Mit együnk magas vérnyomás ellen? Mutatjuk

A magas vérnyomás a legelterjedtebb civilizációs probléma. Magyarországon mintegy 3,5 millió ember vérnyomása haladja meg az optimális értékeket. Van, akin csak a gyógyszer segít, de sokan megfelelő étrenddel és helyes életvitellel visszafordíthatják a veszélyes folyamatot.

Mindenki szeretné megtartani a 120/80-as optimális vérnyomásértéket, de aki nem mozog eleget, dohányzik és több alkoholt fogyaszt a kelleténél, ráadásul olyan étrendet követ, amely elhízást eredményez, hamar szembesül vele, hogy fokról-fokra közelebb kerül a kezelést kívánó értékekhez. De az is előfordulhat, hogy az érintettek a problémát észre sem veszik. A magas vérnyomást nem véletlenül hívják időnként néma gyilkosnak, hiszen hosszú ideig nem okoz tüneteket. Az idő múlásával a hipertónia érrendszeri károsodást okozhat, ami szívbetegséghez, vesebetegséghez, stroke-hoz és egyéb egészségi problémákhoz vezethet. Az európai terápiás irányelvek szerint a magas vérnyomás alsó határa 140/90 Hgmm, azaz ennél magasabb értékeknél már szükség van a kezelésre. De, hogy soha ne érjük el ezt a jelzőszintet, vagy ha túl is léptük rajta - a könnyebb visszatéréshez - nagyon fontos a megfelelő étkezés, különösen a káliumban gazdag ételek fogyasztása. Infografikánk ehhez ad tanácsokat.

hipertónia infografikia
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)