Koronavírus: sok beteg szíve károsodott

Újabb bizonyítékok kerültek elő a koronavírus komoly egészségromboló hatásáról. A kórházban kezelt COVID-19-es betegek szívvizsgálatai számos olyan rendellenességet tártak fel, amelyek súlyos esetekben akár életveszélyesen is károsíthatják a szerv vérkeringető képességét.

Az új koronavírus világjárványa már több mint hat hónapja tart. Az elmúlt félévben készült tanulmányok kimutatták, hogy a COVID-19 nemcsak súlyosbítja a meglévő szívproblémákat, hanem potenciálisan újakat is okozhat. Emiatt a szakértők egyre többször teszik fel a kérdést, hogy a vírus szívre gyakorolt hatása tovább tart-e, mint maga a fertőzés, illetve a COVID-19. A kínai kutatások már februárban jelezték, hogy a megfertőződött szívbetegségek nagyobb valószínűséggel halnak meg a fertőzésből, s ebben a csoportban a halálozási arány a népesség átlagának a négyszerese. Egy olasz tanulmány pedig a kórházba került COVID-19-ben szenvedő szívbetegeknél mutatott ki kétszeresére halálozási kockázatot az egészséges szívű betegekhez képest - emlékeztetet az ABC News .

szívultrahang
A COVID-19-es betegek többségének a szíve is károsodott mindenütt a világon- Fotó: Getty Images

Az Edinburgh-i Egyetem orvosai 69 ország több mint 1200 betegének szívultrahang leleteit elemezve arra az eredményre jutottak, hogy az érintettek 55 százalékánál valamilyen szívprobléma jelent meg a fertőzés következményeként, illetve minden hetedik beteg "súlyos rendellenességek jeleit mutatta". A vizsgálat során a szívkamrák sérüléseit a betegek több mint egyharmadánál lehetett kimutatni, míg 3 százalékuk esett át szívrohamon, illetve újabb 3 százalékuknál a szívszövet gyulladt be. A többségnek korábban nem volt ismert szívbetegsége - írta a The Guardian .

Egy nemrégiben közzétett tanulmány , amelyet a bostoni Brigham és a Női Kórház készített, megerősítette, hogy nemzetközi adatok szerint a COVID-19 kórházi halálozási rátája 10-15 százalék között alakulhat, amire a beteg szívének állapota alapvetően belejátszik. A szívbetegek halálozási kockázata megközelítőleg a kétszeresére az egészséges szívűekének. A koronavírus-járvány jelenlegi adatai alapján a szívkárosodás legalább hétmillió embert érint, Magyarországon pedig becslések szerint több mint kétezret. A valós szám ennél valószínűleg jóval magasabb, mert becslések szerint a SARS-CoV-2-vel megfertőződött emberek legalább 40 százaléka úgy esik át a betegségen, hogy nem mutat tüneteket , illetve nincs tudatában, hogy az új koronavírus bejutott a szervezetébe.

Kritikus az ultrahangvizsgálat

"A szívultrahang-vizsgálatok során kimutatott rendelleneségek aránya nagyon magas volt. Ezek felénél olyan jeleket találtunk, ami miatt csak arra gondolhatunk, hogy ezeket a vírusfertőzés okozta" - mondta Dr. Anda Bularga, az edinburgh-i tanulmány egyik szerzője. Az orvosok csak akkor fordulnak a szívultrahanghoz (echokardiogramm), ha gyanítják, hogy valamilyen szívproblémával van dolguk, ezért a vizsgálatokkal feltárt rendellenességek nagy száma nem volt meglepő. Eddig azonban nem sikerült tisztázni, hogy a Covid-19 betegeknél mennyire gyakori is a szívkárosodás.

Bularga szerint az eredmények megmutatták, hogy az ultrahangvizsgálat kritikus lehet a Covid-19 által okozott súlyos szívproblémákkal küzdő betegek azonosításában. A kutató szerint azonban egyes orvosok vonakodtak ezt a diagnosztikai módszert használni a pandémia idején, mivel az eljárás során közvetlen kapcsolatra van szükség a betegekkel. "Az ultrahangszkennelésen átesett három beteg közül egynek a kezelése vagy gondozása megváltozott a vizsgálat eredményeként, például gyógyszereket adtak a szívelégtelenségre . Ha egy orvos azt gyanítja, hogy a betegének valamilyen szívproblémája van, akkor ezeket a vizsgálatokat el kell végezni - mondta Bularga.

A JAMA Cardiology szakfolyóirat viszont arról ír , hogy a koronavírus-fertőzéssel kórházba került emberek körülbelül 10-30 százalékánál mutattak ki új molekuláris sérüléseket a szívben. Az egész világon megfigyelték például, hogy a COVID-19 miatt kórházba került fiatal, korábban egészséges páciensek, akiknél nem volt ismert korábbi szívbetegség nyoma, olyan tüneteket mutattak, amelyeket a koronavírus-fertőzés alatt elszenvedett komoly szívkárosodás okozhatott. Emiatt a szakértők azt javasolják, hogy például a COVID-19-en áteső sportolóknál rendszeresen mérjék a fizikai megterhelés kockázatát. A szív vírusos gyulladása ugyanis hirtelen szívhalálhoz vezethet. A figyelmeztetés nem csak a felnőtt sportolókra vonatkozik, a szülőknek és gyerekeknek egyaránt figyelembe kell venniük a biztonsági szempontokat az Amerikai Kardiológiai Kollégium szerint.

Több ok miatt károsodhat a szív

Az edinburgh-i tanulmány szerint a vírusrészecskéket megfigyelték a szívizomban és az érrendszeri endotéliumban (az erek bélésében) a COVID-19-ben és kardiogén sokkban szenvedő betegeknél. Ha a vírus közvetlenül a szívizomot fertőzi meg, az gyulladást okozhat. A tüdő gyulladása miatt pedig folyadék halmozódhat fel benne, így a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy fenntartsa a keringést. A szív sérülhet a túlságosan megerőltető munka miatt, vagy az oxigén hiánya is károsíthatja a szövetet. Ezeknek a szövődményeknek a gyakorisága, valamint a kezelés és a hozzá szükséges erőforrások elosztásának következményei azonban nem ismertek. Emiatt sürgős megérteni a COVID-19 és a szív közötti kölcsönhatásokat. Ehhez a szívultrahang vizsgálatok nemzetközi szakmai összefogásban viszonylag olcsó és hatásos módszert jelenthetnek, az idézett kutatást is az európai kardiovaszkuláris képalkotási szövetség ( EACVI ) segítette.

Az új koronavírus elsősorban a tüdőt támadja meg, de az orvosok egyre gyakrabban figyelnek fel arra, hogy egy másik csatatéren is harcot folytat a szervezetünk a SARS-COV-2-vel, a szívért. A COVID-19 betegek több mint 20 százalékánál megjelenhet a szívkárosodás. Nem teljesen világos, hogy mi áll a háttérben. Tanulmányok szerint több beteg hal meg szívszövődményekben, mint tüdőgyulladásban, aminek az az oka, hogy a vírusfertőzések megzavarhatják a szív vérellátását, szabálytalan szívverést és szívelégtelenséget okozhatnak. Ezértg nem meglepetés, hogy a SARS-CoV-2 is szívkárosodást okozhat, sőt ezeknél a betegeknél gyakrabban fordulhat elő szívkárosodás, mint más vírusfertőzötteknél. Részletek!

Mivel a SARS-CoV-2 vírus hatásait csak körülbelül hat hónapja figyelhetjük meg, túl korai lenne megmondani, hogy ezek krónikusak vagy hosszútávúak-e, illetve megismertük-e az összes lehetséges hosszútávú hatást - mondta John Swartzberg, a Berkeley és a San Francisco-i Egyetem professzora. Arra már vannak bizonyítékok, hogy a vírus közvetlenül megtámadhatja a szívizomsejteket, és az immunrendszer túlzott reakciója, a citokinvihar a szívét is károsítja. Nem tudjuk, hogy ennek milyen hosszú távú következményei lehetnek - mondja Swartzberg - , de elképzelhető, hogy a COVID-19-ből felgyógyultak egy része a jövőben krónikus szívproblémákkal fog küzdeni.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: