól szellőző, laza, vagyis nem tapadós -, magas pamuttartalmú ruhát, ami a leégéstől is véd, vagyis takarja testünket. Ne feledkezzünk meg fejünk és arcunk védelméről sem. Ha huzamosabb ideig tartózkodunk a napon, viseljünk kalapot vagy más fejfedőt, szemünket napszemüveggel védjük, és akkor is használjunk magas faktorszámú napvédő terméket, ha szórt fényben tartózkodunk, mert nem csak a napon lehet csúnyán leégni.

Korábbi írásunkból kiderül, milyen tünetei vannak a hőkimerülésnek és a hőgutának, illetve mit kell tennünk, ha környezetünkben valaki ezektől szenved.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)