Mit együnk magas vérnyomás ellen? Mutatjuk

A magas vérnyomás a legelterjedtebb civilizációs probléma. Magyarországon mintegy 3,5 millió ember vérnyomása haladja meg az optimális értékeket. Van, akin csak a gyógyszer segít, de sokan megfelelő étrenddel és helyes életvitellel visszafordíthatják a veszélyes folyamatot.

Mindenki szeretné megtartani a 120/80-as optimális vérnyomásértéket, de aki nem mozog eleget, dohányzik és több alkoholt fogyaszt a kelleténél, ráadásul olyan étrendet követ, amely elhízást eredményez, hamar szembesül vele, hogy fokról-fokra közelebb kerül a kezelést kívánó értékekhez. De az is előfordulhat, hogy az érintettek a problémát észre sem veszik. A magas vérnyomást nem véletlenül hívják időnként néma gyilkosnak, hiszen hosszú ideig nem okoz tüneteket. Az idő múlásával a hipertónia érrendszeri károsodást okozhat, ami szívbetegséghez, vesebetegséghez, stroke-hoz és egyéb egészségi problémákhoz vezethet. Az európai terápiás irányelvek szerint a magas vérnyomás alsó határa 140/90 Hgmm, azaz ennél magasabb értékeknél már szükség van a kezelésre. De, hogy soha ne érjük el ezt a jelzőszintet, vagy ha túl is léptük rajta - a könnyebb visszatéréshez - nagyon fontos a megfelelő étkezés, különösen a káliumban gazdag ételek fogyasztása. Infografikánk ehhez ad tanácsokat.

hipertónia infografikia
hipertónia infografikia

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció